Malaysia – landet med världens godaste mat?

Att äta gott på resan, det är bland det bästa jag vet. Nu har jag hittat ett land med extra god mat, spännande smaker och mycket att välja bland. Häng med på en smakresa till maten i Malaysia!

Min resa till Malaysia är bland de bästa jag någonsin gjort, kanske den allra bästa. Jag berättar nu för precis alla jag möter (haha) om detta fantastiska land som har allt: underbar natur, vänliga människor, prisvärd shopping, intressant kultur, varmt klimat, fina bad och, inte minst, god mat. Tala om det ultimata resmålet!

Bästa matminnet i Malaysia är från Pangkor Laut Resort, där jag åt det du ser på översta bilden. Risnudlar, fräscha grönsaker och skaldjur i Char Kway Teow. Lägg därtill havsbrus bland grönskande palmer … Ganska ”najs”, eller vad sägs?

Bästa frukosten någonsin

Frukostarna i Malaysia var också enastående. Eftersom lyxhotell är väldigt prisvärt, bodde vi hela tiden på sådana och där var frukosten helt klart dagens bästa måltid. Det var bara att välja och vraka bland mängder av ”stationer”. En ramen med tofu, kyckling och nudlar eller indisk roti med nywokade grönsaker. Åh, det vattnas i munnen bara av minnet! Extra tack till underbara ramenkocken på Pangkor Laut Resort (på bilden ovan). Bästa ramen jag ätit i mitt liv!

Framför allt minns jag frukterna, stora, saftiga och exotiska, den allra bästa starten på morgonen man kan få. Ofta valde vi ingredienser till vår egen smoothie, som mixades på plats. Mina favoriter här var allt med ingefära och lime.

Men vad är då egentligen typiskt för malaysisk mat? Som du kanske minns från inlägget om min rundtur i Kuala Lumpur, så bor det inte bara malajer i Malaysia. Här bor även väldigt många människor från Kina och Indien. Naturligtvis har de påverkat matkulturen i Malaysia.

Maten i Malaysia: ett smakprov på hela Asien

Man kan faktiskt säga att Malaysia är ett smakprov på hela Asien. Köket delas upp i malaysisk, indisk, kinesisk men även muslimsk mat samt nonya, som är en blandning av det malaysiska och kinesiska köket.

Basen i maten är ris eller nudlar. För mig, som inte äter gluten, var det först lite nervöst kring detta. Skulle jag hitta något glutenfritt? Och hur skulle jag göra med mina andra allergier: chili och vitlök? Svar: inga problem. Jag kunde lugnt klara mig under resan utan magont, förutom då jag råkade få i mig en kinesisk rätt som var panerad i vetemjöl.

Du som inte tål stark mat: Säg bara till! Människorna är som sagt ytterst vänliga och kocken tillagar utan problem maten enligt dina önskemål.

Nasi Lemak, Malaysias nationalrätt.

Här är några rätter att lägga på minnet inför resan till Malaysia:

Char Kway Teow: Malaysias svar på Pad Thai. Risnudlar, räkor, ägg och böngroddar. Himmelskt!

Rendang: En kötträtt med kanel, lök, chili, kryddnejlikor, muskot och koriander. Äts med riskuber i kokosmjölk.

Satay: En rätt från Indonesien med grillat kött på spett. Det kan vara fläsk, nötkött eller kyckling, ofta med delikat jordnötssås (jag älskar jordnötter!).

Nasi Lemak: Malaysias nationalrätt. På bananblad serveras ris i kokosmjölk med kokt ägg och chilisås/sambal.

Teh Tarik: Inte en maträtt men en mycket känd dryck i Malaysia. Det är te med kondenserad mjölk som hälls i en lång stråle fram och tillbaka (rena konstuppvisningen), tills den får rätt konsistens. Läs mer här, i mitt inlägg om en rundtur i George Town.

Efterrätter då? Dessa har jag inte testat men onekligen låter det både spännande och utmanande med Ice Kacang, lagad av kondenserad mjölk, röda bönor, jordnötter och gelé plus (som namnet antyder) is!

Street food: den mest kända maten i Malaysia

Mest känt är nog Malaysia för sin street food, gatumaten. På kvällarna kantas gatorna av det ena frestande ståndet efter det andra, med frestande dofter av citrongräs, chili, ingefära och vitlök.

Slutsats: Maten i Malaysia är otroligt god och var klart över förväntan. Att den dessutom (mestadels) är billig skadar ju inte. Älskar du god och framför allt varierad mat är det hit du ska styra kosan. För att bara nämna en av många anledningar.

Malaysia, vi ses igen, var så säker!

PS. Här finns en lista med alla mina tips om Malaysia.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4000mil
5 years ago

Mina favoritmatländer (hittills) är Japan, Thailand, Italien och Turkiet. I Malaysia åt jag dessvärre mest sjukhusmat och den var väl så där… 🙂

Ditte
5 years ago

Härliga bilder som verkligen lockar. Och ljuvlig mat! Kan tänka mig att lyxhotellen inte skulle erbjuda annat. Vi har varit i KL och rest runt en del i Malaysia under åren vi bodde i Peking och det var stor skillnad också på maten beroende på var man bodde. På ön Langkawi var vi inte alls begeistrade men däremot betydligt mer förtjusta på lilla ön Redang. I KL fanns också ett stort och gott varierat utbud tyckte vi och testade där också mycket gatumat. Så gott! Tioman Island var väldigt dyrt och vi tyckte inte där att maten höll så hög… Read more »

FREEDOMtravel
5 years ago

Jag minns också maten som supergod i Malaysia. Minns också att vi åt ganska mixat, inte bara malaysiskt utan asiatiskt av alla möjliga sorter. Och en gång bad Peter om extra starkt, det skulle han inte ha gjort, haha 😉

Fantasy Dining
5 years ago

Älskar ju det asiatiska köket så är helt säker på att jag gillar maten där också. Dock har jag detta land fortfarande kvar att upptäcka. Maten är något av det jag ser fram emot mest!

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Visst är Malaysia ett härligt land! Jag bodde där under min studietid då vi läste en kurs i internationell turism på ett universitet i Kuala Lumpur. Jag kan verkligen sakna maten där, speciellt den Malaysisk-indiska mat som jag inte har stött på alls här hemma i Sverige. Hittade ett ställe i London där de serverade min favoriträtt, Roti canai <3 Eftersom jag pluggade så var matbudgeten inte så stor, utan vi åt mest på lokala streetfood-ställen. Bodde dock på fina hotell i början och slutet av vistelsen och frukosten där var helt toppen. Läste precis ett inlägg hos Freedomtravel om… Read more »

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Ja, streetfooden är fantastisk när man väl hittar rätt. Jag åt både på ett och två ställen som inte alls var lika bra, men det är ju fördelen när man är på ett ställe under en längre tid – man hinner hitta sina favoritställen. Och ja, jag tror också det har mycket med mixen av allt där!