Bella Vraka-stranden i Sivota

Bella Vraka-stranden i Sivota. Foto: Apollo.

Låt oss drömma oss iväg. Låt oss gå nerför en solig backe i Grekland, i hettan till cikadors sång. Så vadar vi över ett sund, genom glittrande vatten. Svalkande vatten, som omsluter våra ben. Nu, nu, nu är vi på Bella Vraka-stranden i Sivota!

Det är en av de sista dagarna på höstens Greklandsresa, den resa jag vann i Apollos resebloggartävling Årets lokala expert. Vi vet att mera höstlikt väder är på ingång, så det gäller att ta vara på solens strålar.

Men än är det varmt, än värmer solen våra ansikten som efter en vecka i Sivota antagit en mera gyllene ton. Veckan har varit fyllt av underbara upplevelser som en båtutflykt till Paxos och Antipaxos, en kvällstur till Parga och sköna dagar på Mega Ammos Beach.

I dag är det dags att utforska den kanske häftigaste stranden, nämligen Bella Vraka, som endast kan nås via vatten. Stranden man vadar till från Sivota by! Fotona på webben har känts närmast magiska, av det där glittrande sundet där folk till synes går på det turkosa vattnet.

Vi startar i Sivota by och tar oss sedan sakta men säkert över det lilla berget (nåja kullen) som ligger mellan byn och stranden. Det är inte särskilt långt men visst är det en rejäl promenad, särskilt i värmen och med uppförsbackarna. Vid ett tillfälle måste vi också fråga om vägen, haha! Undertecknad har ju inte direkt någon doktorsexamen i lokalsinne.

Dessutom måste vi hela tiden stanna och fotografera. Ja, tack, ett av de där stenhusen bakom blomterprakten tar jag gärna nycklarna till!

Så småningom uppenbarar sig vyn över Bella Vraka-stranden och vägen går nedåt igen. Men i avsaknad av flygplan och drönare får Apollos foto hoppa in här:

Bella Vraka-stranden i Sivota. Foto: Apollo.

Sedan är det dags att ta av sig skorna och börja vada för att komma över till Bella Vraka. Knädjupt skulle vattnet vara ungefär, enligt vad vi läst oss till. Men antingen varierar vattenståndet eller också hade skribenten väldigt långa ben för vattnet är djupare än så. Till låren går det allt på flera ställen (jag är 1,69 lång). Ett tips alltså: Se till att ha korta shorts eller badkläder, alternativt ta med ombyte i din packning.

Bella Vraka-stranden har ingen servering eller kiosk, så ta med det du vill äta och dricka. Däremot går det bra att hyra båtar, vindsurfingbrädor och dylikt. Vi stannar dock inte just här utan frestas att gå vidare in i skogen på en liten väg …

… som leder till en annan strand: Mourtemeno. Här finns solsängar men de hör till ett hotell, så vi slår oss ner på våra handdukar i stället. Några hotellgäster har parkerat en liten högtalare under parasollet och diggar 80-talsmusik på hög volym. Inte mig emot! På himlen börjar nu molnen torna upp sig men vi badar så klart ändå och njuter här en stund.

Till slut sätter hungern in, och efter avundsjuka blickar på strandgrannens matsäck beslutar vi oss för att vada tillbaka igen. Det är dags för lunch i Sivota by. Note to self: Ta med rejält med dricka och något att äta vid ett besök på Bella Vraka! Dessutom kan vi i efterhand rekommendera att man stannar just där; den stranden var klart finast!

Promenaden tillbaka är så klart lika vacker och det drömmiga stenhuset fotograferas igen.

Det här var det sista inlägget om resan till Sivota. Jag vill verkligen tacka Apollo för den fantastiska vinstresan och för att jag kunde ta med mig ett sällskap: min yngste son. (En son som för övrigt vuxit om mig för länge sedan …)

Tillsammans ser vi tillbaka på en underbar vecka då vi fick uppleva en ny del av Grekland. Det var en resa som gav klar mersmak och vi kommer gärna tillbaka! Inte minst är vi nyfikna på att utforska både Parga och Paxos lite mer.

Måtte vi snart kunna resa till vårt älskade Grekland igen!

Tusen tack, 
Anna och Johannes 🙂

Foton (om inte annat anges): Anna Ström Åhlé

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
4 years ago

Ser helt underbart ut!
Än så länge får vi bara drömma, men en dag blir förhoppningsvis också drömmarna verklighet.
Fortsatt trevlig påsk!

Jossus Travelpics
4 years ago

Dessa tider behöver man verkligen få drömma sig bort, och Grekland gör en aldrig besviken. Vilket vackert, klart vatten.

Ann-Louise Paulsson
4 years ago

Så mysigt det ser ut och vad jag längtar till Grekland när jag tittar på dina fina bilder.

Marias Memoarer
4 years ago

Där hade man gärna varit nu.. Tänk att kunna snorkla i kristallklart vatten.