Happy Halloween, New York!

Nu är den här, den stora Halloween-helgen i USA – och självklart även i New York. Så här går det till!

Redan för en månad sedan började gårdar och fasader fyllas av Halloween-pynt, där vissa minst sagt går ”all in”. Spindelnät, gravstenar och avhuggna kroppsdelar är bara några exempel, de ena läskigare än de andra. Sveriges fokus på pumpor känns ganska diskret i sammanhanget!

Halloween är egentligen en irländsk tradition, som kom till USA med immigranterna och sedermera till Sverige.

Namnet betyder ”alla helgons afton” (all hallow’s eve), och högtiden har sitt ursprung i en keltisk skördefest, Samhain. Den markerade sommarens slut och vinterns början, och sågs som en nyårsafton. Under denna tid trodde man att gränsen var extra tunn till de dödas värld. Många onda väsen var i farten, så det gällde att skydda sig.

Folk kunde klä sig i djurhudar för att skrämma iväg otyget. Senare började man också gröpa ur kålrötter eller rovor (så kallade Jack-o’-lanterns) och tända en eld som skulle lysa hela natten.

De keltiska sederna kom till USA under 1840-talet och blandades med både amerikanska skördefester och det kristna allhelgonafirandet.

Visste du att …

  • 86 procent av alla amerikaner dekorerar sina hus till Halloween?
  • Halloween är den mest kommersiella dagen i USA, näst efter julen?

På måndagskvällen, den 31 oktober, kommer många att gå man ur huse i New York, för att delta i New Yorks Village Halloween Parade. I år blir det för 43:e året i rad. För att inte tala om alla privata fester och allmänna upptåg, med trick or treat.

Happy Halloweeen, New York! Själv avstår jag från både pumpor och firande. Det blir i stället några extra tankar till de bortgångna, under den svenska allhelgonahelgen. Vill du veta mer om skillnaden mellan alla helgons dag, allhelgonadagen och Halloween är du välkommen till min språkblogg.

Enjoy!

PS. Allt fler gillar min Facebooksida för bloggen om New York. Välkommen dit, du också, för ännu fler tips om the Big Apple.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
7 years ago

Första gången jag såg Halloween i USA var 2012, när jag var i San Fransisco o min vana trogen tog lokalbuss till förortsmall…åkte förbi många hus i "finare" o mindre fina hoods..så kul att se de olika utsmyckningarna :-). Kändes bara lite konstigt i ca 20 graders värme…

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Här har det inte märkts av mycket heller. 🙂 Jag bor nämligen inte i New York utan i lilla svenska Strängnäs. Dock så åker jag dit så ofta jag kan. Härligt att bo i Frankrike! Ska spana in din blogg.

Tuss
7 years ago

Så kul att bo i New york och verkligen få ta del av riktigt halloween! Här på franska kusten har det knappt märkts av alls. Suck.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Vad roligt att du gillade informationen och bilderna. Likaså att du har upplevt det hela på plats! Jag har faktiskt inte varit i NYC just 31 oktober, däremot både före och efter (som framgår av bilderna). 😉

Angående att ta firandet till Sverige, så håller jag helt med dig. Inget halloweenfirande i vårt hem! På sin höjd stod det en pumpa på trappan när barnen var små … 🙂

Ditte
7 years ago

Tack för roligt och intressant inlägg om Halloween i U.S.A. och New York. Jättefina bilder!
Har varit med i N. Y. några gånger denna dag och haft väldigt roligt och även hos vänner i Washington. Men att ta sedan till Sverige är jag inte mycket för. Förstår inte vitsen. Men man ska aldrig säga aldrig…

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att höra! Ja, jag förstår att du älskar halloween. Tala om tema som går "all in". 🙂 Hoppas du kan fira det både i New York och Tokyo framöver. Tokyo står för övrigt fortfarande på min bucket list. En dag …

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du gillade att läsa om detta och fick veta lite nytt! 🙂 Ja, det där med utsmyckningarna är otroligt stort i USA.

Vad roligt att du själv hade ett bra halloweenfirande. Ska spana in ditt blogginlägg! Jag skulle också ha skippat "scary"; det ligger inte för mig heller. Älva låter perfekt! 🙂

Roligt att höra att du hade
Vad roligt att

FANTASY DINING
7 years ago

Jag älskar Halloween och det hade varit grymt kul att fira det i New York någon gång. Jag har även velat fira Halloween i Tokyo väldigt länge.

Jenn - forever abroad
7 years ago

Jag visste faktiskt inte att det en så pass stor grej att utsmycka husen i USA, men kul att läsa om det och se bilder från de olika USA-bloggar jag följer. Och det är verkligen extremt!

Själv hade jag faktiskt en riktigt bra Halloween med en middag där alla var utklädda och huset lagom pyntat, som jag bloggade om igår! 🙂 Skippade dock "scary" (har lite svårt för just den biten) och var en glittrig älva!