Stonewall 50 years – i dag är det 50 år sedan gayrörelsen startade i New York

I dag är det en historisk dag. Det är nämligen 50 år sedan den amerikanska gayrörelsen föddes, kampen för människors lika värde och rättigheter. Love is love, eller hur? Är du i New York, besök platsen där allt startade.

I en liten park i West Village finns två kärlekspar. En grupp människor som aldrig går någonstans – för de är skulpturer. De kan, och har rätt, att här visa sin kärlek till varandra, för alltid. Vi går närmare!

Skulpturerna består av två gaypar och kallas Gay Liberation Monument. Första gången jag såg dem var det sent på kvällen och fotoförhållandena inte de bästa. Men inte hindrade det mig att stanna, fotografera och begrunda. Så återvände jag förstås, i dagsljus, som här under en vårpromenad.

Stormningen av Stonewall Inn

Just på denna plats, vid Christopher Street – Sheridan Square, kan man säga att den amerikanska kampen för homosexuellas rättigheter tog fart. I närheten låg nämligen en bar/gayklubb på 60-talet: Stonewall Inn.

Men gaybaren fick inte vara ifred. Den 28 juni 1969 stormade polisen Stonewall Inn, varpå 13 personer arresterades. Ryktet om räden och motståndet spreds och redan nästa dag, den 29 juni, samlades hundratals människor för att protestera.

Gayrörelsens födelse för 50 år sedan

I dag, den 29 juni 2019, är det 50 år sedan den där allra första protesten som kom att bli starten för ”Gay Liberation”. Början på kampen att kämpa för allas lika rättigheter, något jag mer än gärna stöjder. Det här är ingen politisk blogg, men det är en mänsklig blogg. Och nog ska alla människor kunna följa sitt hjärta oavsett kön.

Den 27 juli ordnades sedan den första gayprideparaden, från Washington Street till Stonewall. Och, som man säger, ”the rest is history” …

Gay Liberation Monument

Men hur kom då statyerna i den lilla parken till? Parken som ligger alldeles invid det legendariska Stonewall Inn, mitt i idylliska West Village? Jo, så här:

Cirka tio år efter att Stonewall stormats beställde konstmecenaten Peter Putnam verket Gay Liberation Monument, med följande krav: ”It has to be loving and caring, and show the affection that is the hallmark of gay people … and it has to have equal representation of men and women.” (Källa: Wikipedia.)

Konstnären som fick uppdraget att göra skulpturerna var George Segal (1924 till 2000). Han började som målare men är mest känd för sina gjutna människofigurer i naturlig storlek. Metoden han använde var gipsimpregnerad gasbinda, sådan som används för ortopediska avgjutningar. Han lindande bandage kring sin modell och härdade sedan gipset som bildade en ihålig skulptur.

Med tiden övergick han till gjutna former i brons (som till kärleksparen ovan). Han patinerade dem ofta vita, för att efterlikna det ursprungliga gipset.Segals figurer anses ha så kallat ”melankoliskt, spöklikt” utseende – och jag är benägen att hålla med.

Just det här att man kan gå nära och nästan bli en del av konstverket – sådant älskar jag! Självklart blir jag nyfiken på att få veta mer om skulpturerna. Du med? Ta en titt på filmen nedan och besök gärna Gay Liberation Monument nästa gång du är i New York.

Enjoy!

PS. Är du i trakten på en måndag? Då får du inte missa måndagsjazz på Arthur’s Tavern, som ligger alldeles intill, för en oförglömlig kväll!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments