Tips på New York-film: ”Whatever Works” av Woody Allen

Sugen på en film som utspelar sig i New York? Då behöver du inte leta länge. Här är ett riktigt bra tips!

De finns i mängder, actionserierna från New York där de typiska gula taxibilarna passerar revy mellan pistolskotten. Men ibland kan det vara dags för en riktig kvalitetsfilm. Action i all ära, men ibland längtar i alla fall jag efter en film som ger något mer. En film som både tillfredsställer New York-suget och ger eftertanke – helst kombinerat med ett gott skratt!

En sådan film är Whatever Works, av Woody Allen. Vill du se Woody Allen själv in action, är detta inte en film för dig. Men jag (som sett flertalet av Allens filmer) kan intyga att Larry David är en perfekt huvudrollsinnehavare. Ja, han känns stundtals mer som Woody Allen, än filmförfattaren själv …

Handlingen då? Utan att avslöja för mycket, går den ut på att en misantropisk, livstrött herre får sig en lektion om livet och kärleken. Ja, inte bara huvudrollsinnehavaren själv, utan även hans nya (betydligt yngre och naiva) flickvän, hon själv samt hennes mor och far. Rörigt? Nej, att nysta ut denna trassliga kärlekshärva är ett rent nöje.

Att kärleken kan se ut på flera sätt och inte alltid står att finna där vi väntar den, är en lärdom. Men framför allt handlar det om ren underhållning, med många träffsäkra one-liners. Det var länge sedan jag skrattade så mycket och ofta under en film.

Lägg därtill de underbara New York-miljöerna, så är filmkvällen räddad. Du får följa med på det lokala gatucaféet, till Yonah Schimmel’s Knish Bakery och andra anrika New York-miljöer. Lägenheten som huvudpersonen bor i, går förstås inte heller av för hackor. Naturligtvis innehåller den obligatoriska tegelväggar, öppen planlösning och läckra detaljer som minner om dess tidigare tid som kontors-/fabrikslokal.

Whatever Works är en film som kan vara svårfunnen i videobutikerna. Ja, den är helt enkelt en pärla som tyvärr gått många förbi. Att den är sevärd, råder det dock ingen tvekan om. Recensionerna var oerhört positiva när filmen kom 2009. Här kan du till exempel läsa recensionen i SvD. Filmen kan du lätt beställa från CDon.com.

”Det här är inte en feelgood-film”, säger Boris (Larry David) vid filmens start. ”Vill du må bra, gå och få fotmassage i stället”. Jag är dock inte benägen att hålla med. Filmen är i högsta grad en humörhöjare och vitamininjektion. Gör som jag, se den.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Haha, ja, det gör du nog rätt i då. 🙂 Men den här filmen var faktiskt annorlunda måste jag säga. Verkligen genuint rolig!

Ama de casa
7 years ago

Jag är inte sådär jättemycket för Woody Allens filmer. Så jag tar nog hellre en feelgood-film istället för fotmassage 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack själv, vad roligt att du gillade tipset. Ja, en stor del av behållningen är verkligen att känna igen miljöerna. Sen är det ju underbart att få skratta också. 🙂

Det är verkligen fantastiskt att du varit och lyssnat på Woody Allen då han spelade klarinett. Kan det bli mer New York-känsla? Hoppas du får en fin helg!

Ditte
7 years ago

Kul och tack för tipset! Har sett en del andra Woody Allenfilmer från N.Y. och de har varit roliga och igenkännande för mig vad gäller miljöer.
Var ju ofta och lyssnade på måndagar då han spelade klarinett oå en klubb och et var häftigt. (Att jag sedan kan tycka annat än bra om honom iang. att gifta sig med sin styvdotter är en annan sak. )

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Oj, då! Då kanske du får titta via en dator på en obekväm parkbänk? 😉 Jag har faktiskt aldrig somnat i soffan, bara nickat till lite vid extrem jetlag. 🙂 Tur att du kan gå på bio i alla fall!

Veiken
7 years ago

Jag är värdelös när det gäller film. Är jag på bio går det bra, men hemma i soffan somnar jag efter en kvart! När barnen var små brukade jag stå upp om det var en film jag ville se! 😉