Halloween i New York

Är du i New York i oktober? Passa på att titta på alla dekorationer inför Halloween! Fantasin vet inga gränser …

Just nu är New York fyllt av Halloweenpynt. Överallt finns dekorationerna: på gårdar, fasader, trappor och i fönster. Många går minst sagt ”all in”, där den ena läskigheten överträffar den andra.

Spindelnät, skelett, gravstenar och avhuggna kroppsdelar är bara några exempel på New York-bornas kreativitet. Sveriges fokus på pumpor känns ganska diskret i sammanhanget! Själv är jag lite ambivalent till allt detta. Jag firar inte Halloween själv, men givetvis är det varje bloggares/fotografs dröm att få häftiga fotomotiv serverade på silverbricka.

Att strosa runt på New Yorks gator inför Halloween är som att avnjuta en stor (gratis) konstutställning. Detta är också precis vad jag brukar göra under mina höstresor till New York.

Halloweenpynt i West Village, New York

Bilderna i det här inlägget är från mina höstpromenader i West Village, för ganska exakt ett år sedan. Då gjorde jag nämligen stan osäker med några andra riktiga New York-nördar. En fantastisk resa som bland annat innehöll en perfekt dag i New York!

Men är det inte lite väl morbida motiv som möter en, på de annars parisiskt idylliska gatorna? Jag måste medge att det är lite motvilligt jag väljer ut vissa av bilderna. Särskilt då jag vet hur allhelgonahelgen också påminner oss alla om förlusten av nära och kära, om en kyrkohelg som också ska fokusera på saknad och fina minnen. Därför tänkte jag reda ut begreppen litegrann och titta på bakgrunden till Halloweenfirandet i USA.

Varför firar man Halloween?

Halloween är egentligen en irländsk tradition, som kom till USA med immigranterna och sedermera till Sverige.

Namnet betyder ”alla helgons afton” (all hallow’s eve), och högtiden har sitt ursprung i en keltisk skördefest, Samhain. Den markerade sommarens slut och vinterns början, och sågs som en nyårsafton. Under denna tid trodde man att gränsen var extra tunn till de dödas värld.

Många onda väsen var i farten, så det gällde att skydda sig. Folk kunde klä sig i djurhudar för att skrämma iväg otyget. Senare började man också gröpa ur kålrötter eller rovor (så kallade Jack-o’-lanterns) och tända en eld som skulle lysa hela natten.

De keltiska sederna kom till USA under 1840-talet och blandades med både amerikanska skördefester och det kristna allhelgonafirandet.

USA:s näst största firande

Visste du att hela 86 procent av alla amerikaner dekorerar sina hus till Halloween? Halloween är nämligen den mest kommersiella dagen i USA, näst efter julen. Därför tar vi väl en titt på lite fler dekorationer …

Fira Halloween i New York 2019

Halloween i New York är som synes en stor händelse, oavsett om du själv firar högtiden eller inte. Här är några tips om du är på plats i år.

På kvällen den 31 oktober 2019 kommer många att gå man ur huse i New York, för att delta i New Yorks Village Halloween Parade. I år blir det för 46:e året i rad! Kanske väljer du att vara åskådare eller själv delta? Här kan du hitta just din Halloweenkostym.

I New York finns förstås också mängder med event och erbjudanden under Halloween, med allt från mat och dryck till besök i spökhus. Så ladda kameran, kolla eventkalendern, gå på fotopromenad och avnjut sen en pumpalatte eller pumpapaj medan höstvindarna viner runt hörnet.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
4 years ago

Men Woooow & samtidigt fy!!!🙈😂🙈😂Riktigt otäcka dekorationer ju!!! Jag gillar inte skeletten o spökena!! Annars Anna, jösses vilka bilder sååå coola!!!👍👍👍Måste ändå vara en upplevelse att få fira Halloween just där ju!!Visste att det firades mycket mera där, men inte så mycket!!😮Själv firar jag inte mer än genom att köpa hem mycket godis till alla barn som knackar på!!!👍tror traditionen som dock blivit lite större sista åren även här är mest rolig för alla barn!!!🎃👻🎃

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Det skulle verkligen vara häftigt att vara i USA under Halloween! Så snygga dekorationer och bara det där med att de flesta verkar gå all in 🙂

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Jo, att det firas har man ju förstått! Vi har aldrig firat i Sverige men här i Spanien var vi på några fester, det var kul. Umgås tyvärr inte med dem längre så nu slipper vi spöka ut oss! Sonen HATADE det.

Bäst var skelettet i de två krysantemumkrukorna!

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Haha, Joey! Snart dags att titta en runda på det igen, tror jag! Köpte alla på DVD (magasinerade) och såg dem alla när jag lät operera min vänstra fot för hallux valgus. Mannen min gick förbi emellanåt och skrattade men satte sig till slut han med. Vi tycker att sonen borde se dem!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Så härligt det ser ut, nog kan jag se vart i världen man bör fira Halloween på i alla fall. Lite tråkigt att det inte är lika stort här i Sverige. Eller tror det är större i andra delar av landet än i Dalarna i alla fall.

FREEDOMtravel
4 years ago

Härliga Halloweenbilder! Peter ska till Nordirland och fira Halloween i år, ska bli spännande! Tänkte förresten på dig häromdagen när vi hade en massa intressanta diskussioner om ord på jobbet. Vi skriver om mat och hälsa och diskuterade bland annat ärtor och ärter, samt fiber och fibrer. Blev riktigt intressant faktiskt! 🙂

Lena i Wales
4 years ago

Har äntligen fått ordning på datorn och kan nu kommentera igen.
Roligt att få se Halloweenpynt från New York
Visste inte att så många firade Halloween där.
Jag har lite svårt för detta firande, men kul att se gatubilderna.

Daniel Majak
4 years ago

Så himla häftigt med Halloween 👻
Vi var på universal studios på halloween 🎃 en gång och det var ett minne för livet.

Sara
3 years ago

New York på Halloween var verkligen så häftigt och skulle lätt åka tillbaka just då. Älskade hur färgrik Central Park var i oktober <3