Konoba King – den bästa restaurangen på Dubrovniks Riviera

Färska havskräftor, räkor, musslor och havsaborre, direkt från grillen. Här är tipset på det godaste jag ätit i hela mitt liv. Var? På restaurang King i Plat, Kroatien.

Ett av mina bästa minnen från resan till Kroatien 2013 är maten, och då specifikt på en viss restaurang. Nämligen King. På kroatiska heter den Konoba King och ja, de gör sannerligen skäl för namnet.

King drivs av en familj, där dottern tar upp beställningar och serverar, medan mamman är i köket tillsammans med mer personal. Vid vårt första besök stod pappan hela tiden vid grillen, som är uppbyggd fullt synlig i ett hörn av restaurangen. Då jobbade han också dubbla skift, på Dubrovniks flygplats på förmiddagen och på restaurangen därefter.

Vi blev genast oerhört varmt mottagna och faktiskt igenkända både året efter och i år då vi återvände till Kroatien för tredje gången. Vi har också fått höra den gripande historien bakom, om hur familjen återskapade detta ställe efter kriget. Från en tid då allt var borta, även minsta sked. Och kämparandan har givit utdelning …

Det märks att King blivit en succé vars goda renommé sprider sig över landet, ja till och med världen? I dag är det ett måste att boka bord i förväg. Familjen har också anställt en särskild grillmästare, så pappan står inte längre vid grillen. I alla fall inte under vårt senaste besök.

 

Men maten, ack maten, den är fortfarande densamma. Det är enorma fat med nyfångad havsaborre, havskräftor, musslor och räkor. Det är ugnsbakade grönsaker, hemgjorda potatisklyftor och såser från himlen. Det är mycket och det är så gott att det vattnas i munnen på mig bara vid minnet.

 

Dessutom är det billigt. Ja, sannerligen, med svenska mått mätt. En gigantisk måltid med ”allt” för fyra personer går loss på mindre än 200 kronor per person. Då kan man gott unna sig ett glas vin eller två plus efterrätt. Fast, förresten, efterrätt orkar man knappast.

Missa inte ett besök här, det är en order! (Och inte det minsta sponsrat, vilket jag egentligen inte skulle behöva skriva.) Tänk sedan lite på mig när du sitter där och blickar ut över Adriatiska havet och solnedgången. Ja, för en sådan får du på köpet också.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad härligt att du också är sugen på Kroatien och att fisk och skaldjur faller dig i smaken! Ja, då ska du verkligen åka hit. Att det är billigt dessutom skadar ju inte direkt. 🙂

Kram tillbaka!

Biggeros.blogg.se
6 years ago

Har aldrig varitvi Kroatien men det blir säkert en resa dit i framtiden. Det är så viktigt att hamna på rätt ställe där det serveras god mat. Fisk och skaldjur är väl det jag brukar beställa ute om jag vet att maten är bra. Tack för tipset// kram

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hej Matts! Kul att se dig här. Det finns ett sökfält i sidomenyn där du kan söka. Alla inlägg är också märkta med sökord, som Prag, Malaysia osv.

Just England, Åland och Riga har jag inte skrivit om här, då jag inte besökt dessa ställen sedan jag startade bloggen.

En stor länksamling med resmål från (nästan) alla Sveriges resebloggare hittar du hos bloggen FREEDOMtravel. Där hittar du också de resmål du nämner: http://www.freedomtravel.se/restips/resa-i-varlden/

Matts Jansson
6 years ago

kan man söka på olika platser eller måste jag läsa alla inlägg sedan starten, jag vill läsa om England, Åland och Riga

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, vad härligt att du uppskattar inlägget och tipsen så mycket! Ja, det är verkligen lycka att hitta ett sådant här ställe när man är matälskare, som både du och jag är. King lyckas med just kombinationen av familjär vänlighet, delikat mat, låga priser och strålande utsikt. 🙂 Fler rapporter från Kroatien följer.

Kram till dig!

Ditte
6 years ago

Helt ljuvligt inslag! Helt i min smak! Jag är ävldigt sugen på ett nutt besök i Kroaten och dina fina tips ska jag ta med mig både vad gäller platser, boende och denna fantastisak restaurang. Härliga bilder! Och kommer jag dit lovar jag tänka på dig.
Kram!

trackback

[…] Strax söder om Dubrovnik ligger den lilla byn Plat. Där har jag varit flera gånger med min familj och då också på Konoba King, den bästa restaurangen på Dubrovniks Riviera. […]