Stora jullistan 2019 – så här tänker jag om julen

Listor är alltid kul! I dag publicerar jag en sån, inspirerad av mina resebloggarvänner FREEDOMtravel. Det var nämligen hos dem jag hittade Stora jullistan 2019. Där berättar de om hur de tänker kring julen, i sin tur inspirerade av Marias Memoarer. Intressant, tyckte jag, så här är min egen version av Stora jullistan 2019.

Var firar du helst jul?

Jag firar allra helst julen hemma. Vi bor sedan 13 år i ett ståtligt 20-talshus, som är som gjort för en ”gammaldags jul”. Men oavsett var jag har bott genom åren har jag alltid tyckt bäst om att fira jul i mitt eget hem. Att smyga ner på morgonen till julfrukost med tända ljus, en brasa i kaminen och klassisk julmusik.

Har du firat jul utomlands – i vilka länder?

Jag har bara firat jul utomlands två gånger: i Storbritannien och i Tjeckien. Julen 1990 tillbringade jag i London med min dåvarande pojkvän för att njuta av engelsk julstämning, gå på musikal och äta gott. Allt var toppen fram till juldagen. Då var allt, och jag menar precis allt, stängt. Vår hotellrestaurang serverade kalkon både till lunch och middag, så det var bara att välja tillfälle. Den andra måltiden blev det snacks från 7 Eleven på hotellrummet … Jag kan tänka mig att det har hänt en hel del i London på de 30 år som gått sedan dess. ; )

Julen 2014 firade jag i Prag med min familj: make och tre tonåringar. Vi ville ta ”time out” från eget julfixande och bara ta det lugnt. Här kan du läsa om vårt julfirande i Prag.

Hur julpyntar du?

Jag julpyntar rätt sparsamt, på ett lite gammaldags vis. Det är hyacinter, smidesljusstakar, halmbockar och granris i kopparbunkar. Stora porslinstomtar göre sig icke besvär. Vid advent kommer stjärnor och ljusstakar upp. Men sedan får resten vänta till dagarna före jul. Och julgranen kommer inte över tröskeln förrän dagen före julafton, det är sen gammalt. Jag förstår inte alls det här med att sätta upp hela baletten direkt. Då missar man ju den där magin i att kliva upp på julaftons morgon och just då, för första gången, möta ett julglimrande hem.

Vad gillar du bäst med julen?

Den mysiga stämningen och våra egna traditioner som i flera fall hängt med sedan barnsben. Men mest av allt att få mer tid att umgås när de utflugna barnen kommer hem!

Vad gillar du inte med julen?

Det är tyvärr mycket jag inte gillar med julen men det har inte med själva högtiden i sig att göra: det är allt runt omkring och före. Jag hatar att det spelas julmusik nonstop i radio en månad före julafton! Ännu mer hatar jag julkommersen som drar i gång på tok för tidigt. Hatar är kanske ett starkt ord men detta har tyvärr medfört att jag inte alls är någon ”julmänniska”. Själva juldagarna går jag gärna ”all in” men jag vill slippa allting före, utom att gå på adventskonsert och tända adventljus förstås. En ekvation som inte riktigt går ihop. För lite förberedelser måste man ju göra men dessa är inget jag njuter av. Kalle Anka kan jag också vara utan.

Köper du julklappar? Till vem och varför/varför inte?

Ja, jag köper julklappar till min närmaste familj, de jag firar med själva juldagarna. Barnen har genom tiderna alltid fått mest, så som det ”ska vara”. Det har varit tillfällen då vi har fått ta paus i julklappsöppningen. Kanske inte så logiskt med tanke på att jag nyss ondgjorde mig över julkommersen. Men det är inte dyra saker. Nu, när tiden för leksaker sedan länge är över, satasr vi dock mer på något hållbart som de verkligen önskat sig och får nytta av.

Vad är viktigast på julbordet?

Måste man ha något som är viktigast? I så fall julskinkan tror jag. En smörgås med skinka och riktigt god senap, vill jag ha! När jag var liten älskade jag julknäcke. Jag brukade räkna hur många jag åt varje jul för att se om jag kunde slå rekord. Annars vill jag ha lax, ägghalvor och Janssons frestelse (i alla fall någon av dagarna).

Har du någon udda jultradition?

Inte udda direkt, men varje julafton brukar vi i familjen göra en utflykt. Det är skönt att få röra sig lite innan det ska frossas i julmat. Vi åker gärna ut till en sjö för en frisk vinterpromenad. Här i Strängnäs finns ju Mälaren bara ett stenkast bort men även andra fina sjöar lockar. Kanske grillar vi också något enkelt på turen.

Har du några bra läs- eller speltips för julen?

Julen är den perfekta tiden att ta det lugnt och läsa de romaner man inte hinner läsa annars! Ett tips från mig är förra årets julläsning: ”Historieläraren” av Matt Haig. Det är faktiskt en av de bästa romaner jag läst. Tanken svindlar verkligen: att leva i flera århundraden och verkligen kunna berätta för eleverna hur det var …

Var ska du fira jul i år?

Hemma i vårt hus här i Strängnäs, precis som jag föredrar. Men det ska erkännas: Bara för någon månad sen tummade jag och maken på att vi skulle fira jul i New York (eller i alla fall vara där kring juletid) någon gång, kanske nästa år? En jul i världens bästa stad vore inte fel! Tyvärr finns det ju lite smolk i bägaren: skyhöga priser den tiden på året och, *harkel*, den julkommers som jag ju så starkt ogillar. Hm, jag får nog konstatera att jag inte är särskilt konsekvent i mina principer. Och tur är väl det egentligen!

Hur tänker du kring de här julfrågorna? Berätta gärna i kommentarerna eller i ett eget blogginlägg!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Veiken
4 years ago

Tja, julen får gärna vara någon annanstans än där jag är. Vi kommer enligt traditionen att fira på en strand. Mysigt, roligt men knappast jullikt. Jag har firat på Gran Canaria och i Lausanne, Schweiz när jag bodde där. Det är så härligt att slippa alla bestyr inför julen, utan bara låta den komma!
God Jul från lite varmare breddgrader!

Geddfish
4 years ago

Det har cirkulerat listor kring jul, jag har inte anammat denna, men har svarat på ”Fem en fredag” som också handlar om julfirandet. Jag har aldrig firat utomlands, alltid med familjen, helt eller delvis. En gång på Öland med maken och hans syster och svåger. Men nu bor jag själv i en tvåa. Min tid med pynt och julgran är över, jag åker till barnen och får min dos. Vi firar uppesittarkväll och har lite julklappsspel. Kalle Anka har jag växt ifrån 😀 När ni har ett sånt underbart härligt hus, så förstår jag absolut att alla barn kommer hem… Read more »

FREEDOMtravel
4 years ago

Vad roligt att du hängde på listan! 🙂 Visst kan man ha lite olika inställning till julen, och det är ju helt ok! 🙂 Utflykt låter trevligt. Vackra vinterbilder! Önskar en riktigt fin jul!

Ann
Ann
4 years ago

Jag firar också hemma i sverige i år, men hamnar i Aten över nyår 🙂

Ann
Ann
4 years ago

Tack Anna 🙂
Samma här faktiskt, har rest till Grekland flera flera gånger men jag har aldrig tidigare tänkt tanken att ha en weekend i storstadsanda i Grekland. Det ska bli jättekul 🙂

Lena i Wales
4 years ago

Fint!
God Jul 🌲🎅

Hannas krypin
4 years ago

Vilken underbar lista du bjuder på. Julskinka kan jag inte heller vara utan. Det andra spelar ingen roll men just julskinkan. Och mina hemmagjorda köttbullar förresten. I år kom granen upp extra tidigt för att vara oss (andra advent) och jag börjar bli den där personen som vill ”jula” hela december. Men julmusik i november göre sig icke besvär.

Ditte
4 years ago

Hej Anna! Jag blev lite sen med att läsa din lista. Men idag har jag gjort det. Så vackra bilder att njuta av. Jag instämmer i många av dina tankar och jag känner igen mycket av det sedan tiden före 2002. Sedan dess är jag ingen julfirarperson utan vi har nog haft våra bästa jular i Thailand, i närheten av där Veiken har sin ”vinterförvaring”. När jag växte upp var jag med mina föräldrar ofta i fjällen,i Storlien eller Vålådalen. Väldigt trevligt. Förutom Thailand har vi tillbringat jul i Spanien, i ”stugan”, på Teneriffa, på olika kryssningar och hemma. Men… Read more »