Planera resor långt i förväg eller resa sponant?

Reseåret 2018 har startat och många planerar för fullt. För min del då? Ja, hittills är en efterlängtad resa bokad. Sedan tänker jag låta andan falla på, något som leder in på dagens ämne: Planera resor långt i förväg eller resa spontant?

Möjligheten att resa styrs ju främst av två saker: tid och pengar. Sedan beror det förstås på vart turen ska gå. Om den går till Stockholm (cirka åtta mil från mitt hem) krävs inte någon större planering, förutom att få familjelogistiken att gå ihop. Ursäkta, vad hörde jag? Att en resa på åtta mil inte är en resa? Jodå, jag viker aldrig från bloggens devis: ”Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor.”

En större familjeresa med våra barn gör vi ofta en gång per år; några exempel är våra resor till Kroatien, Grekland och italienska Sardinien. Med tre så gott som vuxna barn gräver det onekligen ett visst hål i kassan och det kräver sin planering. Läs: så det inte krockar med skola, sommarjobb eller konserter.

Weekendresor kan jag/vi däremot göra lite mer spontant, ibland utifrån vissa kampanjer på flyg. Men det gäller att se till att man inte blir lurad. På min New York-blogg har jag nyligen skrivit om just fem fällor att undvika när man ska boka flyg till New York. (Råd som även gäller allmänt.) Sen måste man så klart samordna med familjen också; vi har till exempel ett barn med särskilda behov. Då drar man inte bara iväg hur som helst om inte alla ska med.

Den typ av jobb man har påverkar också planeringen av resor. Själv driver jag ju eget företag, sedan tio år tillbaka, så jag har relativt stor frihet. När alla mina barn flyttat hemifrån (inom några år) ser jag därför framför mig fler resor av typen ”workation”.

Workation kan ske mer spontant och handlar om att kombinera jobb med nöje någonstans. Man tar helt enkelt med dator, telefon och (eventuellt) sällskap. En europeisk stad på sydligare breddgrader ter sig onekligen mer lockande i mars än ett kallt Sverige med isfläckiga trottoarer.

Som resebloggare får jag ibland även möjlighet att åka på pressresor. Exempel på det är mina tidigare resor till Ungern där jag blev förälskad i Budapest och till Tjeckien, där jag fick vara med om Europas coolaste musikfestival. Ibland kan det tyvärr vara väldigt kort varsel, så jag har tvingats tacka nej. Men resorna ovan gick bra tack vare semestertider och friheten i mitt arbete.

För att återgå till reseåret 2018: Vad händer då? I april åker jag som sagt till mitt älskade New York. Men sedan är jag väldigt sugen på en weekend i någon storstad, kanske Dublin, Edinburgh eller Berlin som jag ännu inte besökt. Dessutom tar suget efter Grekland aldrig slut, så vem vet om det blir en resa dit?

Klart är i alla fall vilket svenskt resmål som väntar i år: återbesök på Stora Karlsö. Jag vill nästan inte tipsa om det, för det får inte invaderas. Men nu vet du.

Hur gör du själv? Planerar du dina resor långt i förväg eller spontant? 

PS. Kanske undrar du över hur jag kan ha råd att resa så pass mycket? För nej, jag är inte rik. Det kommer ett inlägg om det framöver!

Foton: Anna Ström Åhlén. Uppifrån och ner: Kroatien, Malaysia, New York och Stora Karlsö.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Vad roligt att du gillade den inställningen. Ja, jag tänker att det gäller att ta vara på alla möjligheter, både nära och fjärran, inklusive drömmarna. 🙂

Tack för din kommentar och hoppas du får en bra start på veckan!

Lena i Wales
6 years ago

Bra skrivet, "Ingen resa är för kort, ingen dröm är för stor"! Så härlig inställning!
Alla har inte möjlighet att resa långt bort, men tänker kanske inte på att det faktiskt finns mycket nära att uppleva också.Liksom längre bort.
Tack för att du delger oss dina tankar!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Härligt att höra att du är likadan. Tänkte väl det! 🙂 Visst måste man alltid ha något att se fram emot.

Ja, flyget är ju det viktiga, sen kan man i lugn och ro ta resten. Så gör jag alltid med New York också. 🙂

Fantastiskt med Taiwan! Det ser jag verkligen fram emot att följa.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, vad häftigt! Så kort tid mellan idé och handling, imponerande! Men jag förstår dig absolut. Ibland är det snabba puckar som måste gälla.

Håller också med om att bästa är att kombinera båda varianterna: planerat och spontant.

Ha det bäst du med!

Fantasy Dining
6 years ago

Väldigt många av mina resor är spontana. De uppstår ofta när jag inte har något bokat och får en släng av panik. (jag är ju en sån som måste ha någonting framför mig hela tiden) Längre resor som kräver semester måste ju planeras men bara flyget är bokat så känns allt lungt. Så är det just nu med vår bokade Taiwanresa. Vi har bara bokat flyget men avvaktar med det andra 🙂

Veiken
6 years ago

Det ena utesluter inte det andra. Spontant kan man väl boka en resa som ligger lite längre fram. Gjorde det häromdagen. Från idé till handling tog det ca 5 minuter……. Det gäller ibland att stå på innan man ångrar sig! Haha….. Ha det bäst!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad roligt att du gillade att höra om planerna, Ditte! Visst är det bra att kunna varva både planerade och mer spontana resor. Härligt att ni gör detsamma! Det är verkligen ett sant nöje att ”följa med” på dina turer, med både fina bilder och intressanta, lärorika iakttagelser. Så underbart att ni ska till Peking! Jag vet ju hur du verkligen fastnat för den staden. Det ska bli väldigt spännande att följa. Londonresan låter också spännande. Jag har ju sett Fanasty Dinings inlägg från just Harry Potters fotspår och det var väldigt fascinerande. Kul att få dela det med barnbarn… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ama de Casa: Det är verkligen fantastiska resemöjligheter du/ni har. Så perfekt att både ha nära till snön och värmen, likaså att kunna välja med kort varsel och vara spontan.

Alicante och Granada låter lockande. För mig är det här hittills outforskade områden. Gillar verkligen dina humoristiska rapporter och finurliga iakttagelser. 🙂

Ett skid- och båtgång, ja, det skulle man ha!

Kan bara säga som jag brukar på New York-bloggen: Enjoy!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Underbart med alla dina resor, Evy, och så kul att följa dina rapporteringar! 🙂

Gillar just konceptet att du kombinerar dina resor med konserter, matcher eller andra event. Verkligen dubbelt nöje!

Sen är det ju aldrig fel att hitta fler New York-nördar. Man måste ju ha sin "dos", hehe …

Kan förstå din väninna! Det är så man undrar ibland! 😉

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Känner igen mig i mycket av det. Det är inte lätt att få till det med barn och jobb alltid. Även om man är sin egen vill man ju finnas till för kunderna när de behöver en.

Ja, att planera och boka är en stor del av nöjet! Härligt att få längta också. 🙂

4000mil
6 years ago

Att planera långt i förväg brukar vara enda sättet för oss att hitta möjlighet till resa. För jobb och med barnen osv. Sen kan man ju ibland spara bra med pengar på det sättet. Och så är det ju så roligt att planera och boka! 🙂

Ditte
6 years ago

Väldigt roligt att höra om dina/familjens resplaner för 2018 och både planerade resor och mer spontana finns med hos dig. Vi gör både och. Under våren har vi en inplanerad resa till Peking. Under våren reser jag också till London med äldsta barnbarnet Max och döttrarna för att "gå i Harry Potters fotspår". Måste planeras. Våra resor till den spanska sommarstugan blir spontana när andan faller på. Och i övrigt väntar för min del jobbresor i Sverige och andra Sverigeresor för min del. Min husmorssemester till Gardasjön/Lago Maggiore är delvis planerad men inte tiden. Men jag är alltid öppen för… Read more »

Ama de casa
6 years ago

Låter som du har ett nytt spännande reseår framför dig 🙂 Jomen självklart är ju en resa på 8 mil även det en resa! Vi gör ofta såna små spontanresor till närområdet. Nu senast åkte vi med bussen till Alicante (fem mil) och stannade en natt. Våra resor i närområdet är oftast spontana, vi ser nåt ställe som verkar trevligt och sen kollar vi på vädret och bokar dan innan ifall prognosen ser bra ut. Det gäller även skidresorna till Sierra Nevada. Kollar snöläget och vädret och bestämmer oss dan innan. Bor då i Granada där det alltid finns bra… Read more »

Evy Knoph
6 years ago

Kul att ta del av andras planer o inspireras. Jag blandar o ger också.. det är inte dumt att ha lite utrymme i semesterbanken o plånboken för något spontant…det var så jag kom att etablera sommarresa till New York som ett stående inslag 2013..den bokade jag 2 dagar innan :-). Min wurm för Polen kom också spontant då jag några dagar innan handbolls-EM i Wroclaw 2016 bokade till mellanrundan några dagar innan :-). Håller med på alla punkter om Florida, Läs Vegas o kryssning..(finns från New York oxå) :-). "Jag ska inte resa så mycket i år"..hmm..har en i varje… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att höra om din familjs stora passion! Visst är det så att man klarar det om man vill något riktigt mycket. Florida har jag ännu inte varit i men det lockar. Likaså Kalifornien. Kanske kan kombinera Florida med New York någon gång? New York är ju min största passion (som du kan se i bloggen http://www.newyorkmybite.com) men jag gillar som du även Las Vegas! Låter underbart att återkomma dit; det skulle jag gärna göra. Har hittills bara varit där en gång men blev helt frälst. Det finns ju enormt mycket mer att se och göra än att spela.… Read more »

Zette
6 years ago

Min/familjens stora passion är att resa.Vi får ofta frågan…"hur har ni råd".Men vill man något riktigt mycket så sparar vi fasttvå år och sen gör vi vår drömresa.Det brukar bli två stora resor per år Usa/Californien och Florida kombinerat med Karibienkryssning.Sen älskar jag spontana hotellövernattningar och så älskar jag göra en spontan resa till Las Vegas per år.Finns så mycket kul i den staden fast jag inte spelar.Om ca en månad blir det Karibienkryssning kombinerat med en vecka i Florida…längtar!!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad intressant att höra! Ja, de flesta är nog lite av varje. Kul att ni planerar nästa resa redan på planet hem. 🙂 Det låter perfekt att vara spontan när man väl är på plats. Sådana är vi också! Det tycker jag är det bästa.

Christine - 29°
6 years ago

Vi är lite både ock. Vi vet att vi alltid vill fly vintern, så på den fronten har vi koll långt i förväg. Och exakt destination brukar vi veta redan på planet hem från föregående långresa. Ha, ha! Men sen sker bokning av flyg och hotell långt senare, då vi även klaffat in arbetsdatum och ekonomi i allt. I år har vi bara en veckas hotell bokat och ingenting mer planerat för hela resten av resan, men det tar vi på plats och är spontana. Tar allt som det kommer. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Kul att kunna ha möjligheten att vara lite mer spontan utöver de planerade resorna. 🙂 Det gör det kommande reseåret extra spännande!

FREEDOMtravel
6 years ago

Det blir nog oftare spontant för oss, men kanske lite blandat. Har många resplaner för året, men ingenting spikat …