Edge Observation Deck i New York – det högsta utomhusdäcket på västra halvklotet

Vill du ”sväva” över Manhattan som en fågel, utan några synliga väggar eller golv? Dessutom så högt uppe som det bara går på västra halvklotet? Då ska du besöka Edge Observation Deck, New Yorks nyaste och hetaste attraktion. Här är allt du behöver veta inför besöket!

Västra halvklotets högst belägna utomhusdäck heter The Edge och lär stå högt upp på listan över New Yorks besöksmål framöver. Det är nämligen en ytterst spektakulär konstruktion: en plattform med glasgolv och lutande väggar som gör att du (om du vågar) verkligen får en känsla att sväva över Manhattan …

Du som följer den här New York-bloggen har kanske redan läst om området och shoppinggallerian Hudson Yards? Likaså om det häftiga konstverket  Vessel, som också bjuder på strålande utsikt ur läckra vinklar? Dessutom rejäl motion i form av trappklättring.

Men vad är då så speciellt med The Edge? Ja, till att börja med är det som sagt den ovanliga konstruktionen: att 100 våningar ovanför marken kliva ut på glasgolv och dessutom kunna luta sig ut (tänk ”Titanic-posen”) och verkligen känna sig som en fågel. Eh, såvida du inte lider av höjdskräck förstås!

Hissfärden upp hit tar bara 60 sekunder. Du kan inte ta trapporna såvida det inte skulle uppstå ett nödläge. Så undertecknad, som inte gillar hissar sådär jättemycket, måste vackert kliva in i lådan.

Har jag varit på Edge Observation Deck? Nej, faktiskt inte än. Till att börja med var jag lite tveksam. Ännu en turistattraktion som ska betas av och som det ska betalas höga summor för? Men ju mer jag funderar på saken, desto mer sugen blir jag.

Här är vad du behöver veta inför besöket på Edge Observation Deck i New York

#1. Hur bokar jag biljetter tll Edge Oberservation Deck i New York?
Svar: Biljetter bokar du på webbplatsen för Edge Observation Deck.

#2. Vad kostar det att besöka The Edge?
Svar: Det ska sägas direkt: Smakar det så kostar det. Priset för en entrébiljett för vuxna är i dagsläget 36 dollar, alltså kring 360 kronor. Små barn, upp till 5 år, går in gratis, och mellan 6 och 12 år kostar det 31 dollar. Vill du har en ”flexibel biljett”, dvs inte vara bunden till ett visst klockslag, får du lägga på en tvåhundring och punga ut med 56 dollar.

#3. Hur länge får jag stanna på observationsdäcket? 
Svar: De flesta besök varar cirka 45 minuter men det finns ingen egentlig tidsgräns. Därför ser i alla fall jag ingen anledning till att köpa den dyrare flexibla biljetten.

#4. Hur tajmar jag in solnedgången över Manhattan?
Svar: På webbplatsen för The Edge finns aktuell tid för solnedgång angiven. En tid som givetvis ändrar sig vecka för vecka. Tipset är att vara på plats ungefär en timme före solens nedgång, för att inte missa skådespelet.

#5. Får jag ta med mig barn och/eller barnvagn till The Edge?
Svar: Ja (se texten om priser ovan) men tänk på att barn upp till 12 års ålder måste vara i sällskap av en vuxen för att få besöka The Edge. Barnvagnar får tas med men måste fällas ihop och lämnas innan man kliver ut på terrassen. Barnen måste då bäras om de är riktigt små.

#6. Vad ingår i priset?
Svar: 360 graders utsikt från inomhusterrassen på våning 100. Tillgång till utomhusdäcket, som alltså är det högst belägna på västra halvklotet. Ett kostnadsfritt digitalfoto som souvenir.

#7. Vad händer om det är dåligt väder?
Svar: Är det riktigt dåligt väder kan utomhusdäcket stängas. Men du kan fortfarande besöka inomhusdelen. Vädret kan vara nyckfullt i New York och räkna inte med någon återbetalning om du skulle råka tajma in en dålig dag. Själv har jag ju till exempel lyckats besöka One World Observatory i dimma … Ska man skratta eller gråta åt eländet? 😉 Dock tycker jag fortfarande att Top of the Rock är bästa utsiktsupplevelsen hittills, i skarp konkurrens med solnedgången från takbaren Press Lounge på Ink 48.

#8. Får jag ta med bagage upp på The Edge? 
Svar: Nej, du får bara ta med en ”vanlig” handväska eller normalstor ryggsäck, inte bagage som stora resväskor. Det finns inte heller någon bagageinlämning.

#9. Får jag fotografera på The Edge?
Svar: Ja, du får fotografera för privat bruk. Men du får inte ta dit och rigga professionell utrustning utan tillstånd.

Blev du sugen på att besöka Edge Observation Deck? Och skulle du i så fall att våga dig ut på glastaket? Jag måste säga att jag blir mer och mer sugen, ju mer jag läser om detta. Dessutom har jag ju även tidigare gått på glastak på en takbar i New York.

Berätta gärna i en kommentar! Är du fortfarande fundersam, ta en titt på filmen nedan.

Enjoy!

Foto: 1) Wikimedia Commons 2) Sharon Hahn Darlin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Biggeros
4 years ago

Vilken ortolig utsikt! Jag skulle våga trotsa höjden. Vilken känsla att se denna häftiga vy=)
Jag hade betalt 36 dollar men inte dyrare än så.
Tack för ditt tips<3

Evy Knoph
4 years ago

Jaa..hmm..klart intressant att utmana höjd-demonerna och åka upp…men något glasgolv tror jag inte jag vågar mig ut på där heller, har ju bangat glasgolv i Willis tower Chicago, CN-tower Toronto o Arlo Nomad med dig i somras :-), behöver kanske en stadig drink innan :-).

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog

Här infaller två känslor hos mig, det ena är WOW det här måste man uppleva. Den andra och mer ”jag” delen tänker inombords! ALLTSÅ hjälp, speciellt det du skriver kring Titanic och vara ”King of the world”. Jag hade svimmat, har grymt mycket höjdrädsla samtidigt som jag finner sådant här otroligt häftigt :D.

Lena i Wales
4 years ago

Wow, vilken plats!
Jag brukar inte hissna i först taget, men jösses vad det pirrade till när jag såg filmen.
Ha det bra!

Jossus Travelpics
4 years ago

Jag tror jag hade vågat ge mig ut på glastaket, men på darriga ben.

Christine - 29°
4 years ago

Läckert! Jag blir faktiskt lite sugen. 🙂

Ama de casa
4 years ago

WOW!!! Ännu ett häftigt ställe – tack för tipset! 🙂

Ha en fin Alla Hjärtans Dag!