En dag i Strängnäs – här är 11 tips på saker att se och göraÄr du nyfiken på Strängnäs, den idylliska staden vid Mälaren med häftig historia och vackra vyer? Vad kul! Häng med. Jag har gjort ett program för en hel dag, med 11 tips på saker att se och göra! Ta med barnen också. Varför inte på höstlovet? Då ordnar Strängnäs flera aktiviteter för barn och unga. Men ett besök här passar året om. Välkommen!

Strängnäs, har du koll på var det ligger? Många tror att staden ligger söder om Stockholm men den ligger faktiskt på samma breddgrad som Sundbyberg. Något jag själv lärde mig när jag flyttade hit för 14 år (!) sedan!

Till Strängnäs kommer du enkelt med både tåg och bil. En tågresa från Stockholm tar nu bara 50 minuter, knappast något avstånd eller hur? Kliv på det bekväma Mälartåget där du har fri wifi och – vips – är du framme i Strängnäs.

Du kliver av tåget vid Resecentrum, en futuristisk byggnad som likt en ark vilar vid Långbergets fot. Här kan du också parkera om du väljer bil i stället. Följ sedan skyltarna mot centrum, under en tio minuters promenad. Sådär, nu börjar din dag i Strängnäs!

#1 Strängnäs domkyrka

Högt över staden tronar domkyrkan, mäktig som få. Det är klart du ska besöka den! Från Gyllenhjelmstorget, med galleria och restauranger, är det bara ett stenkast till katedralen.

”Sveriges vackraste gata”, det kallas vägen som leder uppför backen mot kyrkan. Stanna och njut av historiska vyer! Bakom namnet står Strängnäspoeten Bo Setterlind, och oavsett om du håller med eller ej: nog är det pittoreskt.

Visste du att det var just vid Strängnäs domkyrka som Gustav Vasa valdes till kung, 1523? Det var den 6 juni, dagen som numera är vår nationaldag. Att fira den här i Strängnäs är alltid speciellt.

Domkyrkan är öppen varje dag, mellan klockan 10.00 och 16.00. (På sommaren, 15 juni till 15 augusti, fram till klockan 18.00.) Tänd ett ljus, titta runt bland målningar, vackra altarskåp och gravmonument. Här ordnas också orgelkonserter och körsång. Extra välbesökt är kyrkan under högtider, som advent och jul. Har du familjen med? Låt då barnen gå en spännande skattjakt. Guidade turer ordnas också varje dag under sommarsäsongen, klockan 14.00.

#2 Månssons trädgård

Nedanför Strängnäs domkyrka finns en praktfull trädgård, med knotiga fruktträd. Här finns också en ljuvlig örtagård. Varför inte slå sig ner för en picknick om vädret tillåter? Vyn mot kyrkan är bedövande vacker.

Ströva också runt i Munkens örtagård och läs om de olika växterna. Vem var då Månsson? Jo, en trädgårdsmästare som en gång hade hand om denna trädgård. Platsen har också kallats Ärkebiskopens trädgård och Biskopens lönejord. Troligen odlade man här grönsaker till just biskopens kök.

Biskopsgården ligger alldeles intill, så passa på att gå en tur på domkyrkoberget där miljön påminner om gamla Uppsala.

Hit, till Strängnäs, kom studerande redan på medeltiden. Här startade också Sveriges andra gymnasium i den ståtliga Roggeborgen. Informativa skyltar berättar mer.

#3 Röda kvarteren

Röda kvarteren heter området i Strängnäs gamla stadskärna. Fortsätt promenera så kommer du hit. Namnet talar för sig självt: Här är husen låga och röda, vid vindlande gator med kullersten.

Braskgården, Grassagården: namnen minner om en svunnen, men ändå inte så avlägsen tid. Slut ögonen och tänk att du är där. Det är inte svårt, på dessa tysta gator med prunkande grönska bakom höga plank.

Vill du göra en riktig tidsresa? Gå en dramatiserad stadsvandring! Varje sommar arrangeras promenader genom stadens äldsta delar, de som klarade den stora stadsbranden 1871. Här får du möta Strängnäsbor från förr i tidstypiska kläder, biskop Rogge och självaste Gustav Vasa!

Stadsvandringen passar både barn och vuxna, och biljetter köper du i förväg hos Hallins Optik. Turen utgår från Ugglans Park, som är en annan sevärdhet mitt i stan. Pst, här finns inga ugglor i mossen. Parken är döpt efter en person, nämligen apotekare Uggla (egentligen heter det Ugglas Park).

#4 Väderkvarnen

Högt över Mälaren står väderkvarnen, som vid sidan av domkyrkan är det andra av Strängnäs landmärken. Här, på Kvarnberget, byggdes den första kvarnen redan på 1600-talet. Sedan dess har kvarnarna bytts ut och dagens kvarn är den fjärde i ordningen: från 1855.

Kvarnens maskineri är så välbevarat att man faktiskt skulle kunna mala mjöl här än i dag! Men den sista mjölsäcken lämnade Kvarnkullen 1929. Utsikten finns dock kvar och den går inte av för hackor!

#5 Grassagården från 1600-talet

På väg till och från väderkvarnen behövde bönderna rasta. Ofta var det också kö till att mala, och då kom Grassagården väl till pass.

Grassagården är en stadsgård från 1600-talet som i dag både är café och museum. Namnet kommer från familjen Grass som drev en krog här på 1700-talet. Kika in i uthus, ladugård och vagnslider, innan du slår dig ner med riktigt gott fika. Här är allting hembakat! Det finns också lunchmat. Välj mellan att sitta inomhus eller på den mysiga innergården. Vad du än väljer, blir det en tidsresa att minnas.

#6 Konstpromenad längs Mälaren

Att promenera och se konstverk längs vägen, det är en kombination som jag själv älskar. Extra fint blir det förstås med sjöutsikt i fonden.

I Strängnäs finns en härlig konstpromenad med 15 konstverk. Den börjar vid kulturhuset Multeum, fortsätter längs Mälaren och slutar på Visholmen. Gå hela vägen eller delar av den. Fototillfällen lär du finna gott om! Du kan också få mer information om varje konstverk via QR-koder som leder till Strängnäs kommuns turismwebb.

Till mina egna favoriter hör Lurblåsaren på Lurudden, där färdmannen lyfter sin lur för evig tid. Lika vacker oavsett årstid! Längre fram, längs Strandvägen, finns granitskulpturen Flytande med utsikt och Sjöjungfrun. Bilderna får helt enkelt tala för sig själva!

#7 Kungstornet med milsvid utsikt

Bakom Resecentrum (dit du kom med tåget), ligger Långberget med vackra promenadstråk. Följ strandvägen längs Mälaren hit eller går direkt upp på berget från stationen. Allra högst upp reser sig Kungstornet.

Kungstornet är ett cirka 11 meter högt utsiktstorn, som byggdes så sent som år 2018. Det står på en vattentank som en gång i tiden försörjde hela Strängnäs med vatten. Klättra upp för gallertrapporna och du får lön för mödan!

Här uppe ser du verkligen att jorden är rund, när milsvida skogar och den blånande Mälaren breder ut sig i blickfånget. Mäktigt, det är rätta ordet!

Foto: Anders Ström.

#8 Ekotemplet: ett grekiskt tempel med utsikt

Ännu en utsiktsplats finner du vid Ekotemplet. Vid första anblicken kanske du inte riktigt tror dina ögon. Ett grekiskt tempel, här i den sörmländska småstaden, varför det? Svaret finner vi hos en handelsman som ville bygga sig ett lusthus här med antiken som förebild. Niklasborg hette det till en början, och här intogs en och annan punsch innan templet brann ner till grunden. Ett nytt kom på plats i början av 1990-talet, tack vare bevarade ritningar.

Ekotemplet kan bokas för vigsel eller andra tillställningar. Under en dag i Strängnäs räcker det dock gott att se det från utsidan och njuta av ännu en mäktig utsikt.

#9 Secondhandbutiker

Skor från 50-talet, retrolampor, linneskåp och udda småprylar! Det är bara ett axplock av vad du kan skörda på fyndjakt i Strängnäs secondhandbutiker. Faktum är att jag själv har inrett större delen av mitt hem med möbler och saker just härifrån.

Secondhandbutikerna som drivs av Pingstkyrkan och Röda korset har också caféer på plats. Fika för en billig peng, beundra dina fynd och vila benen innan det är dags för nästa punkt på din dag i Strängnäs. Obs, kolla öppettiderna i förväg.

#10 Visholmen med en badplats mitt i stan

Hur många städer har en badplats mitt i stan? I Strängnäs finns både badbryggor och stora grässlänter för picknick och lek. Badplatsen ligger på Visholmen, som också är Strängnäs stadspark, alldeles intill Västerviken. Flanera hit med en glass i handen, för ett dopp när årstiden tillåter eller bara för att njuta av vyerna.

Vid Visholmen finns också en stor lekplats för barn, utegym, tennisbanor och bangolf. Alla blir nöjda och glada!

#11 Västerviken med mysiga restauranger

I Västerviken, vid Strängnäs gästhamn är det alltid liv och rörelse. Här finns mängder av mindre och större matställen, särskilt sommartid då alla har uteserveringar. Är du här under den kallare årstiden, är det bara att kliva in i stugvärmen och njuta av god mat och dryck, med strålande sjöutsikt.

Väderkvarnen och domkyrkan vakar som jättar över den vackra viken, där (återigen) fototillfällena är många. Ät en glass, promenera längs vattnet och avsluta gärna din dag i Strängnäs här, medan mörkret faller. Musikunderhållning och aktiviteter är också en naturlig del av livet i Västerviken! Håll utkik i Strängnäs evenemangskalender.

Bonustips: Boka en Strängnäs Greeter

Vill du utforska Strängnäs med en personlig guide i stället? Boka en Strängnäs Greeter! Då får du en tur med en stolt lokalbo som guide. Följ med till din guides egna tips och gömda pärlor, utanför turiststråken! Det kostar inget men ger dig en oförglömlig upplevelse.

Du bokar din Strängnäs Greeter i förväg på Strängnäs kommuns turismwebb, se länk i slutet av inlägget.

Ännu fler tips på saker att se och uppleva i Strängnäs

Så, nu har du ett fullt dagsprogram för en dag i Strängnäs! Ändå har vi bara skrapat på ytan. Här finns så mycket att se och göra, inte minst i den fantastiska naturen, med kanotleder och vandringsstråk.

Titta in på Strängnäs kommuns turismwebb
för ännu fler fler tips på saker att se och uppleva i Strängnäs.

Förhoppningsvis är det fylld av intryck och minnen som du stiger på tåget igen, vid Strängnäs Resecentrum. När dörrarna stängs tar du fram mobilen och börjar skrolla. Tänk, så många fina foton du fångade i dag och vad mycket du skulle vilja se igen … Varför inte framåt jul, när snön knarrar under sulorna och Mälarens isar lockar till skridskotur? Eller i vår, när träden är ett hav av körsbärsblom och alla uteserveringar öppnar i Västerviken?

Höstlov i Strängnäs

Till att börja med tycker jag dock du ska besöka Strängnäs på höstlovet! Ta med barnen och tillbringa en härlig dag tillsammans här. Under höstlovet händer mycket i Strängnäs för barn och unga. Här finns hela listan med höstlovsaktiviteter i Strängnäs.

Välkommen till Strängnäs!

PS. Har du varit i Strängnäs? Om inte, vad blev du extra sugen på?

Foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
B-M
B-M
3 years ago

Jättefina bilder! Har varit på en del av platserna du tipsar om, men fick några nya att besöka också!

Lena i Wales och Spanien

Oh, vad Strängnässugen jag blev!!!
Så mycket att se och intressant historia.
Tyvärr får nog detta vänta för mig, vågar inte bege mig till Sverige ännu. När det äntligen blir dags, står Strängnäs på min lista. Antingen när jag besöker min väninna i Uppsala eller ta med barnbarnet från Stockholm dit.
Bra idé med de guidade turerna.
Stort tack för ett intressant inlägg och det pedagogiska upplägget.
Önskar dig en fin helg i din vackra stad!

Annie - Stora Små Äventyr

Kul att se mer av Strängnäs, hade inte alls så mycket koll på den staden 🙂 Ser mysigt ut 🙂

Ama de casa
3 years ago

Oj vad fint det ser ut att vara i Strängnäs och vad mycket det finns att göra och se! 🙂
Måste dock erkänna att jag aldrig varit där och som det är nu lär det nog dröja innan jag kommer dit…

Ha det gott!

FREEDOMtravel
3 years ago

Vilka vackra foton! I början när vi hade husbilen åkte vi till Strängnäs någon gång och stod vid hamnen. Nu är det längesedan. Nytt besök lockar när jag ser ditt inlägg! 🙂

Veiken
3 years ago

Ojoj, vilka bilder! Snacka om reklam för Strängnäs! Jag visste att Gustav Vasa valdes till Kung 6 juni 1523. Det sitter liksom i ryggmärgen. Jag kan tänka mig att besöka alla platser du nämner, med reservation för second hand. Är inte så bra på det!
Kram

Sara
3 years ago

Men WOW! Strängnäs alltså. Har aldrig riktigt haft ett hum om staden men det är ju hur vackert som helst. Kanske får bli en dagstur någon solig dag 🙂 2020 har verkligen varit året man fått upptäcka hur många fina platser det finns i Sverige.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Åh så fint att få se en del av Strängnäs, jag har aldrig varit där men en av dem jag hade i min studiegrupp på Specialpedagogprogrammet bor där 🙂 . Det ser väldigt vackert ut, påminner en del om Falun ser jag också.

Ditte
3 years ago

Så vackra bilder från din stad. Och Strängnäs är en stad jag är väldigt förtjust i och som är värd många besök.
Jag har varit en del i Strängnäs och har vänner här och min pappa hade föramkring till regementet P 10 som då fanns. Har sett och upplevt en del av det du har med. Men jag har också en del kvar. Och visst kommer jag en tur hit i vår.
Kram och tack för besöket .

trackback

[…] Jag hoppas på det i sommar och skälet att jag kan tipsa om Strängnäs är helt enkelt för att resebloggaren Anna skrivit det är fina inlägget om Strängnäs och vad som finns att se och […]

Dunja
Dunja
2 years ago

Har aldrig varit men ska komma nog i år till den verkligen idylliska orten
Fina bilder läste alla tips o är sugen att se i verkligheten
Har en bekant som bor där fast väl lite utanför stadskärna
Ser framåt att åka nog med buss från Uppsala där jag bor

Christian
Christian
1 year ago

Bra tips för en stockholmare på kortare båtbesök

Ninna
Ninna
1 year ago

Underbara foton. Så mycket nostalgi. Uppvuxen i staden men inte varit där sedan mitten -90talet.

trackback

[…] Givetvis med utsikt från första parkett. Blev du sugen på att besöka Strängnäs? Mina 11 tips på saker att se och göra i Strängnäs är ett av bloggens mest lästa […]