Jazzlunch på Hotel Eggers i Göteborg

Är du hungrig i Göteborg på en lördag? Kanske också sugen på jazz? Då ska du bege dig till Hotel Eggers för en delikat jazzlunch!

I början av oktober var jag i Göteborg, för att hälsa på min pappa. Vi hade bestämt oss för att börja med lunch tillsammans. Helst så nära stationen som möjligt, eftersom pappa skulle möta mig vid tåget. Detta visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Mitt tåg kom nämligen in en ganska osmidig tid: mitt emellan lunch och middag. När en rullator finns med i bilden är det inte läge att irra omkring heller …

Vart skulle vi då gå för att äta? Jag konsulterade förstås min käre vän Google och kollade upp ställen i närheten. Trädgårdsföreningen? Nej, stängt. Ett hotell intill? Nej, ingen lunch.

Hotel Eggers, kom då min pappa på. Jag ringde (tack, tack till dig som uppfann mobiltelefonen) och hurra! De hade öppet för lunch. Dessutom kunde de erbjuda glutenfria alternativ, ett måste för mig. Sagt och gjort, vi tog oss över torget mot den ståtliga byggnaden. Och vårt val kunde inte ha varit bättre.

Säg hej till min pappa!

Vi hamnade på jazzlunch! Genom de vackert inredda lokalerna svepte inte bara historiens vingslag utan även svängiga toner från Swing Brothers, som var dagens band. Sade jag att min pappa älskar jazz?

Lunchen bestod av tre rätter, där det också ingick att spisa musik. Ett stort plus för servicen, där man gjorde allt för att jag skulle få en lunch utan både gluten, chili och vitlök som jag inte riktigt kommer överens med.

Huvudrätten var kycklingfilé, som med smakrik rödvinssky och ugnsbakad potatis stillade vår hunger. Detta efter en fräsch, krispig sallad och glutenfritt bröd. Till efterrätt var det egentligen crème brûlée, med det är varken jag eller min pappa några större anhängare av.

Servitrisen såg till att vi fick sorbet i stället, trots att det inte alls stod på menyn! Det kallar jag service i kvadrat.

Det svänger på Hotel Eggers.

Ljudnivån kan bli ganska hög under jazzlunchen men vi valde (som en del andra) att placera oss i rummet intill. Då gick det alldeles utmärkt att njuta av musiken samtidigt som vi kunde prata.

Inledningen på en mycket god lunch. Stort tack till min pappa!

Nyfiken på Hotel Eggers? Det är faktiskt ett av Sveriges äldsta större hotell. De var också först i Göteborg med att öppna en permanent verandaservering. Hotellet är uppfört på resterna av en gammal bastion, Johannes Rex, som raserades cirka 1810. År 1859 öppnade det, som järnvägshotell.

Emil Eggers gjorde sedan hotellet större och allt mer modernt, med storslagen invigning 1894 (samma år som min farfar föddes!). Så här skriver man i ”Kronologiska Anteckningar rörande Göteborg” (källa: Wikipedia) om hotellets inredning: ” … öfver 100 rum och salonger, ett elegant kafé, af glastak öfvertäckt gård, elevator, elektriskt ljus …”

Mätta och belåtna lämnade vi hotellet för att senare på kvällen smörja kråset igen, fast då hemma hos min pappa. Men det är en annan historia!

Har du varit eller bott på Hotel Eggers? Vad tyckte du?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Stort tack för din omtanke och dina fina ord, Lina! Ja, de kära minnena finns kvar, det kan ingen ta ifrån en. Varm kram tillbaka till dig!

Liniz Travel
6 years ago

Vilken trevlig dag och vilket fantastiskt minne du ändlå har kvar. Styrke kramar

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du blev inspirerad att besöka Hotel Eggers! Det är så klart lätt att bli lite hemmablind i sin egen stad. Dessutom finns det ju så enormt stort utbud. 😉

Jag önskar även dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Kramar

Maria at Inredningsvis

Men GUD vad mysigt det ser ut! jag har faktiskt inte vart där och då ÄR jag Göteborgare skäms på mig haha 🙂

Jag önskar dig en fantastisk jul och nyår:)

LOVE Maria

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Thank you!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Elin! Vad kul att du blev sugen. 🙂 Ja, det var verkligen mysigt och maten var verkligen över förväntan.

PS. Jag svarade samma dag som du kommenterade men konstigt nog blev det inte publicerat förrän nu.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Lena! Ja, då förstår jag verkligen att det är extra klassisk mark för dig. De har gjort det väldigt fint! Roligt när gamla anrika ställen tas omhand.

Lena i Wales
7 years ago

Klassisk mark för en gammal Göteborgare, fast jag inte varit där på länge. Ser väldigt fint ut nu.

Elin reser
7 years ago

Jazzlunch lät ju inte helt fel.
Jag har aldrig varit på hotell Eggers men blev lite sugen nu. 🙂
Tack för tipset!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte, vad roligt att du uppskattade inlägget och blev sugen på att besöka Hotel Eggers igen, likaså att du varit där för länge sedan.

Det är verkligen intressant med sådana här anrika hotell, tycker jag. Läget vid centralstationen är ju också perfekt.

Kul att du ska till Göteborg vid nyår och att du kanske hinner med en lunch där. Jobbresa låter spännande! Jazzluncherna verkar dock vara över för säsongen men det är säkert mycket trevligt ändå.

Kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, ja det var verkligen trevligt. Helt klart över förväntan. 🙂 Roligt när det blir så. Kram!

Biggeros
7 years ago

Så trevlig lunch med din far och dessutom underhållning. Låter inte helt fel��Tack för fakta och bilder��

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, det var riktigt mysigt och över förväntan. Inte lätt att hitta rätt så där på stående fot. Men ibland lyckas man! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du gillade tipset! Ja, ett riktigt mysigt koncept är det. De har dock inte jazzluncher året runt, så det är nog bäst att kolla på deras sajt först. Roligt att du också har släkt i Götet! 🙂

Ditte
7 years ago

Jag har bara varit på hotell Eggers en gång för länge, länge sedan, men blir givetvis nyfiken på ett besök där igen. Ett anrikt hotell vet jag dock att det är.
Jag ska ju till Göteborg till nyår, jobbresa, och borde hinna inom där på nyårsafton mitt på dagen, så lunch kanske jag kan äta. Måste kollas upp. Troligen inte jazz då. Men jag får återkomma.
Er lunch verkade toppen och det var roligt att läsa mer om hotellet.
Förstår att du och din pappa fick en lyckad dag och kväll tillsammans.
Härliga bilder som lockar till ett besök.
Kram!

Christine - 29°
7 years ago

Vilken lyckad lunch. Ser både gott ut och låter trevligt med liveband och allt. 🙂

Anna
7 years ago

Det ska jag komma ihåg om jag åker till Göteborg nån gång. Jag älskar jazz! Har ju en bror som bor i Götet men själv kommer jag inte ens ihåg när jag var där sist.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du gillade tipset, Marina! Ja, visst håller man sig till de delar där släkt och vänner finns. Men, som Daniel skriver nedan, perfekt ställe att ta det lugnt på i väntan på ett tåg om inte annat!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Absolut, Daniel, en bra idé! Just den delen vi satt i var ganska avskild, i anslutning till inomhusverandan med soffor och fåtöljer. Perfekt för en jobbstund med en kaffe eller öl. 🙂

Daniel Rydén
7 years ago

Nej, inte varit där men det kanske blir ett skönt ställe att så sig ner på i väntan mellan två tåg om inte annat. 🙂

Marina
7 years ago

Tack för tipset! Jag är väldigt sällan i den delen av Sverige (eftersom båda döttrarna hamnat på den östra sidan av vårt avlånga land), och då är det alltid bra att ha lite tips sådär när man råkar dimpa ner, för man vet ju aldrig, och det verkade himla trevligt.