En lista om att resa – tre år senare

För tre år sedan publicerade jag ”En lista om att resa” efter en utmaning av Annika Myhre på bloggen Resfredag. Flera resebloggare hakade på. Men hur skulle jag svara på frågorna i dag, tre år senare? Vi tar en titt på svaren då och nu!

Den här resan längtar jag till just nu:

2015: Om exakt 12 dagar sitter jag på planet till New York! Det är faktiskt bara fyra månader sedan sist men längtan är konstant. Den här gången ska jag utforska två stadsdelar lite extra: Harlem och Williamsburg!

2018: Om exakt 24 dagar sitter jag på planet till New York! Det är faktiskt (ofrivilligt) ett helt år sedan sist. Den här gången tänkte jag utforska fler av New Yorks hemligheter.

… men det här står mig upp i halsen:

2015: Instämmer med Annika Myhre: företag som hör av sig och vill annonsera på mina bloggar för en spottstyver. De vill inte heller att man ska ange inläggen som sponsrade. Eftersom jag vägrar att bryta mot lagen är svaret: nej tack. Sluta med er oseriösa verksamhet!

2018: Tre år senare kommer fortfarande dessa mejl med oseriösa förslag på samarbete. Men det har blivit något bättre! Mycket tack vare branschorganisationen Influencers of Swedens fantastiska arbete och medlemmar.

Det här stället är mitt favoritresmål just nu:

2015: Förutom New York är det den grekiska ön Kefalonia. En mycket speciell ö med mäktiga naturfenomen, höga berg och mycket grönska. För att inte tala om stränderna: De är det närmaste paradiset jag någonsin kommit.

2018: New York är fortfarande nummer ett som favoritresmål. Men väldigt nära toppen ligger också Malaysia. Efter min fantastiska Malaysiaresa vintern 2017 tänker jag ofta på att återvända. Nästa gång skulle jag vilja utforska de östra delarna av landet eller varför inte Borneo?

Det här prioriterar jag bort till förmån för mer pengar i reskassan:

2015: Jag lever ganska billigt i min vardag. Eftersom jag bor i en småstad med nära till allt så cyklar jag året runt. Jag behöver inget pendlarkort och har oftast med egen mat till kontoret. Jag köper inte kläder eller inredning på ”fina gatan” och är sällan ute på krog/restaurang. Detta gör att jag i stället kan handla prisvärt på outlets utomlands och unna mig desto mer då. Perfekt, just för mig!

2018: Jag lever fortfarande billigt i min vardag, på samma sätt som 2015. Dessutom driver jag ett företag som det går bra för och det skadar ju inte direkt!

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:

2015: Att allt fler använder låga lockpriser, fast det slutgiltiga priset blir betydligt högre. Ta till exempel ”En weekend i Berlin för 1 200 kr”. Sedan tillkommer 100 kr i bokningsavgift, väska på flyget, platsbokning … Skriv hellre totalsumman direkt!

2018: Även i dag stör jag mig på att lockpriser visas upp via sökmotorerna. Inte deras fel förstås, utan givetvis resebyråernas/flygbolagens där man väl bokar. Lockpriset visade sig inte täcka väska, inte måltid ombord, inte specialmat … Så sitter man där med en biljett som blev x antal tusen dyrare än tänkt. Om jag bokar ändå? Icke sa Nicke.

En trend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över:

2015: Hysterin kring antalet följare i sociala medier. Det är alldeles för mycket fokus på kvantitet i stället för kvalitet. Jag är själv ny på Instagram och ser direkt mönstret. En person med 17 000 följare börjar följa mig. Så fort jag följer tillbaka avföljer personen mig. Hen ”måste” ju själv följa så få som möjligt. Märkligt, då själva grunden i sociala medier faktiskt är dialog!

2018: Tyvärr finns fortfarande denna hysteri kring följare och likes. Det som gör mig extra ledsen är att vissa som man är bekant med och följt i flera år plötsligt avföljer en för att deras konton är så stora att de ska minimera antalet de själva följer. Jag tror tyvärr inte det här kommer att gå över. Man får köra på sitt eget race ändå och skaffa sig ett liv på annat sätt!

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:

2015: Ärligt talat: ingenting! Jag har blivit riktigt bra på att packa effektivt. Jag prioriterar medvetet bort onödiga saker som tonvis med smycken och outfits. Bättre är det att köra på olika kombinationer utifrån en bas. Och givetvis att lämna utrymme för shopping.

2018: Lustigt nog så tycker jag mig vara så bra på att packa numera att det ibland går lite för mycket slentrian i det. Visst har jag fortfarande noggranna listor jag går efter men det har hänt att jag stått där på resmålet utan tandkräm till exempel. Dock inget svårlösligt problem som när jag var utan trosor i Paris

Jag står inte ut med:

2015: Dålig kommunikation. Om jag skickar ett mejl förväntar jag mig ett svar, även om det är ”Jag kan tyvärr inte svara nu men återkommer gärna senare”. Detta gäller både inom reseplanering och företagsverksamhet.

2018: Dålig kommunikation – även i dag. Sedan står jag inte heller ut med telefonförsäljare som ringer upp och bara maler på, utan att fråga om jag har tid. Dessutom hatar jag att de använder mitt förnamn i var och varannan mening.

Skulle jag bara få resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:

2015: Jag tror inte att någon är förvånad över svaret: New York, staden i mitt hjärta.

2018: Det är nog ingen som är förvånad över att jag fortfarande svarar New York, helt enkelt för att jag uppfyller dessa tio tecken på att vara en New York-nörd. Men om jag måste välja något annat? Då blir nog svaret Grekland.

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa:

2015: Det roligaste (och pirrigaste) är att inte veta exakt vad som väntar. Hur är det egentligen? Vilka spännande möten har jag framför mig? Det tråkigaste som kan hända på en resa är att bli sjuk. Jag stukade ena foten i New York en gång och det var onekligen mindre kul (staden där man ska promenera, haha). Men i de flesta fall är det tråkigaste att resan faktiskt har ett slut. Så det gäller att leva och njuta på plats! Inte bara fokusera på att dokumentera.

2018: Jag instämmer fortfarande i att det roligaste är att vara öppen för nya intryck. Det tråkigaste är väl fortfarande att bli sjuk, annars krångliga bokningssajter (som hos vissa lågprisflyg). Men i det stora hela är jag så tacksam över att kunna resa över huvud taget, så det finns inget tråkigt!

Kommande vecka lovar jag mig själv att:

2015: Göra klart alla listor (hehe) inför min New York-resa. På avresedagen när väckarklockan ringer ska det vara totalt stressfritt. Men resfebern, den blir jag aldrig av med hur mycket jag än reser!

2018: Vara ordentligt ledig. Det är jag värd efter en intensiv men rolig jobbperiod. Nu kommer påsken och då ska jag vara med nära och kära, promenera och äta god mat. Faktiskt på hemmaplan! Jag trivs ju faktiskt väldigt bra med att vara hemma också. (Men lite sneglar jag nog på min kommande New York-resa.)

Hur ser din lista ut: då och nu? Berätta, så länkar jag!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ama de casa
6 years ago

Vilket roligt, jämförande inlägg 🙂 Kan instämma i många av grejerna.

Ha en härlig dag!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena, härligt att du tyckte bra grejer togs upp. Ja, det är sjukt vilka erbjudanden man får. Man tycker ju att de borde lära sig.

Skönt ändå att du inte sett alla negativa sidor med Instagram. Det får en onekligen trött emellanåt.

Tack, jag hade sköna påskdagar men hade nog önskat lite mer värme. Hoppas du själv hade fina dagar. Ska läsa ifatt på din blogg!

Ha det gott!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad kul att du tyckte det! Ja, man får vara lite innovativ ibland när det kommer till bloggidéer. 😉

Härligt (och inte förvånande) att du ler igenkännande angående New York.

Tack, vi har haft en skön påskhelg. Hoppas ni har haft detsamma! Älskar att ljuset och värmen är på ingång.

Kram tillbaka!

Eva – People in the Street

Vilken kul idé att köra om frågorna tre år senare! Jag håller med dig i mycket och ler igenkännande när du pratar om ditt älskade New York.

Hoppas ni haft en riktigt glad påsk!

Kram

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, vad kul att du uppskattade listan. Ja, vissa saker tycks oförändrade och annat förändras men tre år är förstås inte så lång tid.

Det är så härligt att du också delar längtan till New York. Men nu har du ju just varit i en annan favoritstad. Förstår att det är många intryck att glädjas åt därifrån. Jag ser fram emot att läsa ikapp på din blogg.

Ha en fortsatt skön påskhelg!

Stor kram från mig.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Roligt att du gör det! Jag önskar dig detsamma också. Hoppas du har en fin helg!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, kul att du tyckte det. Önskar dig/er detsamma! 😉

Marina
6 years ago

Det känns som om jag instämmer i det mesta. Önskar dig en bra fortsatt påskhelg!

Lena i Wales
6 years ago

Många bra grejer du tar upp, tack.
Reklamerbjudanden irriterar mej också. Om det är något som är relevant till bloggen, men inte ens det. Skulle vilja att walesiska staten gav mig lite bidrag, men inte.
Instagram är ju nytt för mej och ska kolla det du skriver om lika och ta tillbaka, fanns inte i min värld.
Svara på mail hoppas jag att jag är bra på, för gillar inte när man inte får svar,även om svaret är återkommer.
Nog om detta!
Vill önska dej en trevlig påsk. Pasg Hapus!

FREEDOMtravel
6 years ago

Kul idé att jämföra tre år senare! 🙂 Önskar en riktigt Glad Påsk!

Ditte
6 years ago

Vilken härlig lista! Och mycket går ju igen från 2015 och nu 2018 och en del är ändrat. Fullt förståligt.
Jag hade npg ingen lista 2015 och har inte tänkt på någon nu. Men jag ska ta mig en funderare.
Stort tack för en härlig lista och jag kan känna igen mig i mångt och mycket. Och N.Y. förblir alltid i mitt hjärta och jag har en hemlig längtan dit. Helt klart.
Stor kram och stort tack!