Solnedgång, shopping och supé i Sivota

Sivota, en semesterby med spektakulär solnedgång! I september förra året var jag där, och det är nu dags för den näst sista rapporten från den resan. Följ med till hamnpromenaden och till en riktigt genuin grekisk restaurang.

Ska vi hinna? Jag och sonen pinnar på längs landsvägen från hotellet, medan solen oroväckande fort dalar bortom träden. Vi är på väg in till byn Sivota, för ”kvällshäng”, middag och framför allt – den beryktade solnedgången i havet, som ska vara riktigt speciell.

Väl framme på hamnpromenaden ser vi att himlen brinner i orange. Solen själv syns inte till, men färgerna! Som en målarduk där konstnären gått loss med penslarna. Ljuset! Ja, man får nog säga att vi hann.

En fiskeby i nordvästra Grekland

Efter första besöket i Sivota återvänder vi fler kvällar. De här gångerna går vi in lite tidigare, för att kunna njuta av stunder längs hamnpromenaden medan solen dalar. Tillbaka tar vi alltid taxi, då det blir fullkomligt becksvart och det inte finns gatlyktor längs vägen.

Vad är då Sivota för ställe egentligen? Jo, från början var det en ren fiskeby, här uppe i nordvästra Grekland. Nu ligger det mest segelbåtar och jakter i hamnen men den där massturismen lyser absolut med sin frånvaro.

Det är en lugn semesterort med gott om plats längs hamnpromenaden. Jag och sonen slår oss gärna ner med varsin svalkande dryck medan vi väntar på att kvällens hunger ska infinna sig. Sämre kan kan man ha det, eller hur?

Shopping i Sivota

Ett trevligt nöje före (eller efter) middagen är att strosa runt och kika i Sivotas butiker. Visst finns det, som på de flesta semesterorter, en del krimskrams. Men här dominerar ändå butiker med kvalitetshantverk. Jag som är svag för konst ser många intressanta lokala alster. Det finns också ett par rejäla supermarkets med mycket bra priser.

I en butik säljs lokalt tillverkade smycken: fina armband och ringar i stål. Ett perfekt tillfälle att inhandla födelsedagspresenter till syster och syskonbarn. (Och, ja, jag erkänner: mig själv.)


Taverna Thessalia

Så blir dags för middag, eller supé som jag så galant kallade det här i blogginläggets rubrik. Man får ju trixa lite för att få till allitterationen. 😉

En riktigt genuin grekisk restaurang finner vi i Taverna Thessalia som ligger i byns utkant, faktiskt åt samma håll som vårt hotell. Men vad menar jag då med ”genuin”? Jo, helt enkelt en restaurang dit grekerna själva går, med hemlagat från grunden och vin i vanliga dricksglas.

Thessalia har både sittplatser inomhus och utomhus, men vi väljer självklart att sitta ute. Det är ju en ljum höstkväll och dessutom röks det en hel del där under taket … Dock vill ägaren gärna föreviga mig när jag passerar för att besöka damrummet. Som bekant är jag inte direkt någon linslus här på bloggen men … okej, okej! Bakgrunden är ju fin i alla fall.

Ute på gården börjar borden sakta men säkert att fyllas upp av gäster medan det glöder trivsamt i ugnen.

På menyn finns kleftiko, hurra! Jag inser att jag gärna vill återuppleva den fantastiska måltiden på Paxos tidigare i veckan. Men nog finns det flera sätt att tillaga denna klassiker. Just den här visar sig vara rejält kryddstark, lite mer än förväntat. Men gott är det, riktigt gott! Särskilt i sällskap med det svalkande vita vinet, som lustigt nog smakar ännu bättre just när det serveras i de där små dricksglasen. De är ju en del av den genuina stämningen. Och nog är stämning en av de bästa smaksättarna?

Vi har svårt att tro att det är början av oktober, där vi njuter av vår sena supé, medan natten faller över Sivota. Vi sitter ute, i kortärmat. Bara en sådan sak! Bakom oss ligger dessutom en underbar vecka med både utflykter och sköna pauser i solstolen. I morgon ska vi besöka en extra speciell strand, just här i Sivota!

Fortsättning följer …

Vill du veta mer om Sivota med omnejd? Här är mina tidigare inlägg om denna resa:

Hälsning från Sivota i Grekland

Recension av Hotel Isola Verde

En kväll i Parga

Båtutflykt till Paxos och Antipaxos

Tips på bra restauranger vid Mega Ammos Beach, i Sivota

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bilderna av mig: Johannes Ström samt restaurangägaren på Thessalia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
4 years ago

Låter helt ljuvligt!!!!🇬🇷💙🇬🇷Måste ta mig dit igen o stanna några övernattningar, har bara varit en dagstur dit för ca 15år sen!!! Kleftiko är en av mina favvo-rätter😋👌😋Lika lycklig varje gång jag hittar en utan potatis i!!!(tål ju inte det) Vi har just landat & satt oss i bilen på Landvetter efter vår lilla Andalusien tripp……o hua va kallt!!!😂

Ditte
4 years ago

Så härligt att få komma med hit till Sivota. I Grekland har jag förr varit en del både på fastlandet och båtluffa runt när döttrarna var små. Ja, så vi är en 30 år tillbaka i tiden. Jag skulle gärna, efter dina fina inlägg, både med bilder och text, göra ett besök just i Sivota . Och förstås ta mig ut till ön Paxos. Gillar platser där jag slipper ”all inclusive” och för mycket turister. Jodå, jag är också en men vill inte hamna bland alla andra som man lätt gör.
Väntar på nästa inlägg.
Varm kram

Lena i Wales
4 years ago

Ser helt underbart ut, både i dagsljus och i skymning!
Jag är ju ingen stor shoppare, men fina prylar är alltid roligt.
Älskar mat! Det här ser gott ut och dessutom vacker miljö det gör så mycket till.
Ha det bra!

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog

Så underbart det låter och så fint att åka så där tillsammans. Jag blir alltid så speciell inombords när jag möts av Grekland. Förmodligen för att det är det landet jag så gärna vill tillbaka till någon gång. 🙂