Svar på 11 frågor om resor – och The Liebster Award

Jag har fått min andra The Liebster Award! Nyligen fick jag en för min New York-blogg och nu för den här resebloggen. Tusen tack till Fantasy Dining! Samtidigt ska jag svara på 11 frågor om resor. Häng med!

Tanken med en Libester Award är att lyfta fram bloggar som man tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Länkkärlek helt enkelt! Dessutom är det ju roligt att lära känna bloggaren själv lite extra.

Den som får en award ska därför, förutom att svara på 11 frågor, ge awarden vidare till fem andra bloggar. Frågorna kan antingen kopieras rakt av eller ersättas av helt nya frågor.

Notera: Frågorna här är till största delen desamma som jag besvarat på New York-bloggen. Men fråga 3, 7 och 10 skiljer sig åt.

#1 Hur reser du helst (charter, backpackning, bilsemester o.s.v) och varför?

Jag syr helst ihop min egen resa, med reguljärt flyg och separat boende. Lägenhet bor jag gärna i, för att riktigt känna mig som en ”local”. Det är också skönt att kunna fixa egen frukost eller i alla fall ha tillgång till ett kylskåp. Min enda backpackererfarenhet är som tågluffare i Europa, och om det kan du läsa här. Charter lockar mig inte längre; det kunde möjligen passa när barnen var små.

#2 Nämn en upplevelse du vill att fler ska se, besöka, testa eller ”utsätta sig för”!

Våga resa ensam! Jag lovar, du växer något enormt. Vill du ändå dela dina upplevelser med någon, behöver du inte oroa dig. Du träffar garanterat många nya bekantskaper – eller vänner för livet.

#3 Vilken är din favoritrestaurang i världen? Vad var det för speciellt med den?

Bland det godaste jag någonsin ätit serveras på restaurang King Konoba i Kroatien, närmare bestämt i Plat strax söder om Dubrovnik. Det är en fisk- och skaldjursrestaurang, som drivs av en familj, där pappan står vid kolgrillen, mamman i köket och dottern serverar. Vid första besöket år 2013 kunde man komma för ett spontanbesök. Numera är bordsbokning ett måste, för att få njuta av nyfångad havsabborre, havskräftor och grillade grönsaker. Bästa någonsin!

Finaste inredningen har nog Antique Garage i New York (bilden nedan), där jag skulle vilja ta med allting hem.

Jag på Antique Garage i New York.

#4 Vilka tre länder har den godaste maten?

USA, Italien och Grekland! Det förstnämnda baserar jag egentligen främst på New York, för där finns nämligen mat från exakt hela världen. Italiensk mat älskar jag för de fantastiska råvarorna och det ”rena” upplägget, där du själv plockar ihop det du vill ha. Grekisk mat är också en favorit som jag njutit av under otaliga resor till Grekland. (Ja, jag gillar att återvända.) Ett tips: Våga prova något annat än moussaka, souvlaki och tzatziki.

En restaurang vid havet på Kefalonia, Grekland.
B Cup Café på Manhattan, ett av mina favoritcaféer där jag ätit den godaste salladen någonsin.

#5 Har du någon gång gjort bort dig kulturellt?

Ingen aning men troligen. Det tror jag nog de flesta har – utan att veta om det. Själv kan jag inte komma på något exempel men den/de drabbade minns det säkert och skrattar säkert gott åt minnet. Det får vi åtminstone hoppas!

#6 Vad är det värsta du varit med om under en resa?

Att ligga svårt magsjuk på sjukhus en hel vecka och dessutom vara nära att resa till de sälla jaktmarkerna. Läkarna ”råkade” nämligen överdosera ett preparat så jag inte kunde andas. Tid och plats? För läääänge sedan, i Turkiet. Jag har faktiskt inte återvänt sedan dess.

#7 Om du bara fick resa till ett land, vilket skulle du välja då?

Eftersom jag aldrig vill sluta resa till New York blir svaret USA! Alldeles självklart. Det är ju i New York mitt hjärta bor. Men jag är också väldigt sugen på att uppleva resten av detta land med oändlig mångfald. Las Vegas har jag varit i (och älskade det) men på min bucket list står även västkusten med San Francisco och Key West i öst. Plus allt däremellan, gärna via en färd på Route 66.

Manhattans skyline från The Waterfront i Jersey City.

#8 Vad är det konstigaste du ätit utomlands?

Det mest konstiga har jag faktiskt ätit i Sverige och det var lammskalle. Inte själva lammköttet förstås men det var lite märkligt att ha en skalle på tallriken, med ett öga som stirrade på en. Detta var under min universitetstid och enligt traditionen skulle bordskavaljeren svälja ögat med snapsen.

#9 Har du under någon resa utmanat dig själv? (T.ex. gjort något du kanske inte vågat.)

Jag har liftat i en täckt skåpbil med vilt främmande män. Orsak? Jag och min kompis orkade inte gå uppför stupet från den grekiska stranden i 35 graders värme. När bilen inte stannade uppe på vägen utan fortsatte hann vi bli rejält rädda. Men efter att ha bankat på dörrarna fick vi komma ut. De hade bara missuppfattat var vi skulle gå av …

#10 Vilket är ditt smultronställe i Sverige?

Länge var det vårt eget torp i sköna Södermanland. Här bodde vi granne med kor, svampmarker, badsjöar och en och annan älg (okej, några myggor också men dem glömmer vi). Nu är det sålt och vi satsar i stället mer på vårt minst sagt stora hus i Strängnäs och att resa. Allt har sin tid.

Men det finns ett nytt smultronställe för oss: Stora Karlsö. Det var just där som jag tillbringade årets midsommar, vid kalkstensstränder, branta stup och blånande utsikt. Mer om min midsommar kommer här på bloggen inom kort!

Torpet i våra hjärtan, som kort och gott kallades just så: torpet.
Stora Karlsö. I det röda huset högst uppe på klippkanten brukar vi bo.

#11 Vad kan du inte resa utan? (Bortsett från pass och pengar.)

Jag måste ha med mig två saker: öronproppar och nödproviant. Man vet aldrig om närmaste rumsgrannen är en tupp, partyprisse eller ett fläktaggregat. Dessutom blir jag hungrig var tredje timme, som en bebis. Mobilen kan jag förstås inte vara utan heller men den räknas väl närmast som en kroppsdel numera. 😉

Titta in på min New York-blogg för att se de 5 bloggar jag också vill ge varsin Liebster Award.

Enjoy!

PS. Missa inte att titta in till Fantasy Dining också som gav mig den här awarden. Det är en blogg om temarestauranger och resor, med massor av inspiration. Du kommer att bli riktigt överraskad av alla specialteman som Fantasy Dining hittar – från sockersöta till bisarra.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments