Alternativ till Black Friday: shoppa secondhand och vintage i New York

I dag är det Black Friday, det har knappast undgått någon. Som bekant har den stora readagen även kommit till Sverige, numera även utökad till Black Weekend och Black Week! Men varför heter det just Black Friday? Och hur du shoppa på annat, mer miljövänligt sätt, när du är i New York? Här är tipsen!

När är det Black Friday?

Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving i USA. Som bekant är detta den största rea- och shoppingdagen i USA. Den markerar samtidigt starten för julhandeln.

New York-nördar som jag vet av erfarenhet att det amerikanska julpyntandet får stå tillbaka lite i oktober, i motsats till i Sverige. Här kan man ju få se en och annan tomte kika fram redan i oktober (hu!). Men i USA följer de olika högtiderna efter varandra: Halloween, Thanksgiving och jul. Julmånaden kallas för övrigt för The Holiday Season men det är en annan historia.

Därför heter det Black Friday

Visste du att namnet Black Friday kommer från Philadelphia och 60-talet? Uttrycket syftade då på de stora trafik- och folkmassorna som uppstod i samband med readagen. Så småningom spreds uttrycket till hela USA. Det finns också en teori om att namnet syftar på försäljningssiffrorna. Från röda minusposter förvandlas de denna dag till svarta, det vill säga vinst!

Alternativ till Black Friday

Men måste man vänta till Black Friday för att fynda i New York? Nej, naturligtvis inte. Du har väl inte missat min stora shoppingguide till New York? Men framför allt: Sikta in dig på butikerna som säljer second hand.

Shoppa vintage och second hand i New York

New York City fullständigt vimlar av butiker för vintage och second hand. Här kan du läsa mer om secondhand- och vintagebutiken Monk Vintage i Williamsburg. Ett hett tips! Avsätt gärna gott om tid för här blir man som ett barn i en godisbutik. I samma stadsdel finns även Crossroads Trading Co och Artists and Fleas.

På Lower East Side kan du parkera ditt shoppingsällskap i baren (!) medan du shoppar, i en och samma butik. (Eller kanske är det du själv som parkerar dig.) Hur som helst: Denna häftiga kombination hittar du i The Dressingroom!

Eller också tar du en titt på en annan av mina secondhandfavoriter i New York: East Village Thrift Shop. Passa på att äta lunch när krafterna tryter. Intill finns nämligen de godaste bagels jag ätit i New York!

Star Struck Vintage Clothing, slutligen, finns säkerligen den perfekta outfiten för nästa sommars Jazz Age Lawn party. Eller något annat event i New York, där du kan klä dig i tidstypiska kläder.

Andra saker att göra på Black Friday i New York 2019

Vill du trots allt shoppa under Black Friday i New York, i dag den 29 november 2019? Här finns en lista på butiker och öppettider. Men, som sagt, överväg i stället alternativen. Då blir både du, plånboken och miljön betydligt gladare. Dessutom kan du säkerligen stoltsera med unika fynd.

Time Out listar dessutom en rad alternativ till att shoppa i New York denna dag, med tips på allt från föreställningar till besök på ett miniatyrmuseum. En eloge till dem för det!
Själv blev jag väldigt sugen på att se just miniatyrerna. Det får bestämt läggas till min lista på annorlunda och coola saker att göra i New York.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
4 years ago

Ojojoj….själv har jag nog inte riktigt haft koll på när & varför vi har denna dag!!!😂Tack för bra info!!!🙏🙏🙏Å tänka sig, på min promenad till jobbet i eftermiddag fyndade jag lite faktiskt!!!👍😊👍

Ann
Ann
4 years ago

Åh det här är helt klart min typ av shopping, speciellt under Black Friday och Cybermonday!