11 julfilmer som utspelar sig i New York

Är du en julälskare som också älskar New York? Här är 11 tips på mysiga New York-filmer som förgyller julmånaden för varje New York-nörd.

Att gosa ner sig i soffan med en bra New York-film är alltid ett vinnande koncept. Särskilt när längtan sätter in och nästa resa inte är bokad.

Här kommer en favorit i repris: nämligen en lista över julfilmer som utspelar sig i New York. Filmerna presenteras helt utan prioritetsordning. En sann New York-nörd kan ju se det mesta som är inspelat i favoritstaden, bara för att få sin längtan stillad för en stund.

Instämmer du inte? Ta dig då en titt på listan nedan, så ska du se att du också trillar dit.

Enjoy!

1. Miracle on 34th Street
Kan det verkligen vara den riktiga tomten som tar emot barnens önskningar på det stora varuhuset i New York? Lilla Susan, 6 år, har sina aningar och sätter tomten på prov. Samtidigt hotas tomten av en avundsjuk rival, vilket till och med leder till rättegång. Hur det går ska inte avslöjas här, men bara det faktum att filmen gjorts om fyra gånger tyder på dess popularitet. Första versionen kom 1947 och den senaste 1994.

Kuriosa: Varuhuset på 34:e gatan är förstås Macy’s men de ville inte vara med i den senaste filmversionen. Därför heter varuhuset här Cole’s i stället. Dock kör de varje år sin fantastiska Believe-kampanj. Se filmen så förstår du.

2. Noel
Den här filmen, från 2004, innehåller lite av varje. Ett kärlekspar har problem med att mannen i fråga är extremt svartsjuk. En annan av karaktärerna har en mamma som ligger svårt sjuk i Alzheimer, Samtidigt är det fler som troligen får fira jul på sjukhuset. Men vad händer när deras livsöden korsas? Här syns kända skådespelare som Susan Sarandon och Penelope Cruz mot bakgrund av den ständigt strålande huvudpersonen New York.
Kuriosa: Vissa New York-scener är faktiskt inspelade i Kanada!

3. Home Alone 2
En av de mest kända julfilmerna som utspelar sig i New York. Lille Kevin hamnar av misstag i New York när resten av familjen åker till Florida för att fira jul. Återigen får han tampas med skurkarna som en gång invaderade hans villa, denna gång i en leksaksaffär. Njut av oslagbara vyer från glittriga The Plaza och ett vintrigt Central Park, där en hemlös dam spelar en oväntad roll. (Från 1992.)

4. Collateral Beauty
Will Smith spelar reklammakaren som drar sig tillbaka från världen efter en tragedi. I sin förtvivlan skriver han frågor till Kärleken, Tiden och Döden. Genom att få oväntade svar går det upp för honom hur allt hänger ihop och hur även en förlust kan leda till stunder av mening och skönhet. (Från 2016.)

5. Elf
Vill du se Santas ekipage flyga över Central Park? Då är detta filmen för dig. Den handlar om Buddy (Will Ferrell) som av misstag uppfostras vid Nordpolen av jultomtens nissar. Han reser till New York för att hitta sin biologiske far som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Fadern visar sig nämligen vara en cynisk affärsman. Men Buddy ger inte upp … (Från 2003.)

6. Scrooged
En modern (nåja, från 1988) version av Charles Dickens A Christmas Carol. Här är det Bill Murray som i rollen som Frank får sig en lektion för livet av de klassiska spökena. Extra plus för 80-talets New York-miljöer och ett måste för alla som gillar sagor och fantasy.

7. When Harry Met Sally
Klassiker med Meg Ryan och Billy Crystal. Det här är en film om vännerna som garanterat skulle skriva ”it’s complicated” som status för sitt förhållande på Facebook (om FB hade funnits då det begav sig). Många skratt och många fantastiska New York-miljöer väntar, inte minst vid tiden för jul och nyår. Jag kan inte ens räkna alla gånger jag sett denna film! (Från 1989.)

8. You’ve Got Mail
Här följer vi Meg Ryan och Tom Hanks i en annan klassiker, där romantik, spänning och humor vävs ihop med New York som fond. Efteråt vill man själv starta en mysig bokhandel i staden som aldrig sover och skriva egna mejl i en drömmig New York-lya. Hur många gånger jag sett denna film? Oräkneliga. (Från 1998.)

9. Serendipity
En romantisk komedi med Kate Beckinsale och John Cusack. Följ mannen och kvinnan som är övertygade om att ödet en dag kommer att avgöra om de ska vara tillsammans. Efter första mötet över ett par handskar och en fikastund på Serendipity 3, skapar de olika test som ska utmana ödet: som att skriva sina namn på en femdollarsedel respektive i en bok som är till salu. Kommer de att hitta varandras föremål och därigenom återförenas? (Från 2016.)

10. The Family Man
Nicholas Cage spelar Wall Street-karriäristen som en morgon vaknar upp till ett alternativt liv i stället för det han har. Plötsligt har han familj och är gift med high school-kärleken i stället, kvinnan han en gång valde bort för sin karriär. Borta är Ferrarin, kvar är ett förortsliv i Jersey City. Frågan är: Vilket är egentligen hans rätta liv? (Från 2001.)

11. Alfie
Om en kvinnotjusare (spelad av Jude Law) som kör limousin och lever som en Don Juan, till omgivningens förtvivlan. Efter en viss affär öppnas hans ögon den hårda vägen när kaxigheten gått för långt. Filmen är en remake från 2004 av 1960-talets film med samma namn, där Michael Caine gjorde huvudrollen.

Självklart finns det fler julfilmer som är inspelade i New York. Men som bekant heter ju den här bloggen ”mina bitar av det stora äpplet”, så jag valde främst äppelbitar jag själv kan tänka mig att mumsa på.

Har du någon egen favoritfilm från julens New York?

Photos: 1. Allan Harris, 3: John Wisniewski 4: Jon Tyson on Unsplash

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
5 years ago

Skrev en lång kommentar, men tappade bort den.
I alla fall; roligt med filmerna. Har definitivt sett 2 av dem, Alone Home 2 och When Harry mer Sally, men kan ha sett fler. Har så fruktansvärt dålig koll på vad jag sett och inte och det har inte med åldern att gör, har alltid varit likadan.
Gott Nytt År!

TravelAnna
5 years ago
Reply to  Lena i Wales

Tack så mycket, Lena. Vad synd att du tappade din första kommentar! Ja, det händer ju tyvärr då och då. Extra frustrerande är det förstås om man skrivit mycket.

Kul att du känner igen några av filmerna. Du skulle säkert känna igen fler om du väl började titta på dem. Så är det för mig i alla fall. 😉

Jag önskar dig ett gott slut på 2018 och ett riktigt gott nytt 2019!

Ama de casa
4 years ago

Har sett några av dom och min absoluta favorit här är You’ve got mail. Är hopplöst förälskad i romantiska komedier med förutsägbara slut. Skulle det sen INTE sluta som man tror då kan jag allt bli lite sur 😀

Ama de casa
4 years ago

Exempelvis hoppas jag alltid att både båten och Leo di Caprio ska klara sig när jag ser ”Titanic”. Går åt skogen varenda gång. Morr… Den filmen väljer vi att se om när vi åker båt i isbergstrakter 😀