Ericsbergs slott – ett utflyktsmål för både stora och små

Mitt i Sörmlands fagra lustgård ligger Ericsbergs slott, ett vackert barockslott som lockar både stora och små. Njut av slottsparken, köp med vackra ting eller och ta en kaffe under trädkronorna. Och missa för all del inte att gå vilse i labyrinten!

I hela 18 år hade vi ett torp i närheten av Katrineholm, jag och min familj. Naturligtvis gjorde vi i samband med det många utflykter i trakten.

Ett privatägt barockslott

Ericsbergs slott var ett av våra favoritmål, dit vi ofta styrde kosan under somrarna. Förutom att vi badade och fikade vid Ericsbergssjön brukade vi vandra i slottsparken, till att börja med med sönerna i vagn.

Slottet är känt som ett av Sveriges vackraste barockslott och slottsparken är en stor sevärdhet även den.

Sommaren 2020 var det sex år sedan senaste besöket. Vi sålde nämligen torpet 2014 och hade inte heller besökt slottet sedan dess. Nu hade det minsann hänt en hel del!

Slottet har numera även en butik och ett café som är öppet för allmänheten! Så mysigt; nu blir det minsann enklare att förlägga rejält med tid här.

Lite historik

Att Ericsbergs slott är imponerande, det ser man vid första anblicken. Riksrådet friherre Eric Gyllenstierna var den förste som började bygget, som sedan slutfördes av hans maka, Beata von Yxkull. Ja, inte damen själv förstås … Men det kunde du nog räkna ut.

Parets son Christoffer Gyllenstierna byggde dock om slottet relativt fort, för att följa det rådande barockmodet. På 1700-talet tog släkten Hildebrand över, som utökade ägorna och sedan gjorde slottet till fideikommiss. Via ett testamente kom så Ericsberg i släkten Bondes ägo, där det är kvar än i dag i åttonde generationen.

Det tre våningar höga slottet har fyra flyglar med torn, och är majestätiskt placerat vid den vidsträckta slottsparken. Intill brusar Åkforsån med sin damm och den fridfulla Ericsbergssjön.

Slottsspöket Pintorpafrun

Naturligtvis finns det ett spöke på slottet, nämligen Pintorpafrun. Det är en grym slottsfru som sade plåga livet ur sitt tjänstefolk. Pintorpafruar finns på flera slott, men den på Ericsberg kan vara originalet då det fanns en gård som hette Pinnatorp just här på medeltiden. Exakt vem som går igen vet man inte men det finns olika teorier. Läs gärna mer om Pintorpafrun på Wikipedia.

Slottsparken

En sådan här solig sommardag känns dock alla spöken långt borta. Vi beger oss ut i den grönskande parken och njuter av de välklippta träden och välkrattade gångarna. Blomsterprakten och mångfalden är stor. Under höstarna kan man till och med hitta kantareller här!

Slottsparken anlades under 1600-talet och är verkligen präglad av barocken med sin symmetri. Här finns också både skulpturer och en fontän. Jag fotograferade inte så mycket i parken vid just detta besök men ta en titt på filmen nedan för en fin överblick!

Som en pendang till slottet tronar det ståtliga orangeriet i andra änden av parken. Ett mycket vackert blickfång!

Vilse i labyrinten

Vi bestämmer oss för att utforska parkens labyrint igen, den som vi gått i under alla år. Dock är den inte särskilt enkel att hitta?! Vår ”vanliga” väg finns inte kvar och till och med de vägvisande skyltarna är svåra att finna. Tydligen har det skett lite förändringar sedan sist.

Efter en lite slingrig men vacker promenad är vi så framme vid labyrinten, som minsann vuxit rejält på höjden sedan sist. Det är en riktigt imponerande plantering, vars förlaga är labyrinten vid Hampton Court i Storbritannien.

Den här labyrinten är väl enkel, eller? Haha, nja … Var inte för kaxig! Faktum är att vi irrar runt en bra stund innan vi kommer ut igen. Men rädd behöver man inte bli. En klart rolig aktivitet för både stora och små!

Jag har en liten film från labyrinten men får hänvisa till den via länk, då filformatet tyvärr bråkade med bloggen.

Film från labyrinten vid Ericsbergs slott

Slottsbutik för presenter och inredning

Innan vi fikar tar vi en titt i Ericsbergs slottsbutik. Här finns, enligt deras egen beskrivning ”klassisk inredning med en modern touch” från flera kända varumärken. Jag blir lite extra förtjust i den vackra gunghästen som säkert skulle pryda sin plats i vilken barnkammare som helst. Fast gärna på ett slott förstås.

Slottscafé med frestande fika

Så ska vi välja från den uppdukade kakbuffén. Det finns tyvärr inte så mycket glutenfritt för TravelAnna men en chokladboll går bra. Då caféet redan hållit öppet ett bra tag under dagen börjar faten länsas. Ett gott tecken på dess popularitet!

Mina söner tar för sig av kaffet innan det är dags att slå sig ner på uteserveringen. Här är borden placerade med coronavänliga avstånd och vi njuter av fikat i den lummiga grönskan.

Ännu en vy över det vackra slottet måste förevigas! Jag smyger så nära inpå jag kan på den välkrattade grusgången. Borta vid den pampiga entrén kan jag nästan se framför mig hur tidigare ägarinnor svept förbi, i sina långa frasande kjolar. Men Pintorpafrun skulle jag då inte vilja möta! Särskilt inte efter mörkrets inbrott.

Öppettider för Ericsbergs slott

Sugen på att besöka Ericsbergs slott? På slottets webbplats hittar du aktuella öppettider, både för slottsparken och slottscaféet. Du kan också boka en guidad tur.

Om du är här en varm sommardag skulle jag också rekommendera ett stopp vid Ericsbergssjön, invid allén, i det gamla brukssamhället. Där finns nämligen en utmärkt grillplats och fina möjligheter att ta sig ett dopp. Ja, just dit vi alltid åkte när barnen var små. Kanske blir det ett eget inlägg om det framöver?

Mer läsning om slott i Södermanland hos FREEDOMtravel

Vill du veta mer om sörmländska slott, så kan jag rekommendera FREEDOMtravels husbilstur till slott, som just nu pågår. De skrev också om Ericsberg i dag, före mig, men hade råkat komma då parken var stängd. Jag gjorde då slag i saken och publicerade detta inlägg som länge legat som ett utkast på min blogg, med hopp om att komplettera deras fantastiska lista med tips på slott.

Enjoy!

 

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
3 years ago

Men vad kul att det blev av att du skrev klart inlägget! Då fick vi ju se parken, roligt! Verkligen ett vackert slott med en vacker park! Vi fick ju tyvärr en mycket tråkigare upplevelse eftersom det var stängt.Tydligen är parken bara öppen på vardagar,

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Jag får nog ta och se om jag får med familjen dit. Det där ser ju helt magiskt ut! Älskar såna där fina platser.

Lena i Wales och Spanien

Har redan läst om slotten hos Freedom Travel. Så kul att se mer av det.
Troligen har det redan märkts att jag är en riktigt slottsnörd, så detta inlägg passade mig utmärkt. Jätteintressant!
Kakfaten skulle jag inte heller passera, utan göra en djupdykning i.
Trevlig helg!

Ditte
2 years ago

Vilket fint inlägg och härliga bilder från Ericsbergs slott. Verkligen ett gediget. personligt och heltäckande inlägg. Har varit här vid ett par tillfällen men det var innan jag började blogga. Men jag kände igen mig. Vi gick på en guidad visning och den minns jag. Och jag minns caféet. Parken är ju också verkligen värt ett besök-
Kram!