Så kommer du in på New Yorks hemliga barer

Bakom anonyma dörrar, falska skyltar och draperier döljer de sig, New Yorks hemliga barer. Så kallade speakeasys, med anor från förbudstiden. Men hur hittar man dem och framför allt: Hur kommer man in? Här är en guide!

I New York finns speakeasybarer på många hemliga ställen, helt utan skyltar på utsidan. Men är de verkligen så hemliga längre? Svaret är både ja och nej.

Leta efter hemliga dörrar och dolda ingångar

De mest kända är inte längre särskilt svåra att hitta; de förekommer i idel reserapporter och kan enkelt googlas fram. Den vana New York-resenären vet i dag att Please Don’t Tell nås via Crif Dogs, där telefonkiosken innanför dörren är porten. Lyft luren och slå en nolla, så öppnas väggen och en hemlig bar uppenbarar sig. Att komma in är dock inte lika lätt, då baren oftast är full.

För att nå The Back Room gäller det att hitta en fejkad skylt till en leksaksaffär och gå genom en trång gränd där man bara får viska. Sedan är du inne och kan dricka öl ur papperspåsar och vin i tekoppar, precis som när det begav sig.

Crif Digs sign
Crif Dogs i East Village som leder till Please Don’t Tell.

Men så finns de andra hemliga barerna, de som inte förekommer lika ofta i resebloggar och reportage. Dit har jag hittat utan att behöva trängas med mängder av turister: Fig 19, som döljer sig bakom ett konstgalleri och The Ship som bjuder på marin miljö med periskop (!).

Nya ställen tillkommer förstås hela tiden, och genom att vara lite detektiv på nätet och hålla ögonen öppna kan de spåras.

Secret bar in New York
Speakeasyn Madam Geneva (numera stängd).
Entrance to the secret bar The Ship in New York
Den hemliga baren The Ship på Lower East Side i New York.

Håll ögonen öppna och var detektiv

Ibland kan du till exempel se en kö som till synes väntar på ”ingenting”, människor som står ett tiotal meter från ingången. Titta igen och en av dem lösgör sig plötsligt för att ila in i en gammal hiss eller lagerdörr. Jajamen, du är en hemlig bar på spåren!

Titta också lite extra på inredningen och miljön i den butik, hotellobby eller restaurang där du är. Försvinner folk till toaletten utan att komma tillbaka? Vad gör de egentligen bakom det där draperiet längst in? Och varför försvinner vissa in i väggen i den lilla kaffebutiken?

Beställ alkoholfria drinkar på speakeasy i New York

Vill du dricka alkoholfritt på de hemliga barerna är det inga problem. Den skickliga bartendern utgår ofta från gästernas smakpreferenser. Det finns inte ens alltid en drinklista. I stället får du berätta vad du gillar, så mixar bartendern något för just dig. Själv brukar jag be om något med lime och ingefära, och det är alltid lika gott även utan alkohol. Dessutom betydligt billigare!

Konsten att komma in på en hemlig bar i New York

Okej, nu har du hittat den hemliga baren du sökt. Frågan är bara: Hur kommer du in? Här är några konkreta råd, varav vissa kanske får tas med en nypa salt (tillsammans med din Tequila Race). 😉

1. Ta reda på om den hemliga baren har en webbplats och boka tid. Har den det, finns det med största sannolikhet också kontaktuppgifter som en e-postadress eller ett telefonnummer. Hör av dig, gärna i god tid, och gör en förbokning. Sedan kan du lugnt glida förbi en eventuell kö.

2. Var på plats relativt tidigt på kvällen. De flesta New Yorkers äter middag sent och kommer därmed även till de hemliga barerna senare. Varför inte göra tvärtom: ta en drink på en hemlig bar, njuta av miljön och sedan bege sig till kvällens middag?

Art gallery with entrance to speakeasy in NUC
Konstgalleriet som leder till den hemliga baren Fig 19.
Interior Dear Irving NYC
Speakeasybaren Dear Irving i New York.

3. Du kan också göra tvärtom: komma riktigt sent. Om du är den nattugglande typen är det värt ett försök att kliva in bortåt stängningsdags. Prova dig fram!

4. Ta reda på eventuellt lösenord i förväg. Vissa speakeasybarer kräver lösen för att du ska få komma in. Här gäller det att kolla barens sociala medier i förväg. Oftast anger de på Twitter, Instagram eller Facebook vilket lösenord som gäller för den aktuella månaden eller veckan. Min favoritbar Apothéke hade tidigare lösenord inför sin Prohibition Night (med 20-talstema) på onsdagar, men detta är nu borttaget. (Men självklart hade jag tagit reda på lösen och fick en high five av dörrvakten.)

Drinks in speakeasy bar New York
Drinkar på Dear Irving.
Speakeasy in New York
Apothéke i Chinatown, Manhattan.

5. Var inte ett för stort sällskap. Om du inte har bokat plats i förväg kan det vara svårt att komma in om ni är ett stort gäng. Kanske kan det vara en idé att dela upp sig och utforska några barer var. Vissa ställen har också ”no standing”-policy (till exempel Angel’s Share): det vill säga du måste sitta ner och avnjuta din drink och då räcker inte alltid borden till.

6. Kom välklädd och stick gärna ut på ett positivt sätt. Lämna t-shirten med trycket ”I love New York” på hotellrummet, likaså shortsen och dina mest slitna skor. Kanske ett självklart råd men det blir garanterat lättare att bli insläppt om du ser proper ut och ”förgyller stället” med din närvaro. Givetvis handlar det inte om att behöva skaffa dyra kläder. Alla barer har inte klädkod (det luckras alltmer upp) men det skadar inte att vara ”hel och ren” och gärna visa att man ansträngt sig lite. Här finns tips på hur du kan klä dig smart/fint i New York för att komma in på klubbar genom enkla och smarta detaljer, som med fördel kan inhandlas på second hand.

7. Uppträd trevligt. Den hederliga ”charmkursen” är aldrig fel att ha i bagaget. Med ett leende, några personliga fraser och gärna humor kan den mest stenhårda dörrvakt mjukna. Åtminstone får du kanske löfte om att komma in senare och att de ringer upp dig när det finns plats.

8. Ta med id-handling. Sist men inte minst: Glöm inte att ta med identitetskort! Flera av barerna vill ha koll på sina gäster, inte bara för att se om de har åldern inne utan ”in case they should start a fight”. Jajamen, det var precis det sistnämnda argumentet jag själv och min kompis fick höra när vi besökte Death & Company.

Vill du veta ännu mer om New Yorks hemliga barer? Håll utkik under/efter min kommande sommarresa till New York så kommer fler tips.

Enjoy!

PS. Jag är nominerad till Årets lokala expert i en resebloggartävling hos Apollo. Vill du rösta på mig? Klicka bara på länken ovan och Rösta-knappen vid mitt bloggnamn. Efter den 9 juni 2019 går de fem som har flest röster till en finalomröstning. Bland de tre som då får flest röster utser juryn en vinnare. Stort tack på förhand, det betyder mycket!

Foto nr 1: Anne Ruthmann
Foto nr 3: Madam Geneva, Zagat Buzz
Foto nr 2, 4, till 7: Anna Ström Åhlén
Foto nr 5: Bobby Rodriguezz
Foto nr 8, Apothéke: Cory Wright
Foto nr 9: wu yi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena - Oh darling, let's be adventurers

Så spännande det låter med sådana barer. Har aldrig besökt en och nu ångrar jag lite att jag inte letade fram mer information om detta fenomen innan vi åkte till New York.

Lena i Wales
5 years ago

Wow, hade inte en aning om dessa typer av barer, så kul att få höra om dem.
Vet ju att det finna inte helt lagliga barer överallt i världen, men inte av denna typ. Häftigt!