Risotteria – italiensk glutenfri restaurang i West Village

En rykande tallrik med krämig risotto och ett glas svalt vin. Det står framför oss när vi vilar våra trötta ben. Ute viner höstvinden och inne har vi det bra – på Risotteria, New Yorks första glutenfria restaurang.

***Edit! Risotteria stängde tyvärr under våren 2016. Läs mer här. En ny restaurang har öppnat på samma plats.***

Det är en blåsig novemberdag i West Village. Hungern gör sig påmind i våra magar, där vi strosar på de pittoreska gatorna. Här, i min favoritstadsdel, är det lätt att förlora sig bland de anrika fasaderna, de Parisliknande gatorna och småbutikerna.

Men våra steg har ett mål – Risotteria! Det är inte bara ett känt italienskt matställe utan också pionjären bland New Yorks glutenfria restauranger.

I hela 16 år har de serverat glutenfri ”fine dining” till en alltmer växande krets. Nu är snart även jag en av dem.

Man kan tycka att det borde vara lätt att klara allergier i denna världens största restaurangstad. Men det är först på senare år som det riktigt stora utbudet börjat komma med glutenfree options.

Risotteria ligger i hörnet mellan Bleecker Street och Morton Street (min favoritgata, hur bra kan det bli?) sedan år 2000. Lokalen är trång, men dyker du upp lite utanför rusningstid går det bra att få ett bord direkt.

Här kan alla glutenintoleranta frossa i äkta pizza från Neapel, panini, gigantiska sallader och så givetvis risotto. Alla vi som stått vid spisen och trixat med parmesan och vin, vet att risotto är en tidskrävande rätt. Nåja, att laga i alla fall … Själva ätandet kan ju onekligen gå fortare. I alla fall om den är så välsmakande som Risotterias.

Jag och min kompis känner dock direkt att en sallad skulle lätta upp den mäktiga portionen. Klokt beslut! Likaså att välja singular, EN sallad – att dela på. Man kan säga att hungern var långt borta, när vi till slut lämnade den gemytliga lokalen.

Hit kommer jag mer än gärna tillbaka, inte bara för maten utan för den genuint trevliga servicen. Eventuella specialönskemål mottas mer än gärna. Skulle du vilja ta med mat ”hem” finns också en uppsjö frysta rätter och förpackningar att köpa.

Sade jag att de spelade ABBA i högtalarna vid vårt besök? Ibland stämmer bara allting.

Enjoy!

PS. Vill du har ännu mer tips och inspiration om New York? Välkommen till Facebooksidan för New York-bloggen och Instagram där jag heter @newyorkmybite.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Maria, vad kul att du blev inspirerad! Ja, risotto är ju så gott. Perfekt att ha lärt sig av en italienare, då kan det ju inte bli annat än bra. 🙂

Utbudet av glutenfritt blir allt större överallt nu, så roligt! Till och med i Rom, läste jag, dit jag ju ska åka i vår.

Maria
8 years ago

Så fint med glutenfria alternativ! Risotton såg god ut, kanske jag borde laga en egen risotto nån dag snart.. Jag har ju lärt mig av en italienare.. 😉

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Lena! 🙂 Jag hamnade dock inte bland finalisterna i den tävlingsdel som avgörs av juryn. Däremot var denna blogg med på Expressens lista över Sveriges 12 bästa resebloggar i går. Mycket roligt! Risotton var fantastisk men det är svårt att få den rätten att göra sig på bild … 😉

lenaiwales
8 years ago

Grattis till Resebloggsnomineringen!
Vad den risotton såg god ut!!!!