Bästa maten jag ätit på resa

Att resa är tre M: människor, miljöer och mat. Så säger jag ibland. Men kanske allra mest … mat?! Ja, helt klart är maten i alla fall en stor del av en lyckad resa. Vad är då det godaste jag ätit på resa? Vi tar en titt!

Maten kommer in, man tar första tuggan och plötsligt blir det helt tyst. I munnen fullkomligt dansar smakerna den perfekta valsen, samban, you name it … En dans där allting smälter samman till yttersta perfektion och inte ens Tony Irving skulle ha något att anmärka.

Det har helt enkelt hänt, några gånger i livet, att jag känt: ”detta är det godaste jag någonsin ätit”. Naturligtvis varierar alltid förstaplatsen om det ens finns någon, och givetvis är det mycket annat som spelar in: som sällskapet, platsen och utsikten. För vad är egentligen vad i en lyckad måltid?

Men jag gör ändå ett försök att lista det bästa jag ätit på resa. Idén kommer från Gunilla och Christoffer på resebloggen 4000 mil, som listade maten de aldrig glömmer. Tack för tips!

Moqueta Mista i Las Vegas

Året är 2008 och det är sista kvällen i Las Vegas. Jag och min man har hamnat på SushiSamba, med crossoverkök från inget mindre än Japan, Brasilien och Peru.

Efter en titt på menyn väljer vi varsin ”large plate” av en fisk- och skaldjursgryta. Moqueta Mista heter den googlar jag reda på (så här femton år senare) och den innehåller räkor, bläckfisk, havsaborre och musslor – allt i mustig kokosmjölk med ris och chimichurri. Redan efter första tuggan utbrister jag att det är det godaste jag någonsin ätit! (Foton av maten? Nej, detta tilldrog sig på den tiden då TravelAnnas mobil var en enkel Sony Ericson …)

The Venetian i Las Vegas. Foto: Pixabay.

Grillmiddag på Fuerteventura

Nästa matminne kommer från en resa med Mix Megapols Tjejplan, där jag vann en plats 2010. Tänk dig ett femtiotal vintertrötta tjejer som får resa gratis till solen, närmare bestämt Fuerteventura. På ramblan, i den ljumma vårkvällen, samlas vi vid dukade långbord.

Ljudnivån är hög, med många skratt och både bubbel och babbel. Men så serverar radiokanalens kock Mattias (också känd som ”The Friday C*ck”) en grillmiddag vi sent ska glömma.

Sallader, tonfisk, kött och gambas står på menyn. Vi tar första tuggan och plötsligt blir det alldeles knäpp tyst! ”Det här är det godaste jag någonsin ätit”, utbrister sedan en efter en i enig kör.

Grillad tonfisk, mmm! Foto: Pixabay.

Frukosten i Malaysia

Min bästa resa någonsin gick till Malaysia (ja, faktiskt inte New York!). Där åt jag också helt fantastisk mat, krönt av frukosten på Pangkor Laut Resort, en paradisö i Malaysia. Indiska ”pannkakor” eller ramen med innehåll efter eget val … Åh! Det enda problemet var att man ju till slut inte orkar mer. Trots att frukosten är dagens bästa måltid! (I alla fall i min värld.)

Fisk och skaldjur i Kroatien

Strax söder om Dubrovnik ligger den lilla byn Plat. Där har jag varit flera gånger med min familj och då också på Konoba King, den bästa restaurangen på Dubrovniks Riviera.

På den familjeägda restaurangen tillagas dagsfärsk fisk och skaldjur med tillbehör som tystade oss alla. När jag bloggade om detta 2017 (se länk ovan) var detta det godaste jag ätit i mitt liv (ja, igen …). Havets delikatesser kom in på enorma fat, grillade och smörstekta med vitlök och örter. Att det dessutom var galet billigt skadade inte direkt.

Lobster roll och arepas i New York

Sist men inte minst kommer två fantastiska måltider i New York. Den ena är en klassiker för mig och ett måste vid varje New York-resa.

Jag talar om lobster rolls: hummer i ”korvbröd” som smakar rent himmelskt. Kan det bli annat med dagsfärsk hummer från Maine i frasig brioche? Allra helst avnjuts den med utsikt, på Luke’s Lobster vid Brooklyn Bridge.

Jag njuter av lobster roll i New York. Foto: Eva Sollén.

Så en sista oförglömlig måltid i New York: arepas i Queens. Arepas är majsbröd med olika fyllningar, där valet denna gång föll på kyckling. Än i dag vattnas det i munnen, vid minnet av den saftiga marinaden. So yummy!

Hm, jag ser visst ett tema här bland min bästa måltider på resa: skaldjur!

Vad är det bästa du har ätit under en resa? Berätta gärna!

PS1. Uppehållet här på bloggen beror på att jag rehabiliterar mig efter en skada men jag vill hålla detta privat. Tack på förhand för din förståelse.

PS2. Pluspoäng om du lyckas lokalisera 2010 års TravelAnna i filmklippet nedan. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4000mil
10 months ago

Wow vilka underbara matupplevelser! Nu blir jag sugen på att ut och resa till exotiska platser igen. 🙂

Ditte
10 months ago

Fantastiska matupplevelser och verkligen minnesvärda. sådana. log när jag såg hotell Le Venetian i Vegas. Vi tog en drink där. Men minns inte direkt någon måltid där som var så minnesvärd som den du åt. Minns er resa till Malaysia och att det var många härliga matupplevelser där. Inte minst frukostarna. Vad gäller N.Y. minns jag också dessa ”lobsterroll” . Verkligt goda. Minns också ostronen på Grand Central som väldigt goda. Visst är det roligt att tänka på olika matupplevelser runt om i världen och några av våra bästa kommer från Peking. Önskar dig fortsatt god bättring och du ska… Read more »

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin &pude

Maten är verkligen viktig på en resa. Skulle vilja påstå att det nästintill är det viktigaste. Sonens pappa brukade åka till Kina på jobb förut. Då var han alltid beskriven på maten. Man tror ju det ska vara gott (älskar asiatiskt normalt) men hört många som berättat att i Kina så blir man överlycklig när man ser McDonalds 😆

Jossu
10 months ago

Vilket kul inlägg. Tanken på den grillade tonfisken fick det att vattnas i min mun.
Det godaste jag ätit är khinkali, dumplings som i det här fallet var fyllda med köttfärs. Jag åt dom på en mysig restaurang i georgiska Tbilisi, och det var så gott och prisvärt att jag kom tillbaka ytterligare en gång under min resa och beställde samma sak.

Sara
10 months ago

Vilken smaklig post! 🙂 Blir både sugen på att resa och otroligt hungrig på en och samma gång. Det bästa är ju verkligen att smaka sig fram på resor.