Så hittar du rätt i New York: fem smarta tips

Har du någonsin känt dig vilse i New York? Visserligen har en stor del av Manhattan ett smart gatusystem men ibland kan lokalsinnet vackla. Här är fem smarta tips för att hitta rätt i New York.

Det är inte alla som är begåvade med ett bra lokalsinne (*blinkar oskyldigt och tittar upp i taket*). Du som hängt med här ett tag minns kanske att jag en gång irrade i två timmar i Chinatown på jakt efter en restaurang, bara för att inse att målet låg nästan vid startpunkten.

Man kan vara en van New York-resenär och ändå gå vilse. Manhattan är stort och när skyskraporna skymmer sikten kan vem som helst tappa orienteringen. Vilket håll var det nu som var norr och söder? Ja, undertecknad har till och med travat flera kilometer söderut i tron att det var norr. Ja, du får skratta … Låt oss därför ta en titt på några smarta tips!

#1 Går trafiken västerut? Då är du på en gata med ojämnt nummer.

Om du är osäker på vilket nummer gatan har där du befinner dig: Titta då på trafikens riktning. Om trafiken går västerut så har gatan ett ojämnt nummer.

#2 Går trafiken österut? Då är du på en gata med jämnt nummer.

#3 Följ de hemliga koderna på gatlyktorna i Central Park

Gatlyktorna i Central Park är inte bara ståtliga och ljusbringande. De 1 600 (!) lamporna bär också på en hemlighet som nog få känner till.

På lampfoten finns nämligen en fyrsiffrig kod som anger var du befinner dig. De första två siffrorna visar närmaste gata och de andra två om du befinner dig i den västra eller östra delen av parken. Jämna nummer betyder öst och ojämna betyder väst. Exempel: Koden ”8403” visar att närmaste gata är West 84th St. På nyare lampor finns även bokstäver som förtydligar: W = väst, E = öst och C = centralt i parken.

#4 Tänk på att skyltarna hänger i annorlunda riktning mot i Sverige

En skylt som hänger rakt ovanför en gata på en båge brukar ju i Sverige visa just den gatans namn. Men i USA kan detta se lite vilseledande ut. Skylten brukar i stället avse den gata som går i skyltens längdriktning. Något som förvirrat mig många gånger.

#5 Ladda ner en offlinekarta

Det sista tipset för att hitta i New York kanske verkar självklart. Men det är lätt att tänka att man måste vara online och till exempel följa Google Maps.

Ladda ner en riktigt bra offlinekarta, till exempel Ulmons gratisapp New York Travel Guide and Offline Map. Här kan du också kryssa i intressen som frukost, event, nattliv och konst, så kommer det upp förslag där du befinner dig. Det finns till och med kartor som visar stigarna i Central Park. Sök alltid efter det senaste på App Store eller Google Play.

Vill du ha fler New York-tips? Här är 35 saker du inte får missa i New York.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram: @newyorkmybite. Jag bloggar också om andra resor, till exempel min hittills mest fantastiska resa till Malaysia.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise
5 years ago

Bra tips, det där med koderna på gatlyktorna kände jag inte till. Och det där med att skyltarna hänger i en annan riktning – så förvirrande! Inte bara i New York utan överallt i USA.