The Liebster Award – och svar på 11 frågor om resor

Min New York-blogg har fått en utmärkelse – The Liebster Award! Den kommer från resebloggen 29 grader, som tipsar om min blogg som en av fem specialistbloggar. Tusen tack! Samtidigt ska jag svara på 11 frågor om resor, innan jag skickar stafettpinnen vidare med awards och frågor till fem andra bloggar. Häng med!

#1 Hur reser du helst (charter, backpackning, bilsemester o.s.v.) och varför?

Jag syr helst ihop min egen resa, med reguljärt flyg och separat boende. Lägenhet bor jag gärna i, för att riktigt känna mig som en ”local”. Det är också skönt att kunna fixa egen frukost eller i alla fall ha tillgång till ett kylskåp. Min enda backpackererfarenhet är som tågluffare i Europa, och om det kan du läsa här. Charter lockar mig inte längre; det kunde möjligen passa när barnen var små.

#2 Nämn en upplevelse du vill att fler ska se, besöka, testa eller ”utsätta sig för”!

Våga resa ensam! Jag lovar, du växer något enormt. Vill du ändå dela dina upplevelser med någon, behöver du inte oroa dig. Du träffar garanterat många nya bekantskaper – eller vänner för livet.

#3 Vilken är din favorit-resebild? Var och när är den tagen? Och varför gillar du den?

En av mina favoritbilder är från Jazz Age Lawn Party i New York, där jag och min väninna Kajsa gick all in med 20-talsutstyrsel, en solig junidag på Governors Island. Bilden hittar du överst i inlägget jag länkar till – och den representerar allt från vår vänskap till den magiska New York-stämningen denna dag. (Det är jag till höger på bilden.)

#4 Vilka tre länder har den godaste maten?

USA, Italien och Grekland! Det förstnämnda baserar jag egentligen främst på New York, för där finns nämligen mat från exakt hela världen. Italiensk mat älskar jag för de fantastiska råvarorna och det ”rena” upplägget, där du själv plockar ihop det du vill ha. Grekisk mat är också en favorit som jag njutit av under otaliga resor till Grekland. (Ja, jag gillar att återvända.) Ett tips: Våga prova något annat än moussaka, souvlaki och tzatziki.

#5 Har du någon gång gjort bort dig kulturellt?

Ingen aning men troligen. Det tror jag nog de flesta har – utan att veta om det. Själv kan jag inte komma på något exempel men den/de drabbade minns det säkert och skrattar säkert gott åt minnet. Det får vi åtminstone hoppas!

#6 Vad är det värsta du varit med om under en resa?

Att ligga svårt magsjuk på sjukhus en hel vecka och dessutom vara nära att resa till de sälla jaktmarkerna. Läkarna ”råkade” nämligen överdosera ett preparat så jag inte kunde andas. Tid och plats? För läääänge sedan, i Turkiet. Jag har faktiskt inte återvänt sedan dess.

#7 Vilket är ditt finaste reseminne/ögonblick?

Det går inte att välja ett enda! Så jag fuskar lite och ger flera exempel: När jag ser mina barn, solbrända och glada, leva upp under Kroatienresan eller när jag ser solnedgången från en takterrass i New York och stadens puls blir ett med min.

#8 Vad är det konstigaste du ätit utomlands?

Det mest konstiga har jag faktiskt ätit i Sverige och det var lammskalle. Inte själva lammköttet förstås men det var lite märkligt att ha en skalle på tallriken, med ett öga som stirrade på en. Detta var under min universitetstid, och enligt traditionen skulle bordskavaljeren svälja ögat med snapsen.

#9 Har du under någon resa utmanat dig själv? (T.ex. gjort något du kanske inte vågat.)

Jag har liftat i en täckt skåpbil med vilt främmande män. Orsak? Jag och min kompis orkade inte gå uppför stupet från den grekiska stranden i 35 graders värme. När bilen inte stannade uppe på vägen utan fortsatte hann vi bli rejält rädda. Men efter att ha bankat på dörrarna fick vi komma ut. De hade bara missuppfattat var vi skulle gå av …

#10 Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt sätt att resa?

Då skulle jag nog stanna utomlands i längre perioder och gärna jobba därifrån på distans (efter kompromiss med familjelogistiken). En bostad i varje favoritland vore något! Ja, jag är ju den typen som inte samlar på länder utan gärna återvänder till mina favoritresmål.

#11 Vad kan du inte resa utan? (Bortsett från pass och pengar.)

Jag måste ha med mig två saker: öronproppar och nödproviant. Man vet aldrig om närmaste rumsgrannen är en tupp, partyprisse eller ett fläktaggregat. Dessutom blir jag hungrig var tredje timme, som en bebis. Mobilen kan jag förstås inte vara utan heller men den räknas väl närmast som en kroppsdel numera. 😉

Dessa 5 bloggar vill jag också ge varsin Liebster Award:

Här följer några resebloggar, helt utan prioritetsordning, som jag tycker förjänar ännu mer uppmärksamhet. Om någon av er redan fått awarden får ni glädja er åt dubbel ära.

People in the Street: Drivs av Eva, som inspirerar stort med både vackra foton och inlägg med inlevelse. Följ med till alla möjliga resmål, med fokus på New York, Kanada och hennes sagolikt vackra hemtrakter i Norrbotten.

City Lover Reser: Här bloggar Dita om sina resor, som gärna går till storstäder, som Amsterdam och Edinburgh. (Me like!) Hon reser också gärna med tonåringar och delar med sig av såväl fina bilder som intressanta tips.

Mitt i … Möten & Vardagsbetraktelser: Ditte är, enligt sin egen beskrivning, en ”resglad pensionär med gott om energi och som gärna antar utmaningar i de flesta former”. Säg någonstans där hon inte har varit! Humor är ett härligt inslag i hennes personliga inlägg.

Annikathailand Huay Yang Thailand: Annika är en svensk kvinna som slagit ner bopålarna i Huay Yang. Och nog blir man sugen på att göra detsamma! Här bjuds man på allt från trädgårdsbilder till lokala frisörtips. Läsaren får också via film följa med på hennes strandpromenader. Då och då drar hon och maken iväg på motorcykelsemester.

Lena i Wales: En svenska i (som namnet antyder) Wales där hon bjuder på massa matnyttiga inlägg. Här finns verkligen en bredd, med historisk kuriosa, språklektioner (hur många konsonanter kan ett ord innehålla?) och matrecept. Lena ordnar även guidade rundturer IRL.

Här är mina 11 frågor till er:

#1 Vart gick ditt livs första resa?

#2 Vilket färdsätt föredrar du och varför? (Flyg, tåg, bil, cykel etc.)

#3 Vilka är dina tre bästa packningstips?

#4 Vilket resmål tycker du att fler borde upptäcka och varför?

#5 Ditt knäppaste reseminne?

#6 Vad är det första du gör när du checkat in på ditt hotellrum?

#7 Vad är det värsta du varit med om under en resa?

#8 Vilka tre länder har den godaste maten?

#9 Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt resande?

#10 Vart går din nästa resa?

#11 Om du bara fick resa till en enda plats resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Enjoy!

PS. Återigen tack till resebloggen 29 grader. Missa inte att kika in där också, för att inspireras av två surfare som gärna åker till platser med varmare grader: helst Bali och Costa Rica.

18
Leave a Reply

avatar
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Eva - People in the StreetladybirdAnnikaFREEDOMtravelDitte Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Eva - People in the Street
Guest

Åh! Tack snälla Anna för den fina utmärkelsen 🙂
Riktigt roligt att läsa alla dina svar på frågorna, nu fick jag lära känna dig ännu lite mer!
Ha en fortsatt fin kväll (själv ska jag börja lite smått med att tänka ut svar på dina frågor)

Kram
Eva

ladybird
Guest

Tack för utmärkelsen!

Annika
Guest

Tack snälla goa Anna för utmärkelsen och det värmer verkligen gott att du visar din uppskattning av min blogg på så sätt. Svar på dina frågor kommer framöver☺STOR varm kram till dig!

FREEDOMtravel
Guest

Vad kul att du också hängde på den här utmaningen och roligt att läsa dina svar! Vad annorlunda med lammskalle här i Sverige. Jag har fått liknande på Island (där det är relativt vanligt) och där var det alltid nån gubbe som gärna ville ha ögat… 😉

Ditte
Guest

Tack för den fina utmärkelsen! Jag blev både överraskad och väldigt glad.
Jag tar med öppen hand emot stafettpinnen och ska börja "jogga" bland frågorna under dagen.
Det var väldigt roligt och givande att läsa dina svar och lite om hur du tänker när det kommer till resor.
Lammskallen var klart udda och kanske kan den liknas vid "tuppkam" som på vissa ställen i Kina anses vara en delikatess. Jag valde att ge bort min…

Anna Ström Åhlén
Guest

Vad kul att du gillade att läsa svaren, Eva! Ja, reseminnen och resvanor avslöjar ju en del om en person. 😉 Du var en självklar awardkandidat och jag ser fram emot att läsa dina svar! Kram

Anna Ström Åhlén
Guest

Varsågod! Den var du verkligen värd och jag ser fram emot att läsa dina svar.

Anna Ström Åhlén
Guest

Vad kul att du blev så glad, Annika! Så klart du ska ha denna utmärkelse. 🙂 Jag ser fram emot att läsa dina svar och skickar en stor varm kram tillbaka!

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack, vad kul att du gillade att läsa mina svar. Det där med lammskalle är en typisk gotländsk tradition. Festen kallas Lambskallegasque: http://www.gotlandsnation.se/aktiviteter/gasque
Intressant att det är vanligt på Island.

Jag kan ju tillägga att alla herrar vid bordet inte mådde så bra av att svälja ögonen. En av dem svalde flera men åkte sen självmant till sjukhus på natten och bad att få bli magpumpad. 😉 Han tyckte det kändes som det "stirrade" i hans mage …

Anna Ström Åhlén
Guest

Varsågod, Ditte! Roligt att du blev så glad. Denna award är du verkligen värd och jag ser fram emot att läsa dina svar. Förstår att frågorna kan kräva lite eftertanke! 😉

Ja, lammskalle var verkligen udda men det är vanligt inom Gotlands nation. Se länk i mitt svar till FREEDOMtravel ovan. Oj, tuppkam! Nej, det skulle jag inte våga mig på. Förstår att du gav bort din …

Ditte
Guest

God kväll!
Nu är jag klar och det har roligt att tänka till en del. Nu har jag publiverat inlägget och skickat stapettpinnen vidare till tre för flera har redan fått utmärkelsen.
Roligt har det varit. Tack än en gång.

Daniel Rydén
Guest

Härligt inlägg. Och så hoppas jag att jag slipper lammskallen…

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket, Ditte! Vad kul att du uppskattade att svara på frågorna. Jag har läst svaren och det var mycket intressant. Mycket imponerad av ditt mod där i New Yorks tunnelbana …Underbart att vi kan utbyta reseminnen och resetankar så här.

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket, Daniel! Egentligen var det inte så farligt med lammskallen. Köttet var gott men det kändes lite märkligt att gröpa ur en kind. ;)Glad att jag slapp ögat i snapsen, dock.

Annika
Guest

Svaren finns på min blogg redan…varm kram till dig från mig!

Anna Ström Åhlén
Guest

Vad roligt, Annika! Ska genast in och läsa. Varm kram tillbaka! 🙂

Kattis
Guest

Vilket härligt inlägg och grattis till utmärkelsen!:)

sv: vad roligt att du gillade konceptet för jag gillade verkligen att skriva dom inläggen och ta del av andras minnen!:D

Anna Ström Åhlén
Guest

Dubbeltack för det, Kattis! Vad glad jag blir. Jag är så glad över ditt koncept även på ett annat sätt, för nu fick jag upp ögonen för din fina blogg som jag missat. Ha det gott! 🙂