Min favoritplats på jorden

Vilken är min favoritplats här i världen? Ja, faktiskt inte, som du kanske tror, New York. Nej, när det verkligen kommer till kritan är det en liten socken i svenska Södermanland, en fridfull kyrkogård vid Båven. Svaret är: Helgesta!

Det är skymning när vi stiger in på kyrkogården. Solens sista strålar målar himlen i rosa, långt där ute över Båvens stilla vatten.

Mjukt ner mot sjön sluttar den, den finaste platsen jag vet. Kyrkogården som krönt av almar och ekar har den fagraste av fonder.

Trädens grenar tecknar svarta streck mot det blå. Än strävande mot skyn, än bugande mot marken; som dansare utför de en tyst balett. Och friden. Den närmast överjordiska stämning som råder på denna plats, kan inte gå någon förbi.

Det är alla helgons dag och vi är här för att besöka min pappas grav. Helgesta, som också var hans käraste plats här i världen, och där han vilar med sin älskade mor och far.

Gravlyktornas lågor flammar, ännu svagt i den sammetsblå skymningen.

Se gräset! Ännu grönt och frodigt breder det sin mantel över de mjuka kullarna.

Högt över allt vilar kyrkan själv. Den vitkalkade vackra, vars äldsta delar snart är 1 000 år. En svindlande tanke!

Den lilla kyrkan som sett min farfar Waldemar Åhlén tappert öva på orgeln med sin far, organisten och skolläraren. Kyrkan som sett min farfar och farmor gifta sig för snart ett sekel sedan, som sett mitt eget och min systers bröllop och – min pappas gravsättning. Så mycket historia, så mycket känslor.

Jag stiger in, jag tänder ett ljus och de kommer över mig, alla minnen. Just här, vid detta altare stod jag brud. Just här tog vi farväl av min far. Så mycket glädje, och samtidigt så mycket sorg. Ja, precis just det som ju faktiskt är livet.

Älskade Helgesta. Du är inte bara den finaste platsen i mitt hjärta utan också på jorden. Vi ses igen, och allra helst när den kläs i en vänlig grönskas rika dräkt

Ta hand om varandra!

PS. Att fira midsommar i Helgesta och Sparreholm är förstås också underbart. Läs mer via länken!

 

Foton: Anna Ström Åhlén.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Geddfish
3 years ago

Så vacker plats du har som din favoritplats på jorden!
Sverige är otroligt vackert och för min del har jag flera platser där jag bott, både som liten och senare som vuxen. Jag är även glad i min nuvarande stad sedan 21 år tillbaka, nämligen Lidköping.
En sådan här helg går tankarna extra mycket till de som gått före oss till evigheten.
Tänd ett ljus och låt det brinna!
Kram!

Ann Nennesson
3 years ago

Sååå fint!!!❤Älskar kyrkor både i Grekland och Sverige……kanske är det fridfullheten & tystnaden🤔hur som helst är det en känsla som inte riktigt går att ta på, både stort o mäktigt på nåt vis!!!!!

Ditte
3 years ago

Åh, så vackert Anna! Stort tack för besöket här vid denna vackra kyrka och kyrkogård. Väldigt stämningsfullt och starkt. Många känslor och mycket historia och en del av dig.
Många tankar och en stor kram. Tack för att du delade med dig.

Lena i Wales och Spanien

Så vackert!
Förstår att det är din favorit med alla dessa minnen därifrån.
Sköt om dig!