New Yorks värsta turistfällor

Ska du till New York för första gången? Då är det lätt att bli överväldigad av alla intryck. Det är inte alltid lätt att skilja falska erbjudanden från äkta och vettiga sevärdheter från onödiga och dyra. Här är en guide till New Yorks värsta turistfällor.

Times Square

Reklamen rinner som vattenfall längs fasaderna, på ikoniska Times Square. Det är ljud, ljus och ett myller av folk, dag som natt. Att besöka Times Square för första gången är att hamna mitt i det där New York som man sett på tv och i film, otaliga gånger. Det är nästan lite smått overkligt och, onekligen, imponerande! Så kände i alla fall jag när jag stod där med min lilla mobilkamera i luften för många år sedan, på min allra första resa till New York.

Men sedan, när man tittat klart, då vill man oftast bara därifrån. Det är bullrigt, stökigt, trångt och ökad risk att råka ut för ficktjuvar. Matställena runt omkring är oftast värdelösa och dessutom svindyra. Gå inte på att köpa turistprylar till överpris kring Times Square, handla sanslöst dyrt godis på M&M eller bli av med en stor del av reskassan på Madam Tussauds.

Att göra i stället: Fotografera, filma och njut och sök dig sedan utanför turiststråken. New York-souvenirer finns till betydligt mer humana priser i Chinatown eller på stadens outletbutiker, som till exempel Burlington.

Åka häst och vagn i Central Park

Det ser så romantiskt och bekvämt ut, att tillbakalutad rulla fram genom Central Park i ett hästekipage. Inte minst när våren står i full blom eller vinterkylan kryper sig på och snöflingor dalar. Men gör det inte!

Hästarna i Central Park har det inte bra. Det här är oetisk djurturism som man till varje pris bör undvika.

Att göra i stället: Gå, gå, gå om du har pigga ben. Eller varför inte förena nytta med nöje genom en joggingtur? Att hyra cykel i Central Park är också en utmärkt idé.

Åka cykeltaxi i New York

Att glida fram på parkens gångvägar eller i New York-trafiken i en cykeltaxi, det ser kanske lockande och sådär lagom exotiskt ut. Men här talar vi om en turistfälla med stort T. Förutom att du lätt fastnar i trafiken och får ”njuta” av avgaser i stället för ståtliga vyer gräver detta oerhörda hål i plånboken.

Visste du att du kan bli helt ruinerad av priserna för cykeltaxi i New York? Den här verksamheten är inte reglerad utan det förekommer taxor där du kan få betala över 400 dollar (!) för 12 minuter. Förutom att minuttaxan är hög, så kan det i det finstilta stå att turen innebär en grundavgift på 100 dollar per person.

Att göra i stället: Samma sak som ovan, att gå eller hyra egen cykel. En Citibike i New York kostar cirka 12 dollar för ett dygn. Rätt överkomligt, eller hur?

Besöka Frihetsgudinnan

I allt från romantiska komedier till katastroffilmer står hon där med facklan i vädret, Frihetsgudinnan. Många drömmer, helt förståeligt, om att se henne i verkligheten. Hon är ju onekligen en New York-ikon, och även det första landmärke immigranterna såg när de efter sin hårda Atlantresa anlände till New York.

Men är det värt att köa och betala dyra pengar för att gå in i Frihetsgudinnan? Själv har jag faktiskt inte gjort detta och kommer inte att göra det heller.

Att göra i stället: Ta gratisfärjan till Staten Island och åk förbi Frihetsgudinnan på prefekt fotoavstånd. En del föredrar också att ta en helikoptertur över Manhattan, kostsamt det med, ja, men en mycket häftig upplevelse.

Empire State Building

Vi har sett Empire State Building på otaliga filmer, bland annat med King Kong klängandes på spiran. Men är byggnaden värd att åka upp i? Här råder det lite delade meningar. Många ser Empire State Building som en av New Yorks värsta turistfällor, medan andra (som jag själv) tycker den kan vara värd i alla fall ett besök. Precis som för Times Square, så tycker jag det känns häftigt att ändå ha besökt den. Jag gjorde det dessutom medan den fortfarande var New Yorks högsta byggnad. Numera är det ju One World Trade Center som är högst. Ett tips är att komma riktigt tidigt på morgonen för att slippa långa köer. Det går också att köpa biljetter på nätet i förväg.

Att göra i stället: Åka upp till Top of the Rock på Rockefeller Center och få en strålande utsikt över både Manhattan och Empire State Building. Takbarerna Metro och The Skylark har också läckra vyer mot Empire State Building.

Försäljare på gatan

Någon stoppar dig på gatan för att sälja en biljett till en Broadwayföreställning. Eller kanske en ”äkta” Rolexklocka. Gå inte på det och ta aldrig fram plånboken mitt på gatan. Ännu värre: De kan försöka få dig att köpa biljetter till Staten Island Ferry. Den färjan är GRATIS och du ska inte betala en cent. Köp inte heller varmkorv som inte är från en välrenommerad foodtruck. De vanliga ”korvgubbarna” på Manhattan säljer ofta korv som legat i samma vatten länge, med tvivelaktig värmehållning och renlighet. Du vill ju inte bli liggande magsjuk på hotellrummet.

Att göra i stället: Köp Broadwaybiljetter från till exempel ticketmaster.com eller TKTS ticket booths som finns på flera ställen på Manhattan. Här kan du fynda biljetter till halva priset om du köper dem samma dag som föreställningen äger rum. Angående maten så kollar du upp var New Yorks food trucks håller till.

Enjoy!

 

PS. Snart är det dags för nästa omröstning i Apollos resebloggartävling! Tusen tack till alla som röstat på mig i kategorin ”Årets lokala expert”. Om jag är kvar inom topp 5 den 9 juni går jag vidare till finalomröstning! Då nollställs alla röster och det är dags att rösta igen. De tre som därefter får flest röster går vidare till juryns slutliga urval.

Om ni vill rösta på mig även i finalen skulle jag bli MER ÄN TACKSAM. Det behövs bara ett enkelt klick bredvid vid bloggnamn via länken ovan. Från 9 juni som sagt.

 

Foton, nr 1: Jorge Fernández Salas
Foto, nr 2: Panoramio
Foto nr 3: Adam Rhoades
Foto, nr 4: Emily Levine
Foto nr 5: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma, Sol som sol?
5 years ago

Turistfällor finns det gott om i alla städer. Vissa saker är ju ”måsten”. Eller sägs vara det. Bra inlägg, saker värda att grunna på om man åker till denna stad där allt kan hända.

Ditte
5 years ago

Visst är det lätt i dessa stora städer att bli ”lurad” Jättefint att du varnar för olika ”fällor”. Och de är ju många i New York också.
Önskar dig nu all lycka i Apollos tävling. Håller stenhårt tummarna. Och visst bör du går vidare. Min röst har du och många andras också. Och din N.Y. blogg är outstanding. Stor kram!

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Jag frågade en gång vad cykeltaxi i London skulle kosta. Fötterna var väldigt trötta och det hade varit så skönt att slippa promenera tillbaka till rummet. Minns inte exakt vad det kostade men det var sjukt dyrt! Så det blev en promenad ändå.

Jag tycker också att Empire State Building är värd att åka upp på men föredrog nog ändå att åka upp i Top of the Rock på grund av utsikten mot Empire State Building.

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Ja jag tror det är så överallt faktiskt.

One World Observatory åkte jag aldrig upp i. Ångrar det lite nu men där och då kände jag mig nöjd med två av tre. Får bli nästa gång.