Konsten att hitta hotell med sköna sängar


Att hitta en skön säng på resan – det brukar vara en stor utmaning. Åtminstone för mig, som märkligt nog kunnat sova precis var som helst. Här är mina tips och tricks.

Det är dags för del 3 i #Reseutmaning2016, med ämnet ”Utmaningar på resan”. Dessa kan givetvis vara många, beroende på resmål och hur man är som person.

För mig brukar det dåliga lokalsinnet ställa till det. Det är inte direkt min starkaste gren, om man ska uttrycka sig snällt. Jag glömmer aldrig den gången då jag och en väninna irrade i New Yorks Chinatown i två timmar, bara för att framme vid målet inse var vi var: nästan vid utgångspunkten. Eller då jag gick söderut i stället för norrut på Broadway, i samma stad – trots ständigt återkommande besök. Men jag har blivit bättre!

Från stationsgolv till prinsessan på ärten

Nu var det dock sängar det skulle handla om. Det fanns en tid i mitt liv då jag kunde sova i princip var som helst: på stationsgolv, på tåggolv eller med sällskap i 80 cm breda studentsängar. Men med åren kom bekvämligheten.

I dag vill jag att sängen på resan ska vara skön (läs: mjuk), så att hotellet blir en plats för återhämtning. Stenhårda sängar göre sig därmed icke besvär, inte heller sådana som startat en ny karriär som hängmatta eller stelnad leråker.

Den värsta hotellsängen någonsin

Den värsta sängen jag stött på står (kanske än i dag?) i ett vackert hotellrum i södra Tjeckien, närmare bestämt i Cesky Krumlov. Jag minns hur jag gladde mig åt utsikten över floden och den ståtliga himmelssängen. Tills jag lade mig på den (sängen alltså). Stålringar rakt in i ryggen, någon? Utan bäddmadrass?

Uppfinningsrik som jag alltid är, hittade jag dock en lösning. Då sängen var modell större (läs superkingsize) innehöll den även en samling kuddar av nämnda storlek. Dessa fick därmed ett hastigt påkommet vikariat – som bäddmadrass. Problem solved!

Cesky Krumlov, vacker stad med hemskt sängminne. Foto: Wikimedia.org.

Tips och tricks för en skön säng

Ovannämnda hotellrum hade jag inte valt själv. Men när jag själv kan välja, tar jag till lite tips och tricks:

  • Googla ”comfy beds”, ”pillowtop mattress” och ”sköna sängar”. Gärna bildgoogla också.
  • Kolla Tripadvisor.
  • Lusläsa hotellrecensionerna.
  • Titta noga på bilderna. (Hårda sängar ser ofta hårda ut även där. De saknar det där ”fluffet”.)
  • Väl på plats: Samla extra filtar och täcken, om så skulle behövas.
  • Låta den vadderade strandmadrassen agera bäddmadrass.
  • Överväga att köpa en uppblåsbar medtagbar bäddmadrass … (inte där än).

Jag tar dock inte till den metod som en vän till mig begagnade sig av i Kina, vid påträffandet av en extremt hård säng: Han knaprade Alvedon för att kunna somna!

Hur viktig är sängen för dig när du reser?

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram. Min blogg om New York finns här.

Foton i bloggen: Anna Ström Åhlén, om inte annat anges.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack! Ja, om du ogillar hårda sängar vet du precis vad jag pratar om. Usch, det är värst, när man inte kan sjunka ner ordentligt. Molnsängarna är verkligen i en helt annan dimension. Men visst somnar man ändå till slut, om inte annat av utmattning, haha …

Du får gärna berätta vad det där Berlinstället heter. Jag har ännu inte varit i Berlin!

www.marvelicious.blogg.se

Rolig historia! Jag har svårt för vissa stenhårda hotellsängar.. Den värsta jag kommer ihåg var i Turkiet, men man var så trött på kvällarna att man kunde sova ok ändå.. Den skönaste sängen jag upplevt var i Berlin på ett hostell – fluffiga täcken, stora kuddar, mjuka sängar – som att sova på ett moln 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Härligt, det låter som en bra framtidsprognos, Anita! Skönt att få lite fakta från en Greklandsexpert.

Kul det där med att madrasserna fick cirkulera till de olika "fallen". Jag kan se framför mig hur personalen skulle komma och knacka på även hos mig, prinsessan på ärten. 🙂

Kul att du jobbat som hotellreceptionist. Det har jag också! Kanske har du läst om det på min 80-talsblogg. Nog hade vi en del roliga gästupplevelser: http://miss80tal.blogspot.se/2011/10/sommarjobb-pa-hotell-1985.html

Anita Wag Agrimanaki
8 years ago

haha, det lät som om ovanstående fråga var riktad till mig. Grekland – hårda sängar? Äsch. Jag har nog vant mig men jag har ju jobbat på andra sidan liksom som hotellreceptionist. Ett mycket vanligt förekommande klagomål – hårda sängar. Då var det inte vanligt med bäddmadrasser utan jag fick göra mitt bästa för att tipsa gästerna om div lösningar som att ha filtarna under lakanen osv. Till slut fick jag hotellägaren att köpa in 3(!!!) bäddmadrasser. De fick sedan cirkulera till de "fall" som var mest akuta div ryggproblem o dyl. Nu är det många hotell i Grekland som… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad skönt att du kan sova på det mesta; jag blir allt lite avis! 🙂

Hur det går med sängarna i Grekland? Ja, det var verkligen en berättigad fråga. I min ungdom reste jag enormt mycket dit och brydde mig inte ett dugg om sängarna. När barnen var små bodde vi oftast på charterhotell med sköna sängar. Men nu senast var det en vanlig villa vi hyrde – och givetvis var sängarna rätt hårda. Jag löste det med ett av tricksen från min lista: en tjockare strandmadrass.

barabrittiskt
8 years ago

Jag kan sova på det mesta bara det inte är just en ensam spiral som sticker upp eller att madrassen lutar eller har en grop. Hur går det för dig i Grekland med sina ganska hårda sängar?

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack själv för din kommentar. Ja, haha! MacGyver, that's my middle name. 😉

Jeanette
8 years ago

Tack så hemskt mycket! Haha ja ibland måste man bli MacGyver när man är på resande fot!