”Bagels from heaven” i New York

Var hittar man New Yorks godaste bagels? Jag tror jag har svaret. Här finns i alla fall de godaste bagels jag själv har ätit, dessutom granne med en favoritbutik!

Tänk, jag har år efter år har vandrat 2nd Avenue upp och ner i East Village, och ändå missat ett fantastiskt bagelställe. Om det ens låg där från början?

Tompkins Square Bagels: både vanliga och glutenfria bagels

Att jag äntligen hittade Tompkins Square Bagels tackar jag högre makter för, eller snarare Google. Jag tål nämligen inte gluten men vill så klart inte sluta äta bagels.

Gissa om jag blev glad när jag fick upp recensioner för detta bagelbageri. Självklart var det ordet glutenfritt som främst fångade mig, men alla andra kunde väl inte ha fel?

En dag i april är det upp till bevis. Jag och min kompis tar en frisk promenad från ”vårt” område i Nolita upp till 2nd Avenue för att slå till på en lunch. Och vilken måltid!

Eftersom jag är rejält hungrig vill jag ha en extra matig macka. (Förvånad, någon?) Lyckligtvis är min kompis likadan som jag (som en bebis som vill ha mat var tredje timme). Men hon beställer en omelett och tittar allt lite avundsjukt på min tallrik när den kommer in.

Ny favoritbagel: The Stutto

Jag mumsar nämligen på The Stutto: en skapelse med bacon, avokado, tomat och kycklingröra/-sallad. Delikatesser som omsluts av en varm, nyrostad (glutenfri) bagel, och redan när jag tar första tuggan vet jag: Jag har kommit till ”bagel heaven”. (Något som passande nog är motivet för en av butikens väggmålningar.) Att det är prisvärt också gör ju inte direkt ont. För min matiga måltid betalar jag bara 8,5 dollar.

Cash only

Obs! Tänk dock på att det här stället bara tar kontanter! Det glömde jag klantigt nog bort vid besök nummer två på samma resa. Visserligen finns det en ATM-maskin (en uttagsautomat) i lokalen. Men jag noterar senare att mitt uttag inte direkt var billigt; det kostade hela 40 kronor. Men bättre planering nästa gång!

Mycket trevlig personal

Personalen på Tompkins Square Bagels är dessutom genuint trevlig. Den glada tjejen nedan fick jag en trevlig pratstund med vid mitt andra besök, då jag beställde en bagel med det passande namnet ”The Anna”. Att den fanns på menyn hade min kompis noterat och det går ju inte att kalla sig TravelAnna utan att ha testat den. Personalen fick höra hur förtjust jag var i deras bagels och de ville då skicka hem ett gäng till min familj! Sagt och gjort: Över Atlanten flög inom kort ett paket med olika slags godsaker som mina söner och min man fick njuta av (förutom ett bidrag som jag lät gå till en hemlös).

Hemligheten bakom Tompkins Square Bagels

Vad ligger då bakom framgångarna för Tompkins Square Bagels? Ägaren Christopher Pugliese berättar på webbplatsen att det gäller att ”Do it the right way”, något han gjort med både möda och glädje, under sin uppväxt på bagerier i Brooklyn. Att göra alla bagels för hand på plats är vad som gäller, med yttersta noggrannhet. Men det räcker inte. Det handlar också om det här:

I wanted TSB  to have a warm, homey, welcoming feel similar to the Brooklyn shops I grew up with as a kid. A place where no one could ever feel out of place. College student, actor, policeman, writer, toddler or taxi driver.  TSB was built with all of you in mind.

Efter det trevliga och personliga bemötandet i butiken, särskilt vid besök nummer två, kan jag inte annat än instämma. Men, handen på hjärtat, trots de vackra väggmålningarna vill jag helst äta min bagel under bar himmel. Särskilt en strålande vårdag när temperaturen kryper upp mot 30 grader Celsius.

Äta ute i Union Square Park

Jag tar alltså min namne i en påse och promenerar längs 14th Street med sikte på Union Square. Du vet, en av de platser jag alltid återvänder till i New York.

I Union Square Park står våren i blomstrande prakt. Bänkarna fylls av allt från studenter till barnflickor, lunchlediga och pensionärer. Och så jag då, som egentligen räknas som turist men snarare känner mig som en del av stadens hjärta. En del av det New York som denna vårdag blommar extra mycket även inne i mig, som en del av min puls.

Om The Anna var god? Absolut men The Sutto var ett strå vassare. Jag kommer hur som helst att återvända, det är självklart. Bara det att jag slukade maten så fort att jag inte hann fotografera ordentligt är ju ett gott tecken. (Nåja, kanske inte för bloggen.) Håll i alla fall till godo med denna enkla bagelbild. Eller ännu hellre: Styr stegen till Tompkins Square Bagels du med.

Adressen är 184 2nd Avenue, se karta nedan. Butiken/bageriet finns även på 161 Avenue A, precis vid Tompkins Square Park.

Missa inte secondhandbutiken på 2nd Avenue

Vilken favoritbutik är det då som ligger vägg i vägge med Tompkins Square Bagels? Jo, den här underbara secondhandbutiken. Så perfekt att, mätt och belåten, strosa runt bland de lockande galgarna. Eller tvärtom: Fira sina fynd med en mumsig bagelmåltid.

Enjoy!

PS. Läs mer här om bagels i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva - People in the Street

Mums! Bloggen är SÅ fin med nya utseendet. Nu är vi på Arlanda på väg till Kanada. Ha det bäst!
Kram ❤️

Lena i Wales
6 years ago

Vilken härlig bagel du hade! Vill ha!
Jag älskar mat, men äter inte särskilt ofta och inte för stora portioner, så det hade nog blivit en doggy bag for me där.
Det där med kontanter har jag mycket stora problem med som reseledare och guide i Wales och Spanien. Svenskar liksom vägrar förstå att man också behöver kontanter! Allt är inte som hemma!
Ha det bra!

Emma. Sol som sol?
6 years ago

Åh … bagels! Guuu va gott! Helst med Philadelphiaost och skinka till frukost.

Ett tag kunde vi köpa på Carrefour men de verkar ha slutat med det nu. Har provat baka själv flera gånger men det blir lite sådär.

trackback

[…] att få sätta tänderna i en bagel från Tompkins Square Bagels, i mitt tycke New Yorks bästa. I alla fall hittills. Men jag skulle även nöja mig med en från […]