Recension av Downtown Camper by Scandic i Stockholm

Vistelse på/av Downtown Camper by Scandic i recensionssyfte.

Natur och storstad, jobb och fritid, aktivitet och vila. Ett hotell som förenar flera världar, det är Downtown Camper by Scandic, mitt i centrala Stockholm. Här bodde jag en natt med min 17-årige son, och så här tyckte vi!

Att Downtown Camper passar för möten visste jag redan, genom olika bloggevent. Redan då blev jag fascinerad av den speciella inredningen. Men hur skulle det vara att bo på hotellet? En kväll i oktober checkade jag in med min 17-årige son. Vi fick nämligen möjlighet att testa hotellet och dess faciliteter för en recension.

Redan i entrén möts vi av hotellets speciella koncept: en blandning av stad och natur, jobb och fritid, aktivitet och vila. Prunkande växter samsas med originella installationer, attiraljer för upptäcktsresande och kajaker i taket (!).

”Detta är den ultimata basen för upptäcktsresan i storstaden”, skriver hotellet på sin webbplats. Och det stämmer verkligen, bokstavligen. Många av föremålen är nämligen mer än dekoration, de är där för utlåning: allt från cyklar till skateboards och longboards. Med Downtown Camper som bas uppmanas gästen att utforska Stockholm, självklart med upptäckarglädje och nyfikenhet.

För att underlätta navigeringen i stadens djungel finns en tidning med senaste nytt, där man tipsar om allt från saker att göra i huvudstaden till hotellets egna utbud. Väljer du att stanna på Brunkebergstorg behöver du nämligen knappast gå sysslolös. Här erbjuds en wellnessavdelning med gym och spa, inspirationsföreläsningar, yoga, löpträning och workshoppar. Bara för att ta ett axplock.

Men vi tar det från början. Jag och sonen startar förstås med att ta hissen upp till vårt rum, ett ”Classic Double” på sjunde våningen.

Hotellrummet

En divan i fönstret, det är det första vi ser i hotellrummet. Givetvis går jag fram direkt. Jag måste ju spana in utsikten, och den lämnar knappast något övrigt att önska. Miltals bort ser man, över Stockholms tak, skorstenar och vatten. Och långt i fjärran tronar Globen som en gigantisk golfboll, inte långt från mina gamla hemtrakter. Men nu är jag här som gäst!

Jag börjar med att blanda en kopp kaffe och krypa upp i fönstersmygen, medan jag förevigas av min äldste son som också tittat in. Här sitter man skönt, vare sig det gäller att koppla av eller plocka fram datorn för jobb. Själv nöjer jag mig med kaffet innan jag testar det viktigaste: sängen!

Sängen måste ju genast prövas. Är den skön? Du som följt mig ett tag vet att sängen är nummer ett för mig på ett hotell. Den ska vara mer mjuk än hård, ha fluffiga kuddar och gärna fler av desamma, så man kan vara en riktig prinsessa på ärten. Ja, jag sover med tre kuddar och nej, jag skäms inte. Den här sängen lever upp till mina krav: Puh! Även 17-åringen är nöjd, och båda ger vi extra plus för badrockar och tofflor.

Små äkta stubbar tjänar som sängbord. Ett läckert stilgrepp, som passar väl in i konceptet. Men tyvärr inte vidare praktiskt. Jag gillar ju att ha vatten, böcker och mobil till hands bredvid sängen, och här får inte mycket plats. Det finns inte heller några hyllor. Men jag lägger i stället beslag på en del av skrivbordet.

På en anslagstavla samsas nyheter och tips. Hotellet har en Lifestyle Concierge som ordnar allt från promenader och yoga till drinkar och relax. Här tipsas också om möjligheten att boka massage och att (utan extra kostnad) byta frukostbuffén mot en ”brekkie” uppe i The Nest, hotellets tak- och wellnessvåning.

Överallt i rummet finns de små detaljerna som knyter an till hotellets tema och känslan av att vara en ”urban explorer”. Jag gillar verkligen när man går ”all in”, även om det (som i fallet med sängborden) inte alltid är förenat med det mest praktiska. Men de industriella hängarna applåderar jag: både smart och snyggt att kunna hänga sina kläder här. En annan sak jag gillar är den humoristiska tonen som sticker fram här och var, till exempel: ”If you are bored or in need of directions, dial 09”.

Bra att veta är även att det går att hyra två rum med en dörr emellan. Perfekt för en familj eller annat sällskap som reser tillsammans!

Badrummet känns stilrent och innehåller såväl schampo som balsam och hudkräm. Ett litet timglas på väggen får mig att fundera både länge och väl. Lustigt nog förbigår mig det uppenbara: den lilla påminnelsen att vara sparsam med vattnet och inte duscha för länge.

När rummet är utforskat ger vi oss ut på äventyr, jag och sönerna. Närmare bestämt till en konsert, och när vi återvänder är det natt. Så skönt då, att kunna bo centralt. Natti, natti!

Frukost i The Nest

Nästa morgon är det dags för frukost och jag har stora förväntningar. Om sängen är viktigast, så är frukosten nummer två. För mig är det dagens viktigaste måltid och jag sitter gärna länge och njuter. Men, den här gången ska vi inte ta del av Scandics kända stora frukostbuffé. Vi ska nämligen äta frukost i The Nest.

Först blir jag lite skeptisk. Ingen buffé? Jag som sett fram emot äggröra, bacon, mängder med pålägg och småplock. Men om en stund ska jag och sonen få en rejäl överraskning …

Till att börja med serveras vi kaffe, den sort vi önskar, alltmedan vi ser solen stiga över Stockholms horisont. Utsikten här uppe här makalös, liksom den inbjudande miljön med panoramafönster mot staden. Sedan kommer frukostbrickorna in. Ja, hela vår frukost ryms på varsin bricka. Kommer vi verkligen att bli mätta?

Och det är nu jag blir mållös: Det är en sanslöst god och annorlunda frukost! Långt över alla förväntningar.

På brickan serveras nämligen den här hälsosamma frukosten: ”overnight oats” med havremjölk, mango- och kokostopping och något som heter chlorella (nytt för mig); melonsallad och smoothiebowl med rödbetsjuice, banan, kokosmjölk och granola. I mitten av brickan tronar en smörgås (i mitt fall glutenfri, hurra) med avokado, ett bakat ägg, tomat och groddar. Till detta dricker vi färskpressad juice med bland annat ingefära, citron och spenat. Det är verkligen gott! Rena gourmetmåltiden! Borta är alla tankar på frukostbuffén i gatuplan.

Sonen slukar sin juice, och det är motvilligt jag delar med mig av min när han vill ha mer. Sedan känner vi oss lagom mätta utan att bli dästa. En mättnad som sedan sitter i till långt in på eftermiddagen, så lunch är inte att tänka på för min del.

Efter den överraskande goda frukosten är det dags för sonen att checka ut. Han måste nämligen tillbaka till sin skola, hemma i Strängnäs. Vi lämnar The Nest efter en liten fotosejour, men strax därefter återvänder jag, ombytt.

Wellness i The Nest

Nästa punkt för mig är några timmar i hotellets spaavdelning! Jag ska nämligen också testa deras wellnesspaket. Här börjar jag med att svida om till gymkläder för ett styrketräningspass. Lite bakvänt kanske, då frukosten hade suttit bäst efter passet. Men jag ville äta med sonen innan han skulle åka.

Wellnesspaket ingår inte i ordinarie rumspris utan det köper man till om så önskas. Det går även att komplettera med olika behandlingar.

Till min lyx har jag gymmet helt för mig själv! Det känns skönt att köra loss med hantlar och en stund på löpbandet, som även det erbjuder en överraskning. Utsikten över Stockholm är nämligen inte den enda. På löpbandets display lockar även andra världar, som tropiska strandpromenader eller amerikanska landskap. Höjdskillnader, motstånd och intervaller ställs in på displayen där även hörlurar kan kopplas in. Dessa har jag tyvärr lämnat på hotellrummet, men jag promenerar ändå runt i flera länder innan mitt pass är slut.

Gymmet är litet men relativt välutrustat. Dock saknar jag maskiner för benövningar. Det hade också varit bra med någon slags pall eller bänk framför den ställning där man gör övningar för överkroppen.

Efter påfyllning av vätskedepåerna går jag vidare mot spaet och The Nest. Ja, det är här det finns, det riktiga nästet, det ”fågelbo” som omger bastun, med ett sinnrikt flätverk av pinnar. Varma golv, avslappnande musik och dämpad belysning leder mina tankar till ett tropiskt land. Ännu mer, då jag öppnar bastun och möts av fågelkvitter. Och för en stund svävar jag bort till en annan värld, till regnskogen vid ekvatorn, tusentals mil bort på en lyxresort.

Efter bastun hade ett dopp i poolen på terrassen suttit fint. Strax utanför fågelnästet tronar den nämligen, med himlen som tak. Men den har jag inte bokat, då jag tyvärr inte kan bada i klor. Jag nöjer mig med att fotografera ett par andra besökare som glatt ställer upp. Vem skulle inte trivas med den här utsikten?

Jag tar gott om tid på mig, då spatiden är hela sex timmar, från 07.30 till 13.30. Men tiden flyger ändå, och snart är det dags att göra sig i ordning för resten av dagen. Även här finns alla badrumsprodukter som behövs och omklädningsskåp med smarta kodlås.

Lobbyn och restaurangen

Först och sist passerar jag lobbyn. Lobbyn som är hotellets välkomstplats, mötesplats, arbetsplats och rum för rekreation. Intill, bakom snyggt belysta hyllor breder restaurangen ut sig, den som tagit sitt namn från forna tiders samlingsplats: lägerelden. Campfire heter den, med sitt upplysta hjärta i mitten. Den testar jag dock inte, den här gången.

Men i lobbyn sitter jag ett tag för att jobba och här har jag suttit förut. Med mjuka soffor och gott om plats, får distansarbetaren allt som behövs. Extra plus för inbyggda eluttag, snyggt inkluderade i inredningen. För laddas ska ju alltid någon, av alla dessa ”devices” vi bär med oss. Den toanödige hittar fräscha toaletter runt hörnet, och skulle ögonen vika från skärmen finns mycket fint att se.

Överallt finns nämligen kreativa installationer, som rep och spikar bakom glas, kikare, gamla sportredskap och inbjudande böcker om natur och friluftsliv.

Den som är ute efter en möteslokal kan välja bland fem inspirerande rum. Här uppmanas man att ta tillvara flera sinnen, och kan med fördel kombinera mötet med allt från musik och film till mat, dryck, spel och mingel.

Bakom den coola designen står dansken Erik Nissen Johansen. Jag kan bara bocka och tacka för ett väl utfört jobb!

Det är med ett lugn i kroppen jag lämnar Scandic Downtown Camper, ändå fylld av energi. Ja, det känns faktiskt som om jag faktiskt inte bara varit på Brunkebergstorg utan mycket längre bort, i ett annat land. Ändå behöver jag bara svänga runt hörnet för att nå den myllrande Drottninggatan och Sergels Torg. Snart sitter jag på tåget hem igen; även Centralstationen ligger på bekvämt gångavstånd.

Jag behövde nog den här pausen, den här ”boosten” för (ursäkta klyschan) både kropp och själ. Det här är ett koncept som ligger i tiden och som kommer att tilltala många. För även min 17-åring åkte hem med påfyllda krafter.

Vårt mor- och son-dygn i Stockholm är över men Strängnäs ligger nära. Vi kommer tillbaka, var så säker. Sugen, du med? Tveka inte.

Enjoy!

Vistelse erhållen av Downtown Camper by Scandic i recensionssyfte. Upplägg, text, bilder och åsikter är som alltid mina egna.

Foton och film: Anna Ström Åhlén, utom bilderna av mig på divanen: Simon Ström och bild av mig och sonen i The Nest: hotellpersonal.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna / Boihusbil
5 years ago

Låter onekligen som en mycket trevligt boplats! Noterar ner för framtida behov, nu är det inte aktuellt på ett tag, men rätt var det är så vill vi bo på hotell igen. Tack för inblicken!

Ditte
5 years ago

Vad roligt att läsa din härliga recension av DTC. Jag har aldrig bott här men besökt hotellet flera gånger både vad gäller olika event och helt privat. Tänk, ett vardags rum mitt i Stockholm och där alla är välkomna att slå sig ner i lobbyn. (Har också skrivit om hotellet efter att ha besökt det utan att bo över.)
Jättefina bilder! Och jag skulle mer än gärna spendera en natt eller flera här. Älskar baren ”The Nest” och mysigt att sitta här.
Kram!