En kväll i Parga

En kväll i Parga, räcker det? Nej, naturligtvis inte. Men om du inte bor här, åk ändå hit en dag eller kväll. Flanera längs vattnet, shoppa i gränderna, ta pitstop med svalkande dryck och inte minst gå upp i borgen. Alltmedan solen går ner i Joniska havet.

Under vår vistelse i grekiska Sivota lockar flera utflykter i Apollos program. Jag har tidigare berättat om vår heldag till havs, med besök på Paxos och Antipaxos.

Parga by night

En av utflykterna heter ”Parga by night” och äger rum redan ett par dagar efter att vi kommit till Grekland. Först är jag lite tveksam. Kan det verkligen vara någon vits att åka buss i en timme från Sivota till Parga, för att bara vara där några timmar? Efter lite velande fram och tillbaka, bestämmer vi oss i sista minuten. Och puh, det finns platser kvar!

Vi ångrar inte en sekund att vi åkte till Parga. Wow, vilken utflykt det blev. Här kommer en rapport med bildbomb!

En grekisk by med influenser från Italien

Att besöka Parga är som att komma till flera medelhavsländer på en gång. Här finns nämligen mycket influenser från Italien och likaså Frankrike, länder som staden tillhört.

Hus i glada färger klättrar längs sluttningarna som på en amfiteater, med en ståtlig borg som pricken över i. Eller, rättare sagt, ruinerna av en borg. Men dit upp ska vi!

Bussfärden hit är inte alls jobbig, då vackra vyer följer oss hela tiden. Väl framme är det sedan planering som gäller för att få ut mesta möjliga av de timmar vi har.

Vi börjar med att kolla en karta från Google Maps. Ja, du som känner mig vet att lokalsinne inte är min starkaste gren. Say no more … Det gäller ju att hitta tillbaka till bussen sedan, som ska gå framåt elvasnåret. Taxi tillbaka skulle kosta runt 400 kronor och det vore lite surt. Men det är inga problem att hitta, vi är snabbt nere vid hamnpromenaden. Tja, vad ska man säga? Kanske ”Parga, you had me at hello!” För så är det.

Parga är betydligt mindre och mera gemytligt än jag föreställt mig. De färgglada husen påminner mycket om Porto i Portugal, en annan stad jag förälskade mig i, i somras (blogginlägg om det kommer!). I de vindlande gränderna finns mycket att utforska: allt från butiker med hantverk till mysiga barer och restauranger.

Vi ser oss om i hamnen, som är utgångspunkt för mängder av utflykter, bland annat till grannöar som Paxos och Antipaxos, Lefkas och Korfu. Från Parga går det också utflykter till de magnifika bergsklostren i Meteora och till floden Styx. Vi ser även att det går att ta båten till Sivota, där vi bor.

Vätskepaus med snacks blir nästa punkt på programmet, innan det är dags att klättra upp mot borgen. Vi vill ju inte missa solnedgången.

Fram med kartan igen och det är en hel del trappor som ska avverkas. Men konditionen är det inget fel på; både jag och sonen håller den väl i trim. Vägen går genom Pargas gränder, allt närmare målet.

Borgen i Parga

Vi hinner till solnedgången! Himlen är fortfarande blå när vi klarat av den branta vägen. Tips till dig som också vill klättra upp i borgen: Var försiktig! Det finns inga ledstänger eller avskärmningar, så det gäller att veta var man sätter fötterna. Men vilken belöning vi får när vi är uppe …

Borgen i Parga är venetiansk och byggdes 1624. Den ursprungliga borgen är dock från 1000-talet. Här har det nämligen utkämpats rejäla strider genom åren, då många velat erövra staden. Den låg bland annat länge under turkiskt välde. I början av 1900-talet återtogs dock staden av Grekland igen.

Gluggarna i borgen är tacksamma ramar till en hänförande utsikt, vart man än tittar. Perfekta platser för lite modellande också så klart.

Solnedgången i Parga

Så sjunker solen vid horisonten och vi är oändligt tacksamma att vi tog oss hit.

Men sedan börjar det bli dags att tänka på middag. Vi anträder nerfärden igen, genom de slingrande gränderna. Överallt finns det lockande butiker, med allt från nybakat bröd till kreativt hantverk. Men vi nöjer oss med fönstershopping denna kväll och siktar i stället på maten.

Valet faller på en italiensk restaurang, La Trattoria, som också serverar glutenfri pasta. Det är mycket gott men tar tyvärr tid, då den glutenfria pastan vid första serveringen i princip är mer al dente än al dente. 😉 Kanske inte så lätt med glutenfritt, så här blir det inga bilder.

Men annars finns det gott om bra restauranger i Parga, bland annat Ostria som rekommenderades av Apollo. Den får provas nästa gång!

Mätta och nöjda kliver vi på bussen tillbaka till Sivota. Den här delen av Grekland vill jag absolut återvända till och definitivt till Parga.

Fler inlägg från min Greklandsresa följer. Här kan du läsa de tidigare:

Båtutflykt till Paxos och Antipaxos

Recension av Hotel Isola Verde i Sivota

Enjoy!

PS. Du vet väl att jag också bloggar om New York?

Foton: Anna Ström Åhlén utom de av mig som är tagna av Johannes Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
4 years ago

Så härligt vi skall till Parga i aug 2020 2 veckor

Jossus Travelpics
4 years ago

Verkar vara en riktigt mysig stad. Ser helt klart influenserna från Italien då jag tycker staden påminner lite om bilderna jag sett från Cinque Terre eller kanske någon by i Amalfikusten.
När jag var i Saranda i Albanien kunde man boka en resa till Parga, ångrar att jag inte gjorde det.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Det ser helt magiskt ut.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Vilken tur att ni åkte dit 🙂 . Känner alltid en längtan inombords när jag läser om Grekland. Det är ett land jag så gärna skulle vilja besöka igen.

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Väldigt vackert! Och vad läckert det stora fatet i trä är, det som finns i ett skyltfönster!

Ditte
4 years ago

Parga har jag besökt och var då här i en vecka. Dock läge, länge sedan. Jätteroligt att komma hit nu igen via dig. Fantastiskt vackra bilder från en fin plats. Förstår att ni hade en fin kväll här. Kände igen mig på en del av bilderna. Kommer jag hit till Parga eller i närheten ska jag absolut åka med på den jättefina båtturen till Paxos och Antipaxos. Vet att jag skulle tycka jättemycket om det.
Stort tack för besöket här.
Kram