Visste du det här om Brooklyn Bridge?

Det är tidig morgon på Brooklyn Bridge. Staden har just vaknat, om den ens somnade, och himlen välver sig klar över de spända vajrarna. Några cyklister, joggare och affärsmän passerar, annars är den nästan tom, denna världsberömda bro. Men vad har den egentligen för historia? Här är 11 saker du (kanske) inte visste om Brooklyn Bridge.

11 saker du kanske inte visste om Brooklyn Bridge

#1 Att bygga Brooklyn Bridge tog cirka 14 år, från slutet av 1869 till maj 1883.

#2 Notan slutade på runt 15 miljoner dollar och tyvärr kostade bygget även mellan 20 och 30 människoliv.

#3 På invigningsdagen öppnades bron strax före midnatt och fyrverkerier sköts dagen till ära. ”Världens åttonde underverk” kallade folk bron, som var den allra första kabelbron i New York och en av de äldsta i USA.

#4 På Brooklyn Bridge finns en koloni med pilgrimsfalkar, som trivs riktigt bra här. Arten är bland de mest snabbflygande i världen, vilket säkert kommer väl till pass när det gäller att hålla undan för dagens cyklister och biltrafik.

#5 Till att börja med kostade det att passera bron. Priset för att gå till fots var 1 penny, att rida kostade 5 cent och att åka häst och vagn 10 cent. Dessa tullar togs dock bort 1911.

#6 Brooklyn Bridge var den första bron som fick belysning med elektricitet. I dag är den nattligt upplysta bron en av världens mest kända ikoner.

#7 Fram till 1944 gick det tåg över Brooklyn Bridge, de upphöjda tågbanor som i dag är borta. En av dem är dock bevarad och återskapad som park: The High Line.

#8 Spårvagn över bron kunde man åka fram till 1950-talet. Ta en titt på gamla filmer för en riktig nostalgitripp.

#9 Från början hette bron ”New York and Brooklyn Bridge”, eftersom New York och Brooklyn då var två olika städer. Den hette även ”East River Bridge”. Namnet ”Brooklyn Bridge” spikades först år 1915. (Brooklyn blev en del av New York 1898.)

#10 De hänglås som är ditsatta av kärlekspar är egentligen inte bra för bron, då den tar skada av dem. Låsen plockas därför regelbundet bort. Dock finns det en grupp som bevarar låsen efteråt. Att hitta nycklarna som kastats i East River är dock inte lika lätt …

#11 Brooklyn Bridge är 1 825 meter lång och 84 meter hög. Att promenera från Manhattan till Brooklyn är en mäkta populär sysselsättning för turister. Men se till att vara där tidigt på dagen (som jag) för att kunna njuta ifred av den magnifika utsikten.

Bonusinfo: Självklart har Brooklyn Bridge inspirerat mängder av författare, konstnärer, fotografer och regissörer. En riktigt sevärd film är Kate & Leopold, som är bland de bästa filmer jag sett. Här är bron porten till en häftig tidsresa. Missa inte den, om du älskar New York, romantik, historia, spänning och framför allt humor.

Har du promenerat över Brooklyn Bridge? Berätta gärna.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

PS. Snart kommer fler rapporter från min senaste New York-resa, närmare bestämt tips på de godaste bagels jag ätit. Stay tuned …

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments