Intervju med Andreas Johnson på Stora Sommarfesten i Strängnäs

Sommar, goda vänner, fest och riktigt bra musik. Det är receptet på en lyckad kväll, som jag fick uppleva på Stora Sommarfesten i Strängnäs den 28 juni. På scenen stod inte minst Andreas Johnson, en favorit som jag även fick nöjet att intervjua! Visste du att han också älskar New York? Här får du veta varför.

Jag blir genuint glad när jag ser programmet för Stora Sommarfesten i Strängnäs 2019. I år hålls den av Gula Rosornas Företagsby, som har bjudit in några artister för en helkväll i den svenska sommaren.

På scen väntas flera uppträdanden: först trubaduren Stefan Axfjord, följd av artistgruppen No Tjafs från Göteborg och, slutligen, Andreas Johnson. Trubaduren missar jag tyvärr men gruppen No Tjafs överraskar med en stor skopa humor och rejält bjudande på sig själva. Inte minst under en kärleksfull parodi på Alexander Rybacks Fairytale, med minifiol och stora älgkliv över scenen.

När Andreas Johnson går på vid 21-tiden är det kvällens höjdpunkt, i alla fall för mig. Självklart minns jag Glorious, megahiten från 90-talet. Men även hans andra hitlåtar, varav han bjuder på flera denna kväll: till exempel Sing for Me som också var ett bidrag i Melodifestivalen. 2010 års We Can Work it Out spelas inte, men jag vill ändå passa på att nämna att den i mitt tycke är Melodifestivalens hittills bästa svenska bidrag.

Stora Sommarfesten betyder inte direkt en arenakonsert, vilket Andreas Johnson också påtalar. Även om en och annan rökslinga stiger från scenen, så är det en mer intim spelning, utan trängsel och med avslappnad känsla.

Musiken har alltid legat Andreas varmt om hjärtat, uppvuxen i en musikerfamilj som han är. Mellan låtarna berättar han om sina föräldrar, jazzmusikerna, och det som spelades i barndomshemmet. Låten Sing for Me skrev han faktiskt just till sin mamma. Och denna kväll får vi även njuta av stycken som föräldrarna framfört.

Jag och min vän Marie, som för övrigt bidragit till kvällens arrangemang, står nära scenen (okej, även dansandes) och kan båda konstatera: Den här mannen kan verkligen sjunga och hans repertoar är bred!

Fem frågor till Andreas Johnson

Efter framträdandet ska Andreas Johnson vidare norrut till familjen, så någon övernattning i Strängnäs väntar inte. Men innan det är dags att äntra turnébussen, hinner jag sitta ner en stund med kvällens stora artist och ställa några frågor. Givetvis med reseanknytning; detta är ju trots allt en reseblogg!

1. Vilket är ditt favoritresmål?

New York! Det är den stad som betytt allra mest för mig, så ja, det är mitt favoritresmål.

Andreas berättar att det är dit han alltid återvänder, både själv och med familjen som består av fru och två barn. Det var nämligen i New York som allting började, för Andreas del, i unga år. När han var 20, 22 år var det just här han befann sig, hos en dåvarande flickvän, då allt lossande: musikerkarriär och skivkontrakt.

I New York har han också haft äran och glädjen att få uppträda på Apollo Theater i Harlem. Scenen som sett stjärnor som Billie Holliday, Aretha Franklin och Ella Fizgerald tändas. Att få chansen att uppträda här, med publiken som domare, är för många en ouppnåelig dröm.

– Det har hänt att folk har blivit utbuade efter första stroferna på Apollo Theater, berättar Andreas, något som dock inte hände honom (och jag är inte förvånad).

2. Vad är din favoritsak att göra i New York?

Självklart är jag nyfiken på vad Andreas gillar mest att göra i New York, som ju har ett utbud utan dess like. Svaret kommer snabbt, och överensstämmer helt med mitt eget:

– Att gå! Jag snörar på mig promenadskorna och bara går och går. Det är det allra bästa sättet att uppleva New York.

Vi talar vidare om stadens förmåga att ständigt förändras, något som både är på ont och gott. Ta East Village, till exempel, där punken en gång föddes. Där är förändringen inte enbart positiv, då unika klubbar slagit igen.

– Nu finns det ett Starbacks i hörnet i stället, säger Andreas med en suck, och minns. Det säger allt!

3. Tre saker du inte kan resa utan?

– Min gitarr! Den måste alltid vara med, även om jag inte spelar på den. Bara den finns intill mig, på hotellrummet, så är jag nöjd.

Sak nummer två då? Här blir det en stunds eftertanke innan svaret kommer: datorn. Utan den blir det ju svårt. Men som nummer tre? Han funderar en stund, utöver det om som är mest ”obvious” och så kommer svaret:

– Ett par riktigt väl ingångna promenadskor. Det måste vara med. Jag gillar att ta löpturer också på mina resor!

4. Vad är det första du gör när du kommer in på ett hotellrum?

– Jag kollar badrummet! Det måste vara fräscht. Om det inte är det, så händer det att jag byter rum.

Inte utsikten då? undrar jag, med flera av mina resebloggarkollegor i åtanke. Nej, den är inte viktigast, enligt Andreas som fortsätter:

– Efter badrummet kollar jag efter minibaren (skratt). Om det finns en sån blir det klara pluspoäng.

5. Slutligen: Vad ser du mest fram emot i sommar?

– Gothia Cup. Vi ska till Göteborg och heja på dottern, som spelar i Hammarby Akademi F13. Det blir också semi i Borlänge och senare ska vi till Gotland.

Att Andreas Johnson tillhör en fotbollsälskande familj går inte att ta miste på. Denna intervju höll till och med inte på att bli av, just på grund av fotbollen. Strax före framträdandet råkade undertecknad (inte direkt fotbollsentusiast) närma sig med intervjufrågor, mitt i den stora spänningen under matchen Sverige–Tyskland. Till Andreas, och övriga Sveriges, stora glädje gick vårt land vidare: i alla fall då.

Under bronsmatchen i VM kommer jag själv att vara i New York, och jag vet att mitt ressällskap i alla fall kommer att samlas med andra svenskar på Tonic Bar vid Times Square, legendarisk för ändamålet. Själv kommer jag att troligen att i stället ”gå, gå och åter gå”, något som inte bara är Andreas utan också min favoritsysselsättning i världens bästa stad.

Vi avslutar vår trevliga pratstund med en liten fotosejour, som bilden ovan får representera.

Stort tack, Andreas, både för intervjun och det minnesvärda framträdandet på Stora Sommarfesten i Strängnäs. Jag önskar dig en skön sommar och framgång för din dotter i Gothia Cup!

Foton: Anna Ström Åhlén utom sista bilden: Sophie Zelmani.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise
4 years ago

Åh vad kul! Har också alltid gillat Andreas och hans låtar. Vilken fin bild på er!

Evy Knoph
4 years ago

Vilken jättefin bild på er, och trevlig intervjuv!. Kul att han också fastnat för favoritstaden.
Jaa jag hejar för dig också på bronsmatchen på Tonic bar i morgon :-)!.

Ditte
4 years ago

Vad trevligt! Och vilken fin intervju det blev. Bilden på er är jättefin! Och så roligt med denna sommarfest i Strängnäs. Och som jag sagt förr – bodde jag inte i Stockholm så vore Strängnäs helt perfekt.
Stor kram!

Eva – People in the Street

Så kul att du fick med dig en intervju med Andreas! Vi är nog ganska många som har just New York som favoritstad och alltid roligt att höra vad som är andras favorit där 🙂 Extra kul att Sophie Zelmani tagit sista bilden! Hennes musik har jag lyssnat mycket på, både live och flera cd-skivor 🙂

Kram