En perfekt dag i New York, del 2: Luke’s Lobster och Brooklyn Bridge

På senaste resan till New York upplevde jag en dag som var helt perfekt. Den började i Brooklyn Heights och fortsatte ja, var då? Det får du veta i det här inlägget, som är del 2 i miniserien ”En perfekt dag i New York”.

Det är en strålande solig oktoberdag, när jag och vännerna Eva och Helene är på utflykt i New York. Efter vår promenad längs East River i Brooklyn Heights närmar vi oss Brooklyn Bridge, ett av stadens mest kända byggnadsverk.

Det spelar ingen roll hur många gånger jag har sett eller gått över Brooklyn Bridge. Denna ikoniska bro imponerar alltid. Med sin stabila stenkonstruktion reser den sig mot himlen, med bågar som portar till en katedral. Under den susar den aldrig sinande trafiken, och längs floden reser de sig: Manhattans jättar.

Men vi börjar med att stanna till strax före Brooklyn Bridge. Här finns en pir där stadsbor och turister girigt lapar höstsolens strålar. På floden tuffar NYC Water Taxi, medan den amerikanska flaggan vajar från River Café. Någonstans surrar en helikopter och mot stranden rullar vågor in.

Kan man bada här, kanske du undrar? Svaret är faktiskt ja! Bakteriehalten i East River ligger numer inte över myndigheternas gränsvärden. Men jag avstår nog ändå.

Vips är det lunchdags under vår perfekta dag i New York. Valet av mat känns självklart, med tanke på var vi är. Givetvis ska vi gå till Luke’s Lobster! Lobster rolls är, ärligt talat, det godaste jag någonsin ätit i New York. Ja, kanske det godaste någonsin? Varje resa är det ett måste att besöka Luke’s Lobster, helst mer än en gång.

Just den här filialen, vid Brooklyn Bridge, är stället där jag allra först åt hummer i ”korvbröd”. Har du inte smakat? Då ”befaller” jag dig att göra det på nästa resa till New York. Luke’s Lobster är faktiskt ”voted best lobster rolls in New York”.

Vad är då en lobster roll? Jo, det är färdigskalad och delad hummer, skeppad till New York från Maine. Den serveras i en brödklämma, som jag till min stora glädje numera kan få ”gluten friendly”.
Till hummern avnjuter jag gärna en påse chips och en saltgurka (pickle) som ingår utan kostnad.

Här vid Brooklyn Bridge sitter man ute och äter sin hummer. Och inte oss emot. När solen värmer mina bara armar, när jag ser mot Manhattan och låter de ljuva smakerna explodera, då känner jag att jag lever. På riktigt! Inte skadar det heller att ha kära vänner intill, samtidigt som jag sippar på ett svalt glas vitt (ja, Luke’s har numera också fullständiga rättigheter).

Jag njuter av hummer vid Brooklyn Bridge. Foto: Eva Sollén.

Mätta och belåtna är vi sedan redo att åter ”take Manhattan”. Utan att ha planerat, är vägen självklar: Vi ska promenera tillbaka, över Brooklyn Bridge. Visserligen är det mitt på dagen och därmed tjockt med folk. Men vi kan inte låta bli!

Sagt och gjort, vi beger oss uppför trapporna till brofästet och går sedan över bron. Och återigen räcker orden inte till. Historiens vingslag i samklang med vinden hösten 2018, vyerna över floden och staden, den brokiga människoskaran … Allt fyller våra sinnen till bredden, så vi går tysta, men med ständiga kameraklick.

Därför avslutar jag detta inlägg med en bildbomb. Bilder som får tala för sig själva och, förhoppningsvis, säger mer än tusen ord.

Väl över på Manhattan, ska vi fortsätta vår perfekta dag i New York! Mer om det i del 3.

Enjoy!

PS. Vill du veta mer? Här är 11 saker som du kanske inte visste om Brooklyn Bridge.

Eva Sollén (till vänster) och jag, TravelAnna, på Brooklyn Bridge. Foto: Helene Holmberg. 

En perfekt dag i New York, del 3.

Foton: Anna Ström Åhlén om inte annat anges.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva – People in the Street

Vilken härlig bildbomb från vår perfekta New York-dag! Jag gillar upplägget med miniserie och bildbomber, så brukar jag också använda alla 1000-tals bilder från exempelvis New York, hahaha. Ser fram emot sista delen 😀

Kram

Fantasy Dining
5 years ago

Alltså den där hummern är nog det godaste jag någonsin har ätit. Det vattnas i munnen när jag tänker på det.

Ditte
5 years ago

Anna! Så jag njuter av både härliga bilder och lockande text! brooklyn bridge har jag gått över många gånger men tyvärr, har jag aldrig testat en ”lobster roll” hos Luke´s . Tror inte de fanns på ”min tid”. Vilken perfekt dag ni fick. Och stort tack för att du delar med dig.
Stor kram!

Lena i Wales
5 years ago

Lobster roll!!!! Låter vid första tanken helknasigt, men varför inte. När jag såg bilden ser det ju riktigt gott ut.
Vacker bro, vackert väder och vackra kvinnor!

Ann-Louise
5 years ago

Åh, jag älskar verkligen Brooklyn Bridge. När jag ser de här bilderna blir jag sugen på att genast boka en flygbiljett till New York! 🙂

trackback

[…] Jag talar om lobster rolls: hummer i ”korvbröd” som smakar rent himmelskt. Kan det bli annat med dagsfärsk hummer från Maine i frasig brioche? Allra helst avnjuts den med utsikt, på Luke’s Lobster vid Brooklyn Bridge. […]