Om att resa tillbaka till samma ställe

Vissa vill pricka av så många ställen som möjligt här i världen. Andra kan tänka sig att återvända till samma ställe – också. Ja, till och med om och om igen. Sådan är jag. Och här berättar jag varför!

Jag har alltid älskat att resa. För mig är resor framför allt tre M: mat, människor och miljö. Att uppleva platser utanför guideböckerna, med öppet sinnelag. Att göra viss grundlig research men ändå kunna vara spontan. Då använder jag tiden bäst. Men jag måste som sagt inte alltid uppleva nytt.

Vid ett återbesök är eventuella misstag avklarade. Det kan vara rätt skönt att veta precis var den där genuina restaurangen i bergsbyn ligger, var den obefolkade strandremsan gömmer sig och vilken grönsakshandlare som har de saftigaste tomaterna. Att bara njuta.

När jag återvänder träffar jag också vänner och gamla bekanta. Hyresvärdinnan visade sig kanske bli en äkta vän, som jag mer än gärna besöker igen. Föreståndaren för New York-salongen som årligen har tusentals kunder, kan vinka glatt när just jag närmar mig på trottoaren, och restaurangägaren kan lysa upp i äkta glädje när jag och min familj för andra året i rad slår oss ned på den bästa skaldjursrestauangen i Europa – bara den värd en resa.

Ett skäl kan också vara att jag inte är klar. Jag vet att det finns fler öar att utforska, en avlägset belägen vingård, en vandringsled eller en maträtt jag inte hann med första gången.

Coney Island, New York.

Här handlar det absolut inte om måsten. Faktum är att jag är ganska så allergisk mot just sådana: att man ”måste se just det museet”, ”måste stå i just det gathörnet” och så vidare, ”annars har man inte varit där”. Av just den anledningen har jag – trots ständiga New York-resor – inte besökt Frihetsgudinnan. Och, tro det eller ej, jag har inga planer på att göra det! För mig räcker det gott att ha sett henne på håll, som en del av New Yorks gigantiska kalejdoskop. Ändå har jag förstås den största respekt för dem som gör det.

Vissa resmål är också i ständig förändring, och därmed alltid nya – hur många gånger man än reser dit. Givetvis tänker jag återigen på mitt mest frekventa resmål: New York.

Lower East Side, New York.

New York är som en levande, mystisk organism, växande och krympande på samma gång, oberäknelig, överraskande och alltid, alltid stadd i förändring. En bar som finns i varje guidebok finns plötsligt inte i morgon. En restaurang som kom i går blir världsberömd över en natt. Och runt nästa gathörn väntar allt från en filminspelning till en vinkande hand från en frisersalong, där jag plötsligt och helt utan anledning blir inbjuden på en espresso och en pratstund. Bara ”för att”.

Cavtat, Kroatien.

Jag kommer aldrig att sluta ”åka tillbaka”. Jag kommer aldrig att försöka pricka in exakt vartenda av jordens alla länder. Därmed inte sagt att jag inte har en bucket list och att jag inte vill se nytt. För det vill jag, sannerligen – också.

Men det ena behöver inte utesluta det andra. Med ett öppet sinne och en tacksamhet över att kunna resa över huvud taget, låter jag dags- och årsformen avgöra vad det blir just den här gången. Blir det en familjevecka på ”nya” Sardinien eller ett tredje besök i ”gamla” Kroatien? Eller ett (hjälp, jag har tappat räkningen) återbesök i älskade Grekland.

En sak vet jag i alla fall med besked. Om jag var New York-mätt i november har det gått över i februari. Alltid.

Vissa platser blir helt enkelt som ett andra hem. Och då får det gamla talesättet en tvetydig innebörd: ”Borta bra men hemma bäst!”

Brukar du återvända – och i så fall varför?bloggen Resfredag kan du läsa Annika Myhres tankar om samma tema.

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram. Mina blogginlägg om New York finns här.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Annika! Ja, det här är intressant att reflektera kring. Roligt att du tar upp samma fråga!

Annika/Resfredag
6 years ago

Så bra inlägg, det här hade jag helt missat!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, vad glad jag blir! Härligt att höra att du känner igen di; det förstod jag nog också å andra sidan. Har ju följt dina New York-resor i sociala medier. Man får aldrig nog av den stan!

London, håller med! Den stan är ju också perfekt att återvända till.

Thailand har jag inte varit i men det måste också vara speciellt, så många som återvänder dit.

Ha en fortsatt fin söndag! Här blir det konsert, på Berns!

Evy Knoph
8 years ago

Ååå känner igen mig. O precis som du är det New York jag återvänder till. Gamla favoriter och nya..boendet ändrar jag dock inte..Nöjer mig oxå med Staten Island-färjan o tar hopponhoppoffbussarna för mig är de man åker med Metro kortet på gärna utanför Manhattan oxå. En annan återvändare är Bangkok gamla favoriter o nya. Marknadsgränderna i Pratunam är favoritområde. .har efter flera besök inte varit på KaoSanroad eller sett den liggande buddan än.. Åsså London då.. Var jag åker hänger ofta ihop med om det är en kul konsert/show eller ett sportevenemang (gärna handboll) på G. Köln åker jag till… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för att ni berättar! Ja, just det där att visa barnen är ju verkligen ett skäl. Likaså att uppleva en plats i ett annat sammanhang eller under olika årstider. Jag tror inte jag ska göra en lista över ställen jag besökt flera gånger. Den skulle bli så lång! 🙂 Men Grekland ligger i topp, tätt följt av New York.

FREEDOMtravel
8 years ago

Vi återvänder sällan, men det har hänt några gånger. Bland annat när vi åkt till ett ställe och sedan velat visa det för Peters söner t.ex. Eller om man rest till ett ställe i en sorts resa, och sedan har en helt annan anledning att åka dit. Ställen där vi varit flera gånger: Venedig, Kiev, Beijing, Gdansk, Marrakech, Nairobi…

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Härligt att höra, Helena!

Wow, det var en intensiv Londonperiod. 🙂 Jag håller med dig om att upplevelserna av en plats kan ändras mycket, beroende på vilken årstid det är. Det låter spännande med Lofoton!

Ja, idealet är ju att både kunna återvända till favoriterna och att upptäcka nytt. Lotterivinst – ja, tack! 😉

Helena
8 years ago

Om jag gillar en plats så återvänder jag gärna.

Förra året så blev det 4 Londonbesök (nu räcker det gott och väl för ett tag…) och två resor till Lofoten. Lofoten var bara knappt tre månader mellan resorna men kändes helt annorlunda då första gången var i mars (med snö överallt) och juni.

Sen drömmer jag självklart om nya ställen också!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket! Ja, vi tänker också lika. Härligt att kunna ha flera "hem" men utan de tyngre delarna som husköp etc. Bara plocka det "gottaste". Själv inser jag ju svårigheterna med att uppnå ett långtidsboende i New York … I stället åker jag dit så ofta jag kan – och njuter av flera världar!

Jag känner också igen mig i det där att vilja uppleva flera årstider på en plats. Det kan ju bli så vitt skilda upplevelser, alla med sin tjusning.

Slutligen: Ja! Åk till Kroatien! Själv skulle jag gärna också återvända till Cornwall.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Vi tänker så lika. Förstår verkligen att både New York och Kanada nu blivit som "hemma" för er. Finns det dessutom släkt och vänner på plats, är ju valet självklart.

Du beskriver också en annan aspekt som jag själv tänkte på men aldrig nämnde i inlägget: att uppleva en plats under olika årstider. Vissa platser är ju verkligen så otroligt annorlunda, beroende på vilken årstid det är.

Precis som du drömmer jag ju också om nya ställen. Du har rätt: Nu är det dags att vinna högsta vinsten! Sen kör vi … 😀

barabrittiskt
8 years ago

Underbart inlägg! Precis alla de anledningar som gör att vi återvänder till Cornwall igen och igen plus att det känns hemma men vi har inte råd att bo där permanent med höga huspriser och låga löner. Det finns massor av annat bara i UK kvar på min bucket list men…det är ju det där med att man inte hunnit med alla vandringsleder och inte minst alla årstider.
Jag har förövrigt länge velat till Kroatien. Nu känner jag att jag måste! 😀

Eva - People in the Street

Härligt och igenkännande inlägg! Jag har inga problem att återvända till mina bästa favoritdestinationer. Det är ju lite som att komma hem varje gång jag återvänder till storfavoriten New York. Mammas gata, du vet… Träffa vänner och se hur långt man hunnit med det där huset de byggde på förra gången. Snart åker vi tillbaka till Kanada och det blir också lite som att komma hem och träffa familjen igen. Återse de klippiga bergen men nu täckta av snö… Men jag drömmer även om nya resmål, nya spännande ställen som jag inte hunnit uppleva än men som lockar och pockar… Read more »