Vårpromenad i Strängnäs

Mot klarblå himmel tronar de på varsin höjd, kvarnen och domkyrkan. Blommande grenar bugar i brisen och det kvittrar i varje snår. Det är vår i Strängnäs. Följ med mig på en promenad!

Att gå ner till Mälaren tar inte lång stund, från mitt gula drömhus. Huset som fick oss att lämna Stockholm för snart 17 år sedan. Galet, vart tog tiden vägen?

Snart är jag nere vid Västerviken, där staden speglar sig i vattnet. Här myllrar det sommartid av uteserveringar och båtliv. Men ännu slumrar små hus med stängda luckor.

Jag blickar upp mot väderkvarnen, det ena av Strängnäs landmärken. Tänk, så många bönder som köat hit upp för att få säden malen till mjöl. Men nu står den stilla sedan snart hundra år.

Så viker jag av bland gränderna, där vägen kantas av kullersten.

Vid Grassagården hörs sorl och liv. Här på innergården njuter Strängnäsbor och -besökare i vårsolens sken. Allt är hembakt och välkomnande skyltar bjuder in.

Det är mäktigt att denna 1600-talsgård står kvar, en gång rastplats för just de bönder som skulle mala.

Jag fortsätter till Gyllenhjelmsgatan, en gång utsedd till Sveriges vackraste gata av poeten Bo Setterlind. Lite partisk var han allt, Strängnäsbo som han var. Men nog är den ståtlig, vägen upp till katedralen – stadens andra landmärke.

Sedan går jag tillbaka till vattnet, till Västerviken där allt fler flanerar. En och annan kamera går också varm. Vi har ju vår alldeles egna Kungsträdgård! Inte japanska träd men nog så vackra ändå.

En glasskula sitter fint som avslutning. Givetvis med utsikt från första parkett. Blev du sugen på att besöka Strängnäs? Mina 11 tips på saker att se och göra i Strängnäs är ett av bloggens mest lästa inlägg.

Enjoy!

PS. Det har varit uppehåll här på bloggen en tid. Jag rehabiliterar mig efter en skada men vill hålla detta privat. Tack på förhand för din förståelse. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ditte
10 months ago

Så roligt att du skriver ett inlägg. Förstår att du behöver tid och kraft till din rehab och jag önskar dig innerligt bättre dagar.
Jättetrevligt att strosa runt i Srängnäs med dig. Har varit här en del förr då pappa delvis på ålderns höst tillhörde regementet P10. Och Strängnäs är ju verkligen en gammal,vacker stad och som har sin historia.
Varmt tack för guidningen!
Många tankar till dig.
Varm kram
(För egen del har jag haft bloggpaus sedan april i år)