Åka buss i New York – så funkar det

Brukar du åka buss i New York? Eller håller du dig bara till tunnelbana och taxi? Då är det dags att tänka om. Bussarna är nämligen också ett bra sätt att ta sig fram på, inte alltid så snabbt men med flera andra fördelar. Här kommer en guide till hur det funkar att åka buss i New York!

Att gå är det bästa sättet att uppleva New York, det har jag sagt många gånger. Men självklart går det inte att promenera överallt. Om ditt hotell ligger i Financial District och du ska på jazzkväll i Harlem låter du nog apostlahästarna vila. Att ta tunnelbanan är smidigt för längre sträckor och särskilt på dagen, utanför rusningstid.

Åka buss crosstown och uptown/downtown

Men när passar det då bra att ta bussen i New York? Jo, framför allt om du ska åka crosstown, det vill säga mellan Manhattans västra och östra sida. I dessa sträckningar går ju inte tunnelbanan hela vägen ut till floderna. Att åka buss några kvarter västerut, från Union Square bortåt Hudsonfloden, kan vara en gudagåva för trötta ben och armar tyngda av shoppingkassar. Dessutom är det ju enklare att kliva på bussen än att ta sig ner i tunnelbanan, nedför trappor och genom långa gångar.

Buss passar också bra inom stora områden som Queens, The Bronx, Staten Island och Brooklyn där det inte alltid är nära till en tunnelbanestation (eller ens finns någon). Handen på hjärtat så upptäckte jag själv detta med bussåkande väldigt sent. Ja, det var egentligen först i somras som jag, efter mängder av New York-resor, äntligen gav bussarna en ordentlig chans. Det har jag min reskompis, tillika ”fellow New York nerd”, Evy att tacka för. Hon brukar nämligen alltid ta bussen och har riktig råkoll på läget.

Perfekt för sightseeing eller sent på kvällen

Att se bussresan som en del av sightseeing eller framför allt spaning på folk, det är ett av Evys tips. Ofta går det inte direkt fort att åka buss. Men man passerar hus och gator som man kanske inte skulle besöka som mål i sig, men som är mycket intressanta att bekvämt studera från bussfönstret. Nere i underjorden är det som bekant lite svårare.

På bussarna är det oundvikligt att ta del av spännande samtal och oväntade möten (folk är inte direkt så tysta som i Skandinavien). Givetvis kan det också kliva på en del mindre trevliga karaktärer men så är det ju på alla transportmedel.

Efter en sen kväll på stan tycker jag själv att bussen passar bäst. Evy och jag tog till exempel bussen från Upper West Side efter en jazzkväll på Maison Pickle. (Dessutom iförda 1920-talskläder men det var det ingen som höjde på ögonbrynen åt.) Ytterst bekvämt var det att bara gå över gatan och, i den ljumma kvällen, invänta nästa buss söderöver. Sedan var det raka spåret ner mot våra trakter downtown. För egen del bytte jag buss på slutet till en som gick crosstown men här var det ingen väntan att tala om. Att ta bussen i stället för tunnelbanan känns som ett smart alternativ när timmen är sen. NYC Taxi eller Uber/Lyft i all ära: att ta bussen i stället är ett bra sätt att få reskassan att räcka längre.

Så köper du biljett till bussen i New York

Hur går det då till att köpa en bussbiljett i New York? Jo, du visar antingen upp ditt Metrokort som du förstås har köpt; det brukar löna sig även för en kortare vistelse. Men se till att du köper ett unlimited Metrocard, det vill säga med obegränsat antal resor. Annars kan du inte byta fritt mellan bussar och tåg. Ett sjudagarskort kostar i dag 33 dollar och lönar sig om du tänkt åka buss eller tunnelbana mer än 12 gånger under veckan. Läs mer här om New Yorks tunnelbana.

Du kan också betala kontant ombord på bussen. En resa med buss kostar detsamma som en resa i tunnelbanan: 2,75 dollar i dagsläget. Spara biljetten och visa upp den om du byter transportmedel. Biljetten gäller i två timmar och den gäller för ett byte bussar emellan.

Select Bus Service står det på vissa busslinjer (se bilder nedan). Det betyder att du ska ha betalat biljetten i förväg när du kliver på. Detta är enkelt ordnat genom att du använder ditt Metrokort. Men, obs, du måste först stoppa in det i en automat vid busshållplatsen. Då får du ett kvitto som du sedan ska visa upp på bussen. Det räcker alltså inte med att bara visa Metrokortet på dessa rutter! Ofta är det bussturerna crosstown som innebär Select Bus Service.

Att en busslinje tillhör Select Bus Service ser du lätt både på själva bussen och vid hållplatsen. Här har jag spanat längs West 23rd Street i samband med att jag bodde på underbara hotellet The Leo House i Chelsea.

 

Här hittar du busskartor för New York, uppdelade på olika områden.

Kanske blev du nu själv sugen på att ta buss nästa gång i New York? Gör det! För visst vill du alltid utforska mer i världens bästa stad?

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Spännande, jag har läst tidigare att många i USA är rädda för att åka buss? Men det här stämmer då alltså inte som turist i New York? Kanske är det bara de infödda? Jättebra tips 🥰

Ditte
4 years ago

Buss har jag åkt i delar av N.Y. men det är ju länge sedan nu. Många nya linjer har hunnit komma till. När jag bodde här, vldigt länge sedan, på 34 gatan, nära Empire State Building, var det mest t-bana som gällde.Men vi bodde också ett tag strax norr om The Bronx och då var det tåg som gällde.
Tack för bra info och komme rjag tillbaka ska jag helt klart testa fler bussar. brukar ta buss i de städer jag besöker.
Stor kram.