Bushwick Collective Street Art: imponerande muralmålningar i New York

Vill du se riktigt imponerande street art i New York? Då ska du åka till Bushwick i Brooklyn. Här väntar en otrolig samling muralmålningar av the Bushwick Collective. Glöm inte kameran!

Att ta sig utanför Manhattan vill jag verkligen rekommendera för alla som besöker New York. Det betyder mindre trängsel, färre turister och att se helt andra sidor av New York. Både på gott och ont. För att citera en svenska som bott många år i staden: ”Har du besökt Bushwick, då har du upplevt det äkta New York”.

Det här är Bushwick

Bushwick ligger en bit in i norra delen av Brooklyn och är ett så kallat arbetarklassområde. Det grundades på 1600-talet med lantgårdar och tobaksodling, för att senare utökas med produktion av socker, olja och kemikalier. Holländare var först på plats, följda av andra västeuropeer. Visste du förresten att namnet Bushwick kommer av holländska Boswijck? Det betydde på 1600-talets språk helt enkelt ”den lilla staden i skogen”. En skog som knappast finns mer …

På 1800-talet kom ännu en våg immigranter från Europa, i och med framgångsrika bryggerier på plats. Efter andra världskriget kom immigranter från Puerto Rico, den afrikanska kontinenten och från Karibien: människor som till i dag satt stor prägel på området och dess utbud.

Mellan 60- och 70-talet började det tyvärr gå utför i Bushwick. Ökade energikostnader, dyrare transporter och övergång till aluminiumburkar ledde till att bryggerierna lämnade området. Nu försvann Bushwicks ekonomiska bas, bostäder revs och ödetomter lockade till sig droghandel och kriminalitet. Ett extra hårt slag var New Yorks stora strömavbrott 1977. Då drabbades Bushwick extra hårt, med mängder av brända hus och plundrade verksamheter som aldrig kunde resa sig igen.

På senare år är dock stadsdelen ”up and coming” (som alltfler områden i New York). Nya moderna barer och restauranger slår upp portarna, vägg i vägg med fortfarande enkla bostäder och slitna hus.

Street art i världsklass

Men åter till gatukonsten! I Bushwick finns nämligen otroligt imponerande street art, ja, konst i riktig världsklass. Under min senaste New York-resa var det dags att ta en närmare titt på den. Det var nämligen alldeles för länge sedan sist.

En het julidag i New York sätter jag mig därför på tunnelbanan med destination Bushwick. Det går så smidigt och lätt att jag faktiskt frågar mig: Varför gör jag inte detta oftare?

Vid stationen Jefferson Street kliver jag av, efter cirka tjugo minuters färd med L-tåget från Union Square (för övrigt ett av mina favoritområden).

Direkt ute på gatan slår den emot mig från alla håll: denna underbara street art! Precis överallt: på väggar, jalusier, trottoarer, dörrar, vattentankar och lyktstolpar.

Jag går i en gigantisk konstutställning i New York, utomhus en varm sommardag. Och det kostar mig dessutom inte en enda cent.

Trots att det är lite mulet tar den heta sommardagen ut sin rätt. Svetten rinner, men det hindrar mig inte från att storögt fotografera det ena motivet efter det andra. Till att börja med är jag nästan ensam men så småningom dyker en grupp med guide upp.

”Gratis” guidade turer till Bushwicks street art (pay what you wish)

Det finns nämligen gratis guidade turer där man får lära sig om bakgrunden till varje målning. Jag gick tyvärr inte med någon sådan denna dag, då jag inte hade kollat upp detta. Gratis är dock kanske inte helt rätt ord, för självklart är guiderna (och hela konceptet) värda en ersättning. Därför anges ”pay what you wish” som betalning för dessa turer. Du betalar helt enkelt vad du tycker det är värt!

Har du tur, lyckas du tajma in the Bushwick Collectives årliga block party, då även matförsäljare finns på plats.

Plötsligt dyker det upp en liten minimänniska som också beundrar de färgsprakande målningarna. Med pappans tillstånd förevigar jag den lilla modellen mot bakgrund av en lila hund (?). Alltså, hur söt får man vara?

Vad är the Bushwick Collective?

Men vilka står då bakom denna konst, kanske du undrar? Jo, såväl lokala förmågor som nationella och internationella konstnärer.

Allt startade med Joe Ficalora, en infödd Bushwickbo. I den fortfarande nedgångna stadsdelen blev hans far mördad utanför en tunnelbaneuppgång. Dessutom avled hans mor av en hjärntumör. För att få utlopp för sina känslor och skapa en bättre miljö, beslutade han sig för att omvandla stadsdelen. Han skulle göra den till ett stort öppet konstgalleri!

Sagt och gjort. Sedan den första muralmålningen 2011 fortsätter The Bushwick Collective att utvecklas, med det ena konstverket efter det andra. Här blandas graffiti (byggt på bokstäver) med detaljrika, realistiska och surrealistiska målningar. Att de har lyckats med något stort är tveklöst. Detta är helt enkelt paradiset för alla oss som älskar street art, och för alla som tror på kreativitet och skapande som en väg att främja det goda.

Här kan du läsa mer om the Bushwick Collective.

Bra att veta när du ska se på street art i Bushwick

Vill du också besöka Bushwick för att titta på street art? Här är några tips inför besöket.

1. Kom gärna på en vardag eller tidigt på dagen för att undvika stora folksamlingar. Jag var själv på plats en förmiddag mitt i veckan och såg inte mycket folk alls.

2. Det finns nästan 100 kvarter (!) med gatukonst i och kring the Bushwick Collective. Men det bästa är koncentrerat kring Troutman Street och St Nicholas-området.

3. Tänk på att Troutman Street är en enkelriktad gata (gäller även Starr Street), så håll dig borta från gatans mitt för att inte störa trafiken eller bli påkörd. Det är lätt att låta sig uppslukas av fotograferandet och bli mindre uppmärksam.

4. Sommartid kan det bli mycket hett, så ta med solhatt/keps och något att dricka.

5. Passa på att äta och dricka i området. Priserna är ofta lägre än på Manhattan. The Bushwick Collective rekommenderar själva dessa ställen: Artichoke Pizza, SeaWolf, Tres Hermanos, Up North och KCBC.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ditte
4 years ago

Vilket spännande ställe! I Brooklyn har jag varit flera gånger men troligen fanns inte detta då. Har lusläst text och tittat på alla fina bilder. Så roligt! Och du är ju den perfekta guiden att ha med sig i N.Y. Stort tack för turen och allt du berättat.
kram!

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog & doula

Verkligen spännande, man kan ju inte annat än att känna att det är väldigt spännande ändå att se allt där i New york om bara genom datorn så här :D. Älskar dessa konstverk så otroligt fina färger 😀

Ama de casa
4 years ago

WOW!!! Vilken häftig konst! Färgsprakande och snygg 🙂
Verkligen värt att besöka – tack för tipset 🙂

trackback

[…] innan vi åkte hit till New York så läste Ama ett inlägg hos TravelAnna som gjorde oss väldigt nyfikna på att åka dit och titta runt. Tänk vad det är bra att läsa […]

Hanneles bokparadis
4 years ago

jättefint! Även Göteborg har en hel del fina muralmålningar… i världsklass.

Hanneles bokparadis
4 years ago

jättefint, även Göteborg har muralmålningar i världsklass.