Whitney Museum of American Art – spännande konst och strålande utsikt

Vill du uppleva spännande konst och strålande vyer över New York? Då ska du besöka Whitney Museum of American Art.

Egentligen är jag ingen museimänniska. Men missförstå mig rätt! Jag älskar ju både konst och historia men tappar ibland tålamodet om det blir för långa sejourer inomhus. Känner du likadant? Eller älskar du att strosa i timmar på museer? Oavsett vilket, ska du besöka Whitney Museum of American Art.

Precis intill Hudsonfloden, ligger dettta fantastiska konstmuseum, vars yttre är en sevärdhet bara i sig. Men inuti väntar storslagna konstupplevelser, med allt från oljemålningar från 20-talet till färgsprakande eller stilrena skulpturer.

Detta är världens största museum för samtida amerikansk konst, med verk av konstnärer som Edward Hopper, Andy Warhol och Jackson Pollock.

Dessutom bjuder museet på en riktig bonus: storslagen utsikt över New York! Vid de olika våningarna finns nämligen terrasser, som är perfekta för både fotografering och pauser med frisk luft. Det gjorde att till och med jag orkade med ett riktigt långvarigt besök.

Bakom Whitney Museum of American Art står konstmecenaten Gertrude Vanderbildt Whitney, som var skulptör och hade en stor egen konstsamling. Denna samling försökte hon ge till Metropolitan Museum of Art som dock – hör och häpna – tackade nej! Gertrude beslöt då att grunda ett eget konstmuseum, som 1931 flyttade in i tre byggnader i Greenwich Village. Museet har sedan dess också legat på andra platser i New York.

År 2015 flyttade museet in i sin nuvarande byggnad, som är ritad av den italienske arkitekten Renzo Piano. Likt en gigantisk Atlantångare tronar den vid Hudsonflodens rand och är som sagt en sevärdhet bara i sig.

Adressen är 99 Gansevoort Street, precis intill södra delen av parken The High Line, som du inte heller får missa. Den är nämligen anlagd på ett upphöjt före detta järnvägsspår!

Fri wifi finns i hela Whitneymuseet, för dig som vill liverapportera från besöket eller helt enkelt bara surfa eller ringa en stund.

Det ena häftiga konstverket avlöser det andra, och denna blandning mellan oljemålningar och spektakulära skulpturer är minst sagt överraskande. Men se upp var du går! Det är oftast se men inte röra som gäller. Ibland finns också markering i golvet som tydligt visar hur nära du får gå.

Hungrig före eller efter museibesöket? Då är Gansevoort Market en given destination, bara några minuters promenad bort. En himmelsk matmarknad där jag och mitt sällskap passade på att smörja kråset. Du kan också äta på själva museet.

Slutligen: Besök gärna museet på en vardag, på förmiddagen eller mitt på dagen, då inte ”alla andra” är där. Jag passerade även en helgdag och då ringlade sig kön lång längs kvarteret!

Enjoy!

PS. Vill du läsa mer om konst i New York? Här har jag skrivit om museerna Guggenheim och MoMA. Hela New Yorks tunnelbana är också som en konstutställning.

Här kan du följa mig på Instagram och här finns  New York-bloggens Facebooksida.

Samtliga foton och film via Blogger: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Så kloka och sanna ord, Emma! Visst är det så. Konst upphör aldrig att överraska när man väl ser den. Och nog är viss konst bara konstig. Jag har lite svårt för konstverk som är alltför långsökta och svårtolkade. Typ: måla en tavla helt orange (utan nyanser eller struktur) och kalla den "konst". 😉

Emma, Sol som sol?
8 years ago

Konst är … konstigt!

Man kan tycka att man inte är intresserad eller att man inte gillar en viss typ av konst. Ända tills man ser det.

Jag gillar inte Picasso. Men ändå upskattade jag enormt att få se hans konstverk på Picasso-musset i Malaga. Att få gå där i lugn och försöka förstå, försöka upskatta och se storheten och det som alla andra ser. Eller det som bara jag ser utifrån mitt liv och mitt synsätt.
Vissa saker var faktiskt riktigt fina, andra bara … konstiga.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, jag instämmer! Den staden har verkligen ett enormt utbud. Som jag brukar säga "New York har något för alla – alltid". Men utsikterna tillhör det bästa!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Varsågod! Hoppas du får möjlighet att komma dit. 🙂

Ama de casa
8 years ago

Vilka härliga och annorlunda verk! NY har verkligen mycket att erbjuda – inte minst utsikter 🙂

Kattas Betraktelser
8 years ago

Tack för tipset!