Blir New York någonsin som vanligt igen?

”Den här gången är New York dött för alltid.” Det påstod nyligen en debattör i New York Times. Men New York-borna själva och jag, vad säger vi? Svaret är i alla fall ”nej” från två av oss. Här är våra motargument!

Det har gått ganska lång tid nu sedan eländet startade. Jag syftar förstås på eländet med det ”nya” coronaviruset och sjukdomen covid-19. (Ja, både corona och covid-19 ska stavas med litet c för den som möjligen undrar.)

Jag har accepterat läget, som de flesta, och sitter lugnt i båten tills restriktionerna lättas. Men längtan finns där, så klart. Kanske har du tidigare läst om att jag faktiskt funderade på att boka en New York-resa till våren, trots allt. Dessa planer ligger dock fortfarande på is. Det ska ju finnas något att åka till också. För staden kommer väl igen?

Det finns åtminstone en person som tror att New York är borta för alltid. Ja, att staden verkligen är död. Det är entreprenören och skribenten James Altucher. Jag tänker inte länka till hans artikel för jag vill inte öka dess sökbarhet. I stället sammanfattar jag kort vad han nyligen skrev i New York Times.

”New York är dött för alltid”

James Altucher menar att staden aldrig varit så illa däran tidigare, inte ens under tidigare börskrascher, under 70-talets kriminella era eller efter 9/11. I artikeln betar han av skäl efter skäl.

Bland annat tror han att hela 60 procent (!) av New Yorks restauranger kommer att stänga. Eftersom många restauranger är samlade i kluster (Koreatown, Little India osv.) så medför en masstängning att ingen kommer att våga öppna på en tom gata. Restauranger måste finnas samlade, menar författaren, det är en förutsättning för konkurrensen. Besökarna ska kunna välja fritt och enkelt när de väl bestämt sig för att äta ute.

Vidare tror han att stadens dagar som finansiellt och kulturellt centrum är över. Den digitala eran är så långt framskriden att det inte finns någon anledning till att börsen måste ha sitt centrum i New York. Inte heller tror han att de kulturella institutionerna kommer igen eller att nya kommer att våga öppna. För vem skulle besöka dem? I stället kommer andra städer att ta över New Yorks roll, på område efter område. Ja, så fortsätter det …

Vi som älskar New York kommer alltid tillbaka

Min reaktion på detta är: nej, nej och åter nej! Jag tror inte att New York är dött för alltid. Jag tror visst att staden kommer igen.

Utan att vara någon expert på samhällsfrågor, vågar jag tro att denna städernas stad alltid kommer att resa sig. Att det så att säga ligger i stadens natur.

För New York är inte en stad, det är ett väsen. En pulserande organism vars innersta själ närs både inifrån och utifrån. New York är inte bara byggt av ditresta människor från världens alla hörn. Det är också byggt av drömmar och entreprenörsanda: från den fattiga immigrantkvinnans surrande symaskin till miljardärernas växande huskomplex, och från billiga arepas till mat med guldströssel.


I New York finns plats för allt och alla. Visst, drömmar krossas, fattigdom frodas. Men det är ju också så att de uppfylls, att de möter andra drömmar och tillsammans väver det nät av magi vi inte hittar någon annanstans.

Vi som älskar New York, vi kommer alltid tillbaka. Vi kommer alltid att vilja fortsätta njuta av all världens mat, små dolda barer, kuriosafyllda butiker eller unika event som inte finns någon annanstans.

Och staden öppnar faktiskt upp, steg för steg. Museer börjar ta emot besökare och restauranger planerar för servering inomhus. Vissa har tvingats slå igen för alltid, javisst. Men likt ett gigantiskt Darwinkomplex kommer det alltid att finnas överlevare. Det kommer alltid att finnas kameleonter som byter skepnad efter miljöns utveckling, och det kommer alltid nya arter.

Lyssna till John Barr, Youtuber med New York-fokus, i klippet nedan. Han bemöter James Altuchers argument, ett efter ett, i en video som låter hoppet bestå.

Vad säger du? Jag hoppas och tror att vi är överens – och att vi en dag åter njuter av utbudet i världens bästa stad.

Enjoy!


Enjoy!

Foto, överst: Brad Smith. Övriga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma, Sol som sol?
3 years ago

Jag har svårt att tro att en stad på det sättet ”dör”. Visst har mycket utvecklats i rekordfart vad gäller att sköta saker på distans. Men folk generellt sett vill vara tillsammans, träffa nya människor, visa upp sig och sitt. Så visst kommer det nya restauranger, folk kommer att gå på museer och konstutställningar igen.

Ska man tänka positivt så har folk som innan hade svårt att ta sig till utställningar och liknande fått en möjlighet att gå på virtuella rundor. Inget ont som …

Bara brittiskt
3 years ago

Han verkar helt enkelt inte ha någon större tilltro till människan. En varelse som alltid vill komma igen. Jag tror stigande vattennivåer är ett mycket större hot i så fall.

Veiken
3 years ago

Jag tror att ordet är ”omstart”. Nöden är uppfinningarnas moder. Människor är kreativa väsen och på sikt tror jag faktiskt att det kommer något gott ur det här eländet. Det gäller alla länder och städer! Jag vägrar tro att alla bara lägger sig ner och begrundar världens öde!
Det kommer bättre tider. Det är tålamod som gäller!
Ha det gott i väntan på…..