Bokat: Långweekend i Rom

Foto: Moyan Brenn.

Årets första resa är bokad – och ordningen är återställd. Nyss ramlade den ner i min mejl: bekräftelsen på vad jag ska göra i april. För första gången sedan 80-talet ska jag besöka Rom, på en långweekend!

”Arrivederci”, det sade jag och min kompis till Rom på en tågluff för en hiskelig massa år sedan. Det var på 80-talet som vi utforskade Europa på dåtidens sätt, med mer eller mindre ofrivilliga strapatser.

Med varsitt Interrailkort och en välpackad ryggsäck, begav vi oss till den eviga staden för att sedan fortsätta över till Grekland och Korfu. Detta var tågluff nummer två och vi började bli vana.

Under vår första tågluff hade vi varit med om allt från att bli förföljda i Paris till att åka motorcykel och vindsurfa i Zell am See. Sova på stationsgolv, åka tåg genom Jugoslavien och bli bjuden på niorättersmiddag av en brevvän ingick också i konceptet. Vill du läsa mer om tågluffandet? Kika då in på min 80-talsblogg, för en humor- och nostalgitripp.

Foto: Moyan Brenn.
Foto: Guillermo Alonso.

Givetvis genomfördes Romresan helt utan facebookande, instagrammande och bloggande. Ty detta utspelade sig på den tiden då samtal ringdes i telefonautomater och foton framkallades utifrån filmrullar. Gud nåde den som öppnade kameran och förstörde filmen i dagsljus! Helst beställde man förstås dubbla kopior, så kompisen kunde klistra in detsamma i sitt album. (Fotoalbum alltså, med pärmar. Du som är väldigt ung får be mamma eller pappa förklara.)

Nu är det alltså dags att återse Rom igen, trettio år senare! Dessutom med samma kompis – och vi är så taggade.

I april kliver vi av planet på Rom Ciampino, i stället för tåget. Vi strövar åter i de historiska gränderna och vi njuter åter av god mat och gelato på en trottoarservering. Allt medan vårsolen förhoppningsvis skiner.

Foto: Alexander Steinhof.
Foto: Moyan Brenn.

Denna gång blir det helt utan ”måsten”. De stora – och givetvis ytterst sevärda – monumenten har vi ju redan besökt. Nu ska vi utforska Rom på nytt, utanför allfarvägarna.

Med i väskan är givetvis Eskil Fagerströms eminenta guidebok. På min företagssida och språkblogg kan du läsa en recension av Mitt Rom, som nu ska testas på allvar.

Har du själv varit i Rom på senare tid? Tips mottages gärna! Och fortsättning följer i april …

Enjoy!

PS. Tips! Läs om Europas största städer hos mina resebloggarkollegor FREEDOMtravel. Så mycket det finns att upptäcka i vår egen del av världen!

Välkommen att följa min reseblogg även på Facebook och Instagram.
Här hittar du mina blogginlägg om New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Daniel! Ja, nu var det verkligen på tiden för min del. Kul att du också varit där.

Daniel Rydén
8 years ago

Rom, det var alldeles för längesen! Hoppas ni får en härlig resa. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, vad kul att höra! Ja, alla vägar bär ju till Rom – förr eller senare. 🙂

Maria
8 years ago

Så härligt, dit vill jag med! 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar och peppning, Annika! Det känns verkligen som en "ny" resa på många sätt eftersom det var så länge sen. Kul att du också har varit där. Ja, den italienska maten är ju underbar och det lär gå bra även för mig som numera äter glutenfritt. Det har jag säkerställt genom lite googlande. 🙂 Tack för tipset om ditt Rom-inlägg, det ska jag genast gå in och läsa!

Aniika
8 years ago

Men vad häftigt att återuppleva resan med samma kompis! Jag gillar verkligen Rom, åkte dit med min man för en massa år sedan. Pasta, pizza och historia kan aldrig bli fel! 🙂 Jag skrev ihop ett blogginlägg om vår upplevelse för ett bra tag sedan, inte jätteaktuellt, men i vart fall mer aktuellt än 30 år, haha! http://resfredag.se/alla-vagar-bar-till-rom/

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Ja, jag längtar verkligen och att möta våren där kommer ytterligare att förhöja upplevelsen! Klart du också kommer dit – alla vägar bär ju till Rom, förr eller senare! 🙂

Eva - People in the Street

Åh! Ni kommer att få det helt fantastiskt i nostalgins fotspår!

Jag har inte varit till Rom ännu, men ska åka dit vilket år som helst 😉

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att du också skulle vilja resa till Rom! Jag är så glad för dagens möjlighet att numera kunna ta emot "insidertips" av bloggare och andra entusiaster som verkligen kan ett resmål – utanför det som står i guideböckerna. Det gör att jag kommer att få uppleva ett "nytt Rom" och inte det bara de klassiska turistgrejerna jag gjorde på 80-talet. Ja, våren blir perfekt för en resa dit. Längtar!

Helena
8 years ago

Jag har inte varit i Rom, men åker mer än gärna dit. Låter i alla fall som att det blir en härlig resa, att upptäcka Rom under våren 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för att ni läste! 🙂 Ja, det var tider det, att resa före internet. Det kändes lite mer äventyrligt, tycker jag, eftersom man nästan var helt avskuren från dem därhemma och allt lättillgänglig information. Jag minns hur vi satt där med tjocka, tryckta tidtabeller för att kolla tågtiderna. 🙂

Hoppas jag kan inspirera er till ett besök även i Rom framöver! Själv tar jag förstås hjälp av era inlägg när det till exempel är dags för Sardinien.

FREEDOMtravel
8 years ago

Spännande! Vi har varit en hel del i Italien, men aldrig i Rom. Och tack för nostalgitrippen om hur det var att resa före internet! 😉