Vad betyder förkortningarna för New Yorks stadsdelar?

Soho, Tribeca och Nolita – dem har du kanske koll på. Men vad betyder Nomad och Dumbo? I dag tar vi en titt på förkortningarna för New Yorks stadsdelar. Ett måste att kunna för varje New York-nörd!

Egentligen kallas de akronymer, de där förkortningarna som består av initialer och kan utläsas som ord. Teleskopord är ett annat namn. Men oavsett vilket så har du nog stött på dem, de här kända namnen. Nu kör vi en genomgång, så du kan smälta in bland alla New Yorkers!

#1. Soho

Soho betyder South of Houston Street, och är kanske den mest kända akronymen. Stavningen varierar: SoHo eller Soho. Du som kan ditt New York vet två viktiga saker här: 1) Houston Street uttalas inte som staden Houston i Texas, utan som ”Hauston”. 2) Soho är det stora shoppingmeckat. (Blev du shoppingsugen? I tidigare inlägg har jag berättat hur du kan shoppa prisvärt i New York.)

#2. Noho

Att Noho betyder North of Houston Street är ganska lätt att räkna ut om du kan Soho. Ordet började används i slutet av 1980-talet och här är har välbärgade New York-bor sin hemvist. Noho avgränsas av Broadway i väst, Bowery i öst och East 9th St i norr.

#3. Nolita

Nolita står för North of Little Italy. Området avgränsas norrut av Houston Street, västerut av Bowery, österut av Lafayette Street och söderut av Broome Street. Här slog sig ”yuppies” ner på 1980-talet och området fick ett uppsving. Namnet Nolita slog igenom 1996 genom en artikel i New York Times.

#4. Nomad

Nomad, North of Madison Square Park, är kanske inte lika lätt att känna till. Här samsas äldre ståtliga byggnader med nya, fashionabla hotell och färgstarka importbutiker.

#5. Tribeca

Tribeca är Triangle Below Canal Street, ett område som klättrat enormt på några årtionden. Från att ha varit ett industriområde med lagerlokaler är det nu en fashionabel stadsdel med konstgallerier, restauranger och dyra lägenheter. Du vet, de där läckra loftlägenheterna man ofta ser på film? Inte sällan ligger de just här.

#6. Dumbo

Dumbo är en förkortning av Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Vem har inte sett nedanstående kända vy, där man faktiskt (vid klart väder) kan se Empire State Building ramas in av bågen vid det nedre brofästet. Det här är ett lugnt område med kullerstensgator, som ger en glimt av det gamla Brooklyn. Varför det heter Overpass? Hm, testa akronymen utan den sista bokstaven så förstår du varför man lade till den!*

#7. Fidi

Fidi är en förkortning av Financial District. Denna stadsdel behöver kanske ingen närmare presentation? Som namnet antyder finns här de stora finansinstituten med New York-börsen som kronan på verket. Fidis hjärta sägs vara hörnet av Wall Street och Broad Street. Ställ dig där och känn dollarsedlarnas vingslag.

#8. Sobro

Sobro betyder South Bronx, ett område som ursprungligen kallades Manor of Morrisana. Det ägdes av en aristrokratidk familj vid namn Morris! Men sedermera blev området en hemvist för arbetarklassen. Här frodades hiphop och graffiti. Nu är området på The Times heta lista, där det lockar med nya caféer, konstgallerier, matmarknad och en takterrass med ”beer garden”.

#9. Dobro

Dobro kallas Downtown Brooklyn, den nordvästra delen av denna stadsdel. Här finns verkligen en växande ”hub” utanför Manhattan, med ett av New Yorks största affärsområden. Många svenskar söker sig hit, och här frodas stora bostads- och kontorsområden men också mysiga restauranger och barer.

Fler stadsdelar i New York

Självklart finns det många fler stadsdelar i New York. Men nu har du i alla fall koll på de mest kända akronymerna. Säkert finns det och kommer det ännu fler. De har ju en tendens att förändras, dessa två av mina favoritämnen: språk och New York!

Enjoy!

Foton, uppifrån och ned: Anna Ström Åhlén, Pelle Martin on UnsplashAndre Benz on Unsplash

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad kul att du uppskattade informationen. Jag lärde mig en del nytt själv när jag skrev detta också, får jag medge. 🙂

Marina
6 years ago

Kul information – tack! Jag hade absolut ingen aning om detta så nu har jag fått till mig dagens dos av nytt lärande 🙂