Mina bästa packningstips

Foto: Elitatt.

Att packa resväskan är ett av de pirrigaste momenten inför en resa. Men kan man få nog av packningstips? Inte då. Här är några bra tips på hur man (eller snarare jag) gör för att packa smart.

Egentligen är det inte alls dags för mig att tänka på packning just nu. Jag har ju precis kommit tillbaka från en resa till New York. Första rapporten från den resan kan du läsa här, på min New York-blogg.

Men även när man packar upp tänker man förstås på vad som fungerade bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Här kommer därför mina allra bästa packningstips.

Enjoy!

#1 Rulla kläderna

Åsikterna varierar: vika eller rulla kläderna? Själv är jag en rullare. Fördelarna är flera:

 • Mer får plats.
 • Kläderna blir inte skrynkliga. (Jag hatar att stryka.)
 • Man kan rulla in ömtåliga saker i rullarna. (Jag gillar vin.) 😉
Foto: Pinay Traveller.

#2  Tänk: inga tomma utrymmen

Här gäller att utnyttja all plats i resväskan. Hur kreativ kan du vara?

 • Fyll skorna med småprylar.
 • Behåll formen på den packade hatten genom att fylla hattkullen med ihoprullade strumpor.
 • Har resväskan inre fack i locket eller i botten? Använd gärna dessa för att separera tvätt under hemresan.

#3  Packa ”inifrån och ut”

Hur ska man kunna komma ihåg alla kläder? Mitt bästa tips är att utgå från sin kropp och tänka igenom steg för steg, vad den behöver när man på klär sig. Kanske låter det simpelt men det funkar!

 • Trosor/kalsonger
 • Bh:ar
 • Strumpor/strumpbyxor/långkalsonger
 • Linnen/toppar/t-shirtar
 • Blusar/skjortor
 • Koftor
 • Tjockare tröjor
 • Jeans/långbyxor/shorts
 • Kjolar
 • Badkläder
 • Kavaj
 • Jacka/kappa
 • Scarf/sjal (oumbärlig på dragiga flygplan)

#4  Gör väskan spårbar

Det är inte vanligt men det händer: att resväskan kommer bort. Faktiskt hände det hela min familj när vi var i Kroatien för ett par år sedan. Visserligen kom de flesta väskorna ett dygn senare. Men yngste sonens väska anlände näst sista (!) dagen, fullklistrad med lappar. Den hade uppenbarligen haft egen semester och varit på turné i hela Mellaneuropa.

Lägg alltså ett papper med dina kontaktuppgifter väl synligt inuti resväskan. Både mobilnummer och mejladress, ja, helst också adresserna till din destination och din hemort.

#5  Ha ett genomtänkt handbagage

Handbagaget är min räddare i nöden när jag reser, mitt survival kit. Här finns allt som kan hjälpa mig ombord på planet, oavsett om jag är hungrig, sjuk, trött eller uttråkad.

Det här finns alltid i mitt handbagage:

 • Brusreducerande lurar. SÅ skönt att slippa motorbullret, gapande från fulla medpassagerare eller skrikande barn (visst, de kan inte hjälpa det, men ändå …) Filmerna blir också så mycket mer njutbara än via skämtet till lurar man får ombord.
 • Nödproviant i form av energy bars och vatten. Ja, är man glutenintolerant så är det inte lätt. Sen vet man heller aldrig när maten serveras. Om man, som jag, är som en bebis som behöver mat var tredje timme är det säkrast att ta med egen förtäring.
 • Uppy, vid långflygningar. Gör att jag kommer fram betydligt piggare och får mindre jetlag. Jag lovar!
 • Roman och/eller guidebok om resmålet
 • Telefon (räknas väl närmast som en kroppsdel numera?) med powerbank, ifall den laddar ur.
 • Datorn (min lätta enkilos-HP, så jag enkelt kan förbereda jobb och blogginlägg)
 • Systemkameran med laddare
 • Extra ombyte (om resväskan kommer bort eller om grannen, inte jag så klart, spiller över mig)
 • Mediciner
 • Necessär med småförpackningar (för uppfräschning ombord och nödläge om resväskan kommer bort)
 • Kläder jag är extra rädd om
 • Pass och pengar
 • Penna och block
 • Nackkudde (för nattflygningar)
 • Ögonmask
 • Öronproppar

Slutsats: Jag har blivit rätt bra på att packa. Fjärran är tiden då mina packningsmissar kunde resultera i att vara utan trosor i Paris

Vilka är dina bästa packningstips? Berätta!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, så bra att du också delar med dig! Mina egna barn är ju rätt stora nu, så det är jättebra att du bidrar med just barnrelaterade packningstips.

Kul att du också rullar kläderna förresten och att mitt lilla tips om kontaktuppgifter kommer till nytta. Så sant, man kan aldrig få för många packningstips!

Vanja - Fru Kapten
7 years ago

Tack för bra tips! Jag är också en rullare 🙂 Och använder också kläderna för att rulla in vin. Jag kommer definitivt ta fasta på tipset om kontaktuppgifter inuti väskan på nästa resa. Och visst är det så att en inte kan få för många packningstips. Här har jag samlat mina lite mer resa med barn relaterade tips: http://frukapten.se/2016/11/10/packning-resa-med-barn/

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Vilket jättebra tips att dela på utrymmet! Har hört det någon gång förr men inte lagt det på minnet. Väldigt smart. Jag vek också kläderna förut innan jag blev en rullare. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Ditte, vad roligt att få ta del av dina tips. Du som är en sådan otroligt van resenär!

Det där med tunn poncho ska jag absolut lägga på minnet! Dunkudde brukar jag också ta med mig ibland, särskilt till ställen som har stor risk för "hårda sängar". 😉 Smart dock att ha en lätt sådan även i handbagaget!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det så! Man har gjort sina misstag genom åren. Fantastiskt att du kan vara borta så länge med lätt packning. Gissar att det då handlar om en varmare destination också. 🙂 Smart att använda sig av kemtvätt!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att höra om era tips. Smart det där med underklädespåsen. Då kanske jag hade kunnat undvika min fadäs med de glömda underkläderna (länken sist i inlägget ovan.) 😉 Jag förstår att ni blivit fenor på att packa efter allt resande. 🙂 Men
pjäxor, ja, de lär förbli rätt tunga. Bra att ni kan hyra skidorna!

Veiken
7 years ago

Jag är ingen rullare utan viker. Är man två som reser tillsammans, delar vi på utrymmet i båda väskorna. Om en väska kommer bort, så klarar sig båda några dagar utan att behöva gå i det man reste i. Vi lägger alltid relevanta uppgifter överst i väskan om alla tags kommer bort. 🙂

Ditte
7 years ago

Packar på liknande sätt som du gör, reser med extremt lite packning och med kläder som kan kombineras. Bra skor reser jag i och har med mig. Alltid i handbagageet finns också en tunn poncho i cashmir, användbar till mycket och givetvis en extra kudde i dun som kan vikas ihop och inte väger många gram.
För kortare resor, på en vecka, har jag bara handbagage (om det inte är skidresor) en rullväska, och en lite störrre "handväskryggsäck". Fungerar bra.
Har blivit bra på att packa lätt genom åren.

Kattas Betraktelser
7 years ago

Jag tror träning ger färdighet. Vi tänker nog rätt lika vad de gäller att packa. Jag kan resa bot 3 till 4 veckor på en 8 till 9 kg packning. Jag passar på att använda mig av kemtvätter då jag reser i Asien.

Ama de casa
7 years ago

Vi har blivit fenor på att packa. Reser ofta tämligen lätt. Svårast är det när vi ska åka på skidsemestrar och flyger med Ryan, pjäxorna väger rätt mycket… (skidor hyr vi). Men det funkar.

Jag halverar dom vikta högarna, dvs halva väskan åt Anders och halva åt mig. Sen har jag en varsin underklädespåse åt oss för dom grejerna har en tendens att fara runt annars så man inte vet hur många man har kvar och när det är dags att tvätta 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Skönt att höra att ni blir bättre och bättre på att packa. Ja, övning ger färdighet. 🙂 Peter har dragit ner på skjortmängden då, gissar jag. Måste ju lämna utrymme för lite shopping också!

Bra tips det där med att kombinera. Då har man ändå viss valfrihet när det gäller.

Kul att höra dina packningstips. Kameran glömde jag ju i min lista! Tack. Lägger genast till den. 🙂

FREEDOMtravel
7 years ago

Bra tips! Vi blir bättre och bättre på att packa. Förr packade Peter alltid fel kläder (typ 10 skjortor när han sen ändå bara använde en T-shirt) men det har blivit bättre. Mitt bästa tips för kläder är nog att packa sånt som kan kombineras på många olika sätt. Bra skor som man kan gå i länge. I handbagaget har jag dator, kamera, telefon, mediciner och en tunn stickad långärmad tröja.