En sommardag i New York när allt var som vanligt

Vet ni vad, nu hoppar vi in i en tidsmaskin! Vi reser till New York en sommardag när allt var som vanligt – närmare bestämt i juni 2015.

Jag vaknar i min lilla 1 BR apartment i East Village som jag hyrt för några dagar. I USA beskrivs ju en lägenhet utifrån antalet sovrum och här finns alltså ett. Om allting är i samma rum så är det en studio. ”Min” lägenhet består av ett pyttelitet sovrum och ett kombinerat kök/vardagsrum vilket är mycket vanligt i New York.

Huset är en prewar building, vilket betyder att det byggdes mellan 1900 och 1939. Det är även en så kallad walkup, så här lyser hissar med sin frånvaro. Naturligtvis (!) bor jag högst upp, så dagens motion är lätt avklarad bara genom att gå ner och upp en gång. Det gäller att inte glömma något i lägenheten när man väl bestämt sig för att gå ut …

De här trapphusen brukar inte vara någon rolig upplevelse. Flagnande färg, slitna trappsteg och mindre frekvent städning brukar vara mer regel än undantag. Kanske är den helt enkelt också prewar? 😉

Men i det här huset är det oerhört fräscht! Allt är tipptopp och nyrenoverat, både i trapphus och lägenhet. Faktum är att jag nog aldrig, under mina New York-resor, bott i en sådan fräsch och ombonad lägenhet. Det finns inga som helst glipor där objudna fyrbenta gäster kan smita in.

Utsikten är väl dock ”sådär” om man inte gillar att stirra in i en tegelvägg. Men det betyder å andra sidan att det är väldigt tyst inomhus, förutom AC:n i sovrummet som är en ren nödvändighet denna heta junidag. Dessutom tänker jag inte vara inne särskilt mycket. Hallå, hela New York ligger ju för mina fötter!

Frukost på The Bean

Eftersom jag har ett kök kommer jag delvis att äta hemma, i alla fall frukost. Men denna första dag beger jag mig till ett av mina favoritställen: The Bean.

The Bean är ett café som är en fröjd för både öga och gom. Utanför finns vacker mosaikkonst och inomhus läckra väggmålningar. En bagel och en kaffe sitter fint, medan jag och dagen vaknar.

Det goda kaffet kan även avnjutas på hemmaplan för den så som så önskar!

Mmmm, ”poppy seed bagel” med lax och färskost!

Promenad på Lower Manhattan

Efter frukost beger jag mig ut på en promenad. Jag behöver shoppa lite inför ett speciellt event jag ska delta i, men framför allt vill jag bara njuta av staden! Solen skiner och temperaturen klättrar över 30-gradersstrecket men jag knatar på.

Gula taxibilar ilar överallt förstås och ger en ikonisk bild av New York. Detsamma gäller de vackra reklamtexter som pryder stadens fasader.

Så småningom kommer jag ner till Lower East Side, dit jag ska flytta senare i veckan. Då kommer nämligen min man att ansluta, och vi ska bland annat fira 15-årig bröllopsdag.

Här finns folk och restauranger från alla världens hörn. Sida vid sida med klassiska Whole Foods ligger nämligen …

… en grekisk taverna! Åter en av de saker jag fullständigt älskar med New York.

Street art finns lite varstans och lyser upp annars tråkiga tomma fasader och igenbommade fönster. Det är som att gå på skattjakt i en förtrollad värld där precis vad som helst kan hända.

Här och var lockar små butiker med allt från vintage till loppisfynd. Den som vill ta ett pitstop behöver inte heller leta länge.

Vem tackar nej till kreativa skyltar och dörrar? Inte någon här i alla fall. Det är ju New York.

Lunch på B Cup Café

Vid lunchdags går jag österut mot Alphabet City. Här finns nämligen ytterligare ett favoritcafé.

B Cup Café serveras den godaste sallad jag någonsin ätit: Summer Salad. Den kommer från och med i år att bli ett stående inslag på min att göra-lista i New York. Extra plus för den läckra inredningen och möjligheten att välja alla möjliga sorters mjölk. Soy milk blir mitt val! Soffan är tyvärr upptagen men jag trivs bra med fönsterplats. Tack vare fri wifi går det också att plocka fram datorn en stund.


Shoppingfynd från Union Square

Den här dagen blir det också ett litet shoppingrace vid Union Square. Från mitt boende är det en snabb promenad dit och resultatet låter inte vänta på sig: Ett par designerklänningar och toppar från Burlington och sköna skor från DSW. På Burlington hittar jag även lite fejkpärlor som jag behöver inom kort. Sminkleverantör är som alltid Duane Reade eller CVS.

Sedan är det dags att prova pärlorna … Jag ska nämligen delta i ett 20-talsevent på Governors Island! Fylld av spänning testar jag min planerade outfit och förevigar den med mobilen. Jodå, det blir nog bra.

Ja, det var en helt vanlig i dag i New York, när ingen hade hört talas om social distansering och Corona fortfarande bara var en ölsort (och en stadsdel i Queens).

Nyfiken på hur det var på Jazz Age Lawn Party i New Yorksommaren 2015? Läs mer via länken.


Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann
Ann
3 years ago

Du får mig verkligen att vilja se NY 🙂

TravelAnna
3 years ago
Reply to  Ann

Tack så mycket, vad roligt att höra! 🙂 Det var precis min tanke, att inspirera. Ha det gott!

Ama de casa
3 years ago

Vilken underbar tillbakablick! 🙂

Här i Spanien räknar man också sovrummen, så på spanska har vi en tvåa, i Sverige skulle det ha varit en trea.

Visst har man en längtan att få resa fritt igen… Hade planer på att åka till USA i sommar (men inget bokat), fast att åka runt i Spanien är inte heller så dumt 🙂

Ditte
3 years ago

Åh, Anna! Det kändes precis som om jag var med här. Jätteroligt! Och du berättar med så härlig inlevelse. Helt ljuvliga bilder från fantastiska miljöer. Tack för tillbakablicken.
Stor kram

Emma, Sol som sol?
3 years ago

Den där järngrinden, med allt möjligt sammansvetsat, den var ju hur läcker som helst! Den/de som sedan kladdat på grinden skulle jag kunna strypa lite lätt.

Åhhh, bagels … Gu så gott!

Roligt med din tillbakablick! Och du är så fin där på sista bilden!

Lena i Wales
3 years ago

Härligt att få följa me di en vanlig dag i NY, så fjärran idag. Skönt att kunna drömma sig tillbaka till en fantastisk plats i ”normalläge”.
Ha en bra dag!

TravelAnna
3 years ago
Reply to  Lena i Wales

Tack så mycket, Lena! Roligt att du ”följde med”. Ja, minnena är en härlig källa till glädje just nu. Och en dag ska det bli normalt igen.

Ha det gott, du med!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Det låter så underbart när du beskriver ”din” stad. Jag blir verkligen alltid så sugen på att resa dit, kanske främst när jag läser om Vintage och funderar på allt som finns där.