Båtutflykt till Paxos och Antipaxos

Det mest turkosa vatten jag sett, imponerande grottor, mysiga byar och delikat mat. Kan det bli bättre? Nej, inte på en båttur till Paxos och Antipaxos. Följ med på en heldag till havs!

Nu är det dags att berätta mer om min fantastiska vinstresa till Sivota i Grekland, den resa jag fick i pris i Apollos stora resebloggartävling 2019. Jag tänkte börja med den allra mest lyckade dagen: på Paxos och Antipaxos.

Båtutflykter i Medelhavet har jag varit på många gånger. Men aldrig, och det menar jag verkligen, har jag varit på en sådan speciell tur som den till Paxos och Antipaxos. Aldrig har jag sett så klart, turkost vatten och aldrig har jag känt att turen varit så välplanerad … Men vi tar det från början.

Heldagstur till Paxos och Antipaxos

Heldagen till havs var egentligen en del av Apollos utflyktsprogram. En utflykt som direkt lockade både mig och min son (snart 19) som jag reste med. Så självklart skulle vi anmäla oss! Men. Ja, det fanns ett stort men som växte alltmer: nämligen väderprognosen.

Vädret i Sivota hade varit strålande hela veckan men på utflyktsdagen skulle det bli oväder. Ja, inte ”bara” regn utan kraftig åska och då är det knappast till havs man vill befinna sig. Därför tog vi det säkra före det osäkra och bokade en egen tur, ett par dagar tidigare än Apollos. Så här i backspegeln var det ett mycket klokt beslut. På onsdagnatten kom nämligen århundradets (!) värsta åskväder. Men det är en annan historia …

Avresa från Sivota med Delfini 1

På en resebyrå inne i Sivota by bokar vi vår egen båtutflykt: med Sivota Cruises och båten Delfino 1. Här blir vi först tveksamma. Ska alla verkligen få plats på denna lilla båt? Men det går alldeles utmärkt. Jag och sonen placerar oss i aktern, där vi sitter hela turen. Lite småbullrigt är det, men det löser vi med hörlurar/öronproppar.

Så bär det av, vid 09.30 på morgonen. I packningen har vi laddat med vatten (inget finns att köpa ombord), solkräm, badkläder, snorklingsutrustning och givetvis kamera.

Fikastopp i Lakka på Paxos

Efter en timmes njutbar färd når vi grannön Paxos, för ett första stopp. Kaptenen lägger pedagogiskt fram en stor klocka i aktern som visar den tid vi ska vara tillbaka. Borde begripas på alla språk!

En halvtimme får vi här, i staden Lakka. Perfekt för en kopp kaffe, vilket är precis vad vi hinner med efter en kort fotosejour i gränderna. Grekiska katter, man måste ju bara älska dem! Tack katten, för modellandet.

The Blue Caves, Paxos

När alla klivit ombord igen och ordentligt visat upp sin biljett bär det av mot nästa mål: The Blue Caves. Hit kan man bara komma sjövägen och enbart vid vackert väder.

Många grottor har jag sett men här blir ögonen stora som tefat. Inte minst när vi, efter att ha tagit en tur in i den största, möts av majestätisk klippa. Plötsligt är den bara där, framför mina ögon som en uppenbarelse och händerna famlar direkt efter kameran. Uppleva/dokumentera, det är allt en balansgång!

The Blue Lagoon på Antipaxos

Så kommer vi till Antipaxos och utflyktens höjdpunkt: den blå lagunen. Kan det verkligen vara så speciellt som alla säger? Ja. När Delfino 1 glider in i lagunen sjunker alla tvivel till botten som sten.

Vattnet är helt overkligt. Det är det vackraste jag sett! Helt turkost, skimrande och inbjudande … Kamerorna åker fram men sedan gör de flesta samma sak: De lägger undan allt sådant som kameror och mobiler. Vad som nu gäller är att uppleva, att hoppa i!

Jag och sonen klättrar nerför badstegen, sjunker ner i det turkosa och sedan bara njuter vi, i en och en halv timme. Eftersom båten lagt till en bit ut i bukten får vi simma in, för att komma till stranden. Det gör vi så klart; vi vill ju kunna säga att vi landstigit på Antipaxos!

Kaptenen har gett order om att det inte får hoppas från båten. Men en man kan inte låta bli, med påföljden att hans jätteplask når min systemkamera. Mindre kul! När samma man ska klättra ombord igen halkar han och tar tag i mig som stöd. För en stund trycks min rygg ihop och smärtan skär till, medan kaptenen kommer sättande med en pillerburk! Men det går lyckligtvis bra; någon timme senare har det gått över. Note to self: Sitt inte bredvid en blöt trappa på en badbåt …

Lunch i Gaios på Paxos

Sjön suger heter det ju (och då menar jag inte dagens moderna betydelse). Nu är vi förstås hungriga efter allt badande. Och snart är det lunchdags! Bara tjugo minuter från Antipaxos når vi Gaios som är Paxos största stad.

Två och en halv timme är stoppet i Gaois och det passar perfekt för en måltid. Jag har googlat och sett att restaurangen Mambo ska vara bra; de ska dessutom ha glutenfria alternativ.

Men först strosar vi en stund bland de vackra husen, där särskilt ett blir ett extra Instagramvänligt fynd.

Ännu en grekisk katt får också vara modell, ätande vid en ljuvlig trädgård. Den liknar mormors förra katt Piccolina, konstaterar sonen, och vem vet? Kanske lever hon här ett tionde liv, omgärdad av grekisk grönska.

Kleftiko på Mambo

Att hitta till restaurangen Mambo är lätt. Det är bara att följa hamnpromenaden, och väl framme slår vi oss ner med havsutsikt.

De har kleftiko på menyn och det tar vi! Denna grekiska, mustiga gryta med lamm, grönsaker och potatis, den är så god! Och återigen kommer min mor på tal. ”Grytan smakar som mormors”, säger sonen och det är väl det bästa betyget ändå. Mammas grytor är nämligen det bästa som finns.

Efter maten har vi en stund kvar före hemfärd. Vi bestämmer oss för ett sista dopp och fortsätter förbi hamnen till en egen klippa. Här lånar jag sonens cyklop och spanar efter en sjöstjärna han sett på bottnen. Hurra, jag hittar den, lysande orange i det blå.

På hemvägen går färden tvärs över havet och det gungar lite. En kvinna tar selfies med det skummande havet i bakgrunden, när hon plötsligt börjar skrika (!). Det visar sig vara skrik av förtjusning, och snart ser vi vad hon menar.

Bakom båten hoppar delfiner! De kastar sig i bågar och lekar med oss, en upplevelse som verkligen blir pricken över i. Vilken dag, vilken utflykt!

När vi kliver iland i Sivota igen vet jag en sak med säkerhet: Till Paxos och Antipaxos kommer jag tillbaka. Om möjligt är den ännu större nu, min stora kärlek till Grekland.

Foton: Anna Ström Åhlén, utom de av mig: Johannes Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ditte
4 years ago

Stort tack för denna fantastiska tur i bilder och ord. Jätteroligt att få följa med hit via bloggen. Här hade jag gärna varit med. Så roligt att du vann resan och du var så väl värd det. Jag hade inte hört talas om Paxos och Antipaxos utan trodde först det handlade om Paros och Antiparos. Men där har jag varit och kände inte alls igen mig.
Stor kram

Evy Knoph
4 years ago

Härliga bilder, som såg ut att vara från en toppen-dag :-). Vilket vatten! Bra timing m.a.p vädret!

Ann Nennesson
4 years ago

Sååååå ljuvligt det ser ut!!!!!!!🇬🇷💙🇬🇷Har ju själv gjort denna utflykt & även om det är typ 15 år sedan minns jag oxå det underbara vattnet!!!! Trots alla öar vi besökt har jag bara sett något liknande tidigare utanför Milos & på Koufonissi!!👌👌👌Jag älskar båtutflykter i Grekland!!!! Tack för din fantastiska återblick i mitt favvoland!!!

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Underbart och vad härligt att kärleken liksom är besvarad, att ni fick en så fin dag!

Bilderna är så jättefina men tyvärr kan jag inte se alla, fem är det bruten länk till. Men de jag ser är riktigt lockande och vackra.

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Tror det är Mozilla som spökar för i Chrome kan jag se dem alla.

Ama de casa
4 years ago

WOW!!! Vilket vatten och vilka fantastiska bilder! 😀 Såg verkligen hur skönt och mysigt ut som helst 🙂

Casa Annika
4 years ago

Så otroligt vackert! Tänk att uppleva ett sådant vatten! Och grytan verkar spännande! Jag har aldrig varit i Grekland, men det här är verkligen lockande…

Marias Memoarer
4 years ago

åh vilka mysiga små samhällen! Och jag älskar såna där vatten som är lika klara och turkosa som i en pool 🙂