Reseåret 2017 och mina bästa reseminnen

Reseåret 2017 är slut och jag tänkte ge en kort summering. Så här blev det och så här minns jag det, med både glädje och sorg.  

År 2017 blev ett år med flest resor inom Sverige. Närmare bestämt till Göteborg. Dit åkte jag mängder med gånger, i ärenden med allt från oro, hopp och glädje till djupaste sorg. Men vi tar det från början.

Den första utlandsresan år 2017 gick till Malaysia i februari. Och vilken resa! Faktum är att den kvalar in som min bästa någonsin. Inte skadade det heller att flygresan var gratis. Jag fick ju flyga vart jag ville i hela världen med Qatar Airways, som ett pris för min New York-blogg! Jag och maken flög till Kuala Lumpur, fortsatte till Kuala Sepetang och George Town för att sedan avsluta på en paradisö: på Pangkor Laut Resort. Här kan du läsa alla blogginlägg om min resa till Malaysia.

I mars väntade en 50-årsfest i norska Bergen, en kort men rolig tripp, där födelsedagsbarnet själv bjöd på förstklassig underhållning. Hur många kan själva som riktiga proffs sjunga och spela gitarr på scenen? Imponerad är bara förnamnet. En kort rundtur i staden hann vi med, trots vädrets makter som inte alls tyckte att det skulle vara vårlikt. Extra plus för att jag lyckades hitta fin street art!

I april var det dags att återse mitt ”andra hem”: New York. Vädrets makter hade tyvärr inte heller här lyssnat på min beställning av strålande vårsol. Det blev mest regn, men vad gör det egentligen när man är i världens bästa stad? Jag fick ändå en härlig vecka, med oförglömliga cafébesök, flera shoppingfynd och träffar med vänner.

Efter flera Göteborgsbesök blev det i juni ett fint minne. Jag och familjen firade min pappa som fyllt 80 år. I samma veva såg vi även Coldplay på Ullevi, trots vädermakterna som återigen tyckte spöregn var en bra idé.

Juli och augusti kom med en resa till Kroatien. Här fick vi däremot sol och hetta så det räckte och blev över. Det blev nämligen värmebölja! Vårt tredje besök i detta land förgylldes dock av sköna bad, delikata skaldjur och en rundtur på Dubrovniks stadsmur.

Göteborg i oktober blev årets bästa reseminne. Jag visste det inte då, men det blev den sista ”vanliga” helgen tillsammans med min pappa. Vi fick fina dagar fyllda med solsken, god mat och trevliga samtal, bara vi två. Dagen efter att jag kommit hem fick jag beskedet att allt var förändrat.

Min planerade resa till New York i oktober blev inställd, och resorna till och från Göteborg fortsatte. Det slutade inte bra, vilket jag berättat om i inlägget Den största resan

I november, mitt i sorgen, bar det av till Warszawa, på årets sista resa. En weekend som redan var bokad men ägde rum helt utan planering. Trots detta blev resan ett välbehövligt andningshål, och jag kommer att berätta vidare om den i kommande inlägg.

Hur ser då mina bästa reseminnen ut från året? Jo, på första plats kommer givetvis de fina dagarna i Göteborg med min pappa. I övrigt minns jag Malaysia mest, särskilt Pangkor Laut med den bästa frukost jag ätit. Från New York minns jag min heldag i West Village med strålande sol, från Kroatien de läckra skaldjuren och det kristallklara vattnet, och från Warszawa den intressanta rundturen i gamla stan.

Nu är det nytt år. Ett oskrivet blad, där jag bara kan hoppas på ljusare tider. En ljusglimt vet jag dock redan nu: min nyligen bokade resa för april. Vart den går kan du läsa här.

Hur såg ditt år ut? Oavsett hur, önskar jag dig ett riktigt gott nytt 2018!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack snälla du för omtanken! Ja, det var ett väldigt tufft år. Reseminnena var ändå små ljusglimtar.

Varm kram tillbaka!

Christine - 29°
6 years ago

Så många fina reseminnen, trots det jobbiga. Bleklagar verkligen sorgen. 🙁

Stor kram till dig!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varmt tack för din omtanke! Ja, det är fortfarande så overkligt hur det kunde gå så här.

Jag är ändå så glad åt de dagar vi fick före det hemska och att jag samma helg hade en sådan fin träff med dig! Hoppas också på fler träffar under 2018.

New York ser jag med stor glädje fram emot. 🙂

Kramar tillbaka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varmt tack för det och den stora omtanken ni visat. Ja, det var ett mycket tufft år men visst blev det några fina resor också. Gläder mig åt New York och smider också lite andra planer. 🙂 Jag önskar er en fortsatt fin vistelse i Israel och en härlig fortsättning på det nya året.

Kramar till er båda!

Fantasy Dining
6 years ago

Så konstigt det kan bli, från en dag till en annan. Beklagar verkligen sorgen.

Det var trevligt att träffa dig i Göteborg och hoppas vi ses nästa år också. Så roligt att du bokat en ny NY-resa 🙂 Kram

FREEDOMtravel
6 years ago

Jag vet ju att du gått igenom jobbiga saker under året Anna, men det har också blivit många Gina resor! Önskar dig ett riktigt bra 2018 med härliga resor, både till New York och andra ställen. Kramar från oss och hälsningar från Israel.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Stort tack för dina varma och omtänksamma ord! De betyder mycket. Ja, det märkliga är att vi fick den där fina helgen trots allt och den kommer att leva kvar i mitt minne för alltid. Men naturligtvis har jag många andra fina minnen också och visst har du rätt: Det är dessa som nu får ta över och som man får hålla fast vid. Ja, i övrigt blev det ett fint reseår som jag är mycket nöjd med. Vad roligt att höra att du själv har så fantastiska resor att se tillbaka på! Det låter mycket mäktigt med kryssningarna. Påskön… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ditte! Jag är så glad över att du är med mig och att du ständigt visar både omtanke och uppskattning. Ja, livet är sannerligen en oberäknelig och skör resa; det gäller att ta vara på de fina stunderna och minnena. Det är nog en lärdom vi alla tar till oss under dess gång. Jag gläder mig verkligen åt New York och andra kommande resor! Så roligt att även ditt reseår blev innehållsrikt och berikande. Underbart att kunna kombinera detta intresse med jobb. Det är alltid lika intressant och givande att följa dig! God fortsättning och hoppas det… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket för fina och omtänksamma rader! Ja, alla perspektiv sätts i rullning när man förlorar någon nära.

Välkommen hit till bloggen. Jag önskar detsamma och ser fram emot att följa Travelsis!

travelsis_
6 years ago

Resor kan verkligen se olika ut. Vi är många som delar din passion med dig och älskar att resa, men det som är ännu viktigare är ju såklart våra nära. Förstår att ditt år har varit många olika känslor. Önskar dig ett fint 2018!/Pernilla

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, min vän! Ja, det var sannerligen en turbulent år. Då är fina vänner ovärderliga. Varmt tack själv för stöd och fina ord. Jag hoppas även att ditt år kommer att bli utan tråkigheter och i stället fyllt med roliga och spännande upplevelser.

Stora kramar tillbaka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varmt tack, Lena! Ja, jag är verkligen tacksam för den tid vi fick tillsammans. Man får sannerligen perspektiv på vad som är viktigt när något sådant här händer.

Jag önskar även dig ett riktigt gott nytt reseår!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket för dina omtänksamma och kloka ord! Ledsamt att du har egen erfarenhet av sådant, men visst ger det perspektiv på livet. Man är så tacksam för de fina stunderna och minnena de förde med sig.

Ja, i övrigt blev det ett fint reseår. Underbart att du också vill åka till Malaysia. Åk dit, det är över all förväntan!

Ditte
6 years ago

Jag har ju varit med dig under hela året och på olika resor, och den största resan, på alla sätt, blev ju till din pappa i Göteborg. Livets resa, ett liv som är så skört och som kan ändras från en dag till en annan. Livet går vidare, men i en annan takt och med ett annat utgångsläge. Roligt att du nu i april reser till N.Y. Så roligt!Jag har också, gjort en del resor under året och där det blivit ett pendlande till Spanien och sommarstugan. Madrid och andra platser i Spanien har vi besökt. En fin resa till… Read more »

Lena i Wales
6 years ago

Ett år blandat av glädje och sorg.
Skönt att du fick lite tid med pappa i Götet. De andra platserna för dina planer det året står kvar till senare.
Önskar dej ett gott nytt resår!

Ama de casa
6 years ago

Verkligen skönt att ni fick den där fina helgen tillsammans innan det tragiska skedde. Beklagar innerligt din sorg! Men du har rätt – livet fortsätter för oss som blir kvar, och även om sorgen alltid finns där så tar dom fina minnena över mer och mer. Det är på det viset man kan gå vidare. I övrigt såg ditt år väldigt fint ut! Många underbara resor och minnen att kunna tänka tillbaka på 🙂 Mitt reseår inleddes med nyårsfirande på båt mellan Buenos Aires och Montevideo och kryssningen avslutades sen i en av mina absoluta favoritstäder – Rio de Janeiro.… Read more »

Ann-Louise
6 years ago

Vad fint ändå att du fick den där helgen med din pappa! Sådant betyder mycket vet jag av egen erfarenhet. Bortsett från det sorgliga så är det verkligen spännande resor du gjort under 2017. Malaysia är ett riktigt drömresmål för mig, hoppas komma dit någon gång i framtiden.

Eva – People in the Street

Det blev verkligen blandande upplevelser och känslor för dig under året som gick och jag beklagar åter igen din förlust av hela mitt hjärta. Jag hoppas att ditt 2018 är fritt från tråkigheter och att du får mest av sådant som du mår bäst av.

Varma kramar och en önskan om ett fint 2018.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varmt tack för din omtanke med kloka, fina ord! Jag beklagar verkligen förlusten av din väninna också. Ja, det är så märkligt när någon nära och kär plötsligt inte längre finns ibland oss.

Härligt att ditt år i övrigt varit fyllt av glädje, spännande uppgifter och resor. Madeira har jag ännu inte besökt! Det ser så vackert ut.

Jag tackar för nyårskramen och skickar en sådan även till dig! Hoppas ditt år blir fyllt av detsamma.

Gerd ♥
6 years ago

Tänk, ett år fylls med alla de känslor och upplevelser som livet ger. Ibland mer, ibland mindre.
Beklagar förlusten av din pappa, men så fint att ni fick bra dagar tillsammans den sista tiden. Mista nära och kära är alltid svårt.

Själv har jag gjort mycket år 2017. I stort sett ett bra och glädjefyllt år med nya volontäruppgifter och några resor. Wales, Tyskland och Madeira. Och flera inom Sverige.
Sorg, när min tyska väninna gick bort nyligen.

Nyårskram med ljus och kärlek!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varmt tack för tröstande ord.

Så oändligt sorgligt med din mamma! Ja, det är svårt när en förälder som "alltid" funnits där plötsligt är på väg bort. Jag hoppas detsamma för din del, att de fina minnena får lysa i det tilltagande mörkret.

Tusen tack för de uppskattande orden om mina resereportage också! Blir så otroligt glad. Ja, vi resenördar får hålla ihop och frossa tillsammans. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Marina! Ja, minnena har jag alltid kvar, man får tänka så. Året blev tungt även på många andra plan men visst fanns det ljusglimtar, särskilt i form av mina reseminnen.

Kram och en riktigt god fortsättning önskar jag dig också!

FrkM
6 years ago

Det är jobbigt med sorg. Vad härligt att ni ändå fick en bra helg tillsammans. Jag har en mamma som glider allt mer bort i sin sjukdom från mig och de bra stunderna är få. Hoppas du kan minnas de fina stunderna med din far även i din sorg.

Resorna du gör och framförallt reportagen är fantastiskt fina. Härligt när man hittar fler som gillar att resa då min omgivning tycker jag är mest tokig.:)

Marina
6 years ago

Bortsett från det sorgliga kapitlet så verkar du ha haft ett väldigt fint och härligt år. Och det är ju tur att ingen kan ta ens minnen ifrån en och att du fick dessa härliga dagar med din pappa i Göteborg. Önskar dig ett riktigt bra 2018 med allt det kommer att innebära!