Vett och etikett i New York – tips till alla New York-älskare

Var ska man egentligen stanna på en trottoar i New York? Hur fungerar det i tunnelbanan och hur undviker man att bli lurad i butiken? New York är fullt av oskrivna lagar: både för trivsel och säkerhet. Så här får du koll på vett och etikett i New York!

Du går på 7:e avenyn men har svårt att komma fram. Framför dig går nämligen fyra personer i bredd, sakta, sakta. Känns situationen igen? Den kan vara nog så frustrerande, i vilken stad som helst. Men i New York bor över 8 miljoner människor (cirka 20 miljoner i hela storstadsregionen). Lägg därtill över 60 miljoner turister per år! Kanske vore det bra med lite samarbete för att samsas? Oskriven regel: Gå inte flera personer i bredd, utan lämna ”filer” åt folk som har bråttom.

En annan gång har du bråttom ut ur taxin och gör misstaget att kliva ut mitt i gatan. Med en millisekunds marginal ser du en cyklist susa förbi. Ja, taxidörrar har faktiskt kostat många cyklister livet! Och omvänt har mer än en taxiresenär blivit påkörd genom att kliva rakt ut i trafiken. Oskriven regel: Kliv alltid ur taxin på trottoarsidan.

Eller också gör du som jag: tittar åt ett annat håll när du går över ett övergångsställe, för att i nästa sekund ligga med svårt stukad fot i ett ”pothole”: Oskriven regel: Var uppmärksam och ha alltid koll på läget omkring dig.


Vett och etikett i New York av en anledning

År 2008 flyttade Ohio-bon Nathan W. Pyle till New York och upplevde just allt det här. Det var en enorm kontrast mot hans betydligt lugnare hemstad, och han tyckte att han alltid var i vägen.

Så småningom började han komma underfund med de oskrivna lagar och regler som gäller i New York. Vett och etikett kan tyckas självklart men kan lätt kan försvinna i en pulserande metropol. Visst finns det många som inte följer dessa regler, men de som är välbekanta med New York vet. De vet, genom ”trial and error”, hur man på bästa och smidigaste sätt kan ta sig fram, handla, äta, köa och åka hiss tillsammans. Bara för att ta några exempel.

Tips i ord och bild med humor

Nathan W. Pyle jobbade som illustratör och t-shirtdesigner, så steget till att illustrera de här situationerna var inte långt. Han fick nämligen en idé: att samla sina tips i både ord och bild, med en stor skopa humor.

Tipsen gäller för New York men kan förstås appliceras på många andra storstäder också. Livet blir kort sagt lite enklare och trevligare om man tar hänsyn till sin omgivning.

NYC Basic Tips and Etiquette

Resultatet är boken NYC Basic Tips and Etiquette, som jag i våras hittade på Strand Bookstore. Eller närmare bestämt i ett bokstånd vid Central Park, där den liksom ropade till mig. Priset var cirka 12 dollar och det gick utmärkt att betala med kreditkort. (Jag har senare sett att den kan hittas billigare på nätet, till exempel hos Amazon.) Det finns även en animerad version.

Med träffsäker penna och mycket humor fångar Nathan W. Pyle de situationer som dagligen uppstår på stan. Några exempel ur boken:

1. Fatta dig kort när du ska beställa något eller fråga om vägen. Många har bråttom eller väntar på sin tur. (Se illustration ovan!)

2. Gå inte in i den tomma tunnelbanevagnen. Den är tom av en anledning.

3. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det troligen det. Och se upp för varor som inte är prismärkta. Säljaren kan ange ett extra högt pris bara för dig.

Nathan W. Pyle har själv kokat ner sina tips till meningen ”Act like a car”. Precis som en bil/bilförare ska du göra så här:

1) Håll dig till din imaginära fil. Gå alltså inte fyra personer i bredd.

2) Hitta en bra plats att stanna på. Ska du kolla på kartan eller äta en pizzaslice, gör det inte mitt på trottoaren eller framför en tunnelbanenedgång, utan intill en husvägg eller vid en parkeringautomat.

3) Ha ögonen på vägen. Blockera inga synfält omkring dig genom att hålla mobilen konstant vid örat eller framför dig.

4) Var beredd på sammanstötningar. Håll till exempel paraplyet ovanför folks ögonhöjd. Att vara medveten kan ändra ditt livsöde.

Boken innehåller också andra smarta New York-tips, som hur du undviker att förväxla Manhattan Bridge med Brooklyn Bridge och Chrysler Building med Empire State Building. Likaså hur du undviker olika bedrägerier (scams).

Humor är som sagt ett genomgående drag, i både text och bild. Till exempel är det ju sen gammalt att ”den vackraste person du någonsin sett kommer att befinna sig på andra sidan plattformen i ett expresståg, vars dörrar just har gått igen”.

Den perfekta presenten till alla New York-älskare

Den här är en bok att återkomma till, att bläddra i för ett gott skratt eller ha framme som ”coffeetablebok”. Ett måste hos alla New York-älskare. Därmed är boken också den perfekta presenten, både till nybörjarresenären och den resvane.

Men ta tipsen på allvar de kan rädda liv. Själv tänker jag, trots mängder av New York-resor, titta extra noga omkring mig nästa gång. Framför allt när jag kliver ur en taxi eller korsar en gata. Min pappa hade ett så klokt råd: ”Det finns inget i trafiken som heter ’jag hinner nog före’.” Jo, visst kan du hinna men med vilken risk? Finns det ett ”nog”, så avvakta. Jag tror Nathan skulle instämma.

Enjoy!

PS. Är du en New York-nörd? Gör ett test här.

PS 2. Jag är nominerad till Årets lokala expert i en resebloggartävling hos Apollo. Vill du rösta på mig? Klicka bara på länken ovan och Rösta-knappen vid mitt bloggnamn. Efter den 9 juni 2019 går de fem som har flest röster till en finalomröstning. Bland de tre som då får flest röster utser juryn en vinnare. Stort tack på förhand, det betyder mycket!

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bild 4: Joseph Pearson, bild 6: Jon Tyson, bild 7: Josh Gordon.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Geddfish
5 years ago

Jättebra tips som gäller alltid överallt! Hur mycket fuskas inte med det?
Man ska alltid se sig för, planera, förutse. Om man orkar, vill säga. Men det är ett plus.

Lena i Wales
5 years ago

Verkar en kul bok. Bra om man kan blanda tips med humor.
Rösten är lagd!
Ha det bra!

trackback

[…] tips är att läsa om vett och etikett i New York: om både skrivna och oskrivna regler kring hur stadslivet fungerar och hur du som turist bäst kan […]