Ett besök på Skanzen – Ungerns eget Skansen

Visste du att Skansen finns även i Ungern? Ja, i alla fall dess ”lillasyster”. Inte långt från Budapest ligger nämligen Skanzen med z, uppkallat efter den svenska förebilden. Häng med!

I somras var jag på en av mina bästa resor någonsin, en pressresa till Ungern. Den visade sig vara över förväntan och gav mig rejäl mersmak.

En by med folkminnen  från hela Ungern

Huvudmålet var Budapest men vi gjorde också utflykter runtomkring, varav en till just Skanzen. Jag får medge att jag först var lite skeptisk. Ett Skansen i Ungern? Det såg också väldigt litet ut vid första anblicken. Men här finns faktiskt Ungerns största ”etnografiska samling” med hela 340 byggnader, från 1700- till 1900-talet. Olika slags folkminnen från hela landet har samlats här, i en uppbyggd by med mycket sevärt.

Europas längsta museijärnväg

Vi får börja med att åka i ett gammalt tåg från 30-talet, på Europas längsta museijärnväg. Nog är det speciellt att vistas i den gamla bevarade kupéerna, och jag bara älskar de vackra detaljerna! Den lilla bebisen som åker med får bli fotomodell för en dag. Man kan ju bara inte låta bli, när det lilla ansiktet kikar ut genom fönstret …

Ungerskt hantverk och traditioner från förr

Sedan är det dags att ta del av ungerskt hantverk och gamla traditioner. Vi får se hur det går till att tvätta utan tvättmaskin, mala mjöl och göra väldoftande örtdryck.

Vacker landsbygd nära Budapest

Runt omkring sträcker sig den ungerska landsbygden, med böljande kullar och försommargrönska. Det är riktigt vackert och fridfullt – och ändå inte alls långt ifrån huvudstaden.

Som vanligt går våra kameror ständigt varma, något som gör det oundvikligt att vi då och då även fotar varandra. Ja, att resa med resebloggare är ett (roligt) kapitel för sig.

Förebild: Skansen i Sverige!

Men är det verkligen svenska Skansen som varit förebild? Svaret är ja! Lite stolt blev man allt. Skanzen i Szentendre slog upp portarna 1967, och tar emot allt från skolklasser till turister och andra historieintresserade. Att boka svensk guide går bra!

I motsats till svenska Skansen finns det inte så många djur, men vi träffar ett gäng höns och getter. Sedan avslutas det hela med vinprovning i en mysig källare.

Mer tips om Ungern och Budapest

Vill du läsa mer om min resa till Ungern? Här har jag skrivit om den idylliska staden Szendendre som ligger intill Skanzen. Läs också om hästparken Lázár Equestrian Park med den godaste maten på hela resan och fem anledningar att älska Budapest.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

Denna resa var en pressresa med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Hehe, jag tror jag kunde det innan. 😉 För att förtydliga handlade det snarare om demonstration av en speciell tvål och den gnuggteknik man skulle använda på forna tiders tvättbrädor. Kul att de visade allt med inlevelse!

Anita Wag Agrimanaki
7 years ago

Vad intressant! lärde du dig tvätta kläder för hand?:)

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det coolt! Häftigt att se samma koncept som vi har fast i ungersk tappning. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det! Nu fick jag också veta att Skansen inspirerat till fler ställen runt om i Europa. Kul!

Christine - 29°
7 years ago

Coolt med ett till "Skansen". Ser ju väldigt fint ut. 🙂

Marias Memoarer
7 years ago

Men vilken lustig grej, att de inspirerats av just Skansen! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, riktigt stolt blev man! 🙂 Ett trevligt sätt att lära sig mer om Ungerns historia och kultur dessutom. Jag håller med, vilken resa det var! Längtar efter att återvända.

Eva - People in the Street

Vad kul att det var "vårt" Skansen som varit förebild det det fina stället. Ser supertrevligt ut.
Och ja, vilken kul resa det var!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Solen var inte riktigt med oss vid besöket, men jag försökte få fram sommarkänslan ändå.

Kul att det finns fler platser som haft svenska Skansen som förebild, det visste jag faktiskt inte! Ja, det är verkligen att sätta Stockholm på kartan.

Ett besök här är intressant. Dock så är det ju långt ifrån så stort och innehållsrikt som svenska Skansen. Men det är ett bra sätt att lära känna Ungerns historia, kultur och traditioner lite närmare! Intill har du ju också den mysiga och vackra staden Szentendre.

Ha en fin fredag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du gillade tipset, Marina! Ja, Budapest klättrade direkt upp i toppen på listan över mina favoritstäder. Jag blev faktiskt förälskad i staden och kommer absolut att återvända.

Kul att du jobbar i Singapore, det är ju en stad som står på min bucket list! Ska spana in din blogg närmare.

Ha en fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst blir man! Jag trodde först inte riktigt på det, haha. ;)Men inte var det ett sammanträffande att namnen var så snarlika. Ha en fin fredag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad intressant, Lena! Tack, det ska jag kolla upp. Ha det fortsatt bra i Spanien! Jag skulle gärna ha lite spansk värme just nu. 🙂

Veiken
7 years ago

Man blir lite rak i ryggen av stolthet när en så bra grej apas efter i ett annat land! 🙂 Trevligt!

Marina
7 years ago

Kul – tack för tipset! Budapest står på min lista över besökta städer i Europa och till dess ska jag lägga detta på minnet.
/Marina

Ditte
7 years ago

Vad roligt att svenska Skansen varit en förebild för det ungerska Skanzen. Och extra roligt att följa med dig dit på en tur.
Vet att det finns fler platser som haft svenska Skansen som sina förebilder och det är också att sätta Stockholm på kartan.
Jättefina bilder och kommer jag tillbaka till UNgen så blir det kanske ett besök här.

Lena i Wales
7 years ago

Mycket likt St Fagans i Wales. Har just skrivit om detta. De hade också Skansen som förebild. Inte heller med djur där.
Ha det bra önskar Lena från Spanien.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, jag blev själv förvånad. Riktigt coolt, jag instämmer.

Tänk att du jobbat på den svenska förebilden också. Världen är bra liten ibland. 🙂

Ama de casa
7 years ago

Det hade jag ingen aning om! Att det fanns ett Skansen i Ungern, alltså. Coolt att "vårt" Skansen är förebild 🙂 Det stället känner jag dock rätt väl till eftersom jag jobbade där några år under min "karriär" som djurvårdare 🙂

Härliga bilder!