Semester, sillgrisslor, Split och sorg

Juli månad har klivit in på scenen och ridån går upp för: semester. Äntligen! Och vad händer då? Jo, en salig blandning av allt från sillgrisslor till oväntad sorg.

Att jag älskar mitt jobb har jag redan berättat, säkert femhundra gånger. Men icke desto mindre älskar jag också att koppla av, och nu är det dags.

För första gången på ett och ett halvt år hoppas vi på en tur utanför Sveriges gränser. Men det blir även semester på hemmaplan, bland annat på Stora Karlsö, en av våra svenska favoriter.

Sommarparadiset Stora Karlsö

Sillgrisslornas ungar har redan hoppat när vi kommer men den vackra naturen sviker aldrig. Det blir lugna dagar med en god bok. Undrar du vad en sillgrissla är? Eller varför i hela friden ungarna hoppar och inte flyger nerför de branta stupen? Då ska du läsa min stora guide till Stora Karlsö, där jag berättar mer. Det blir nämligen långt ifrån vårt första besök här.

Soliga Split

Kanske blir det en tripp till Kroatien i sommar, om deltavarianten håller sig ”lugn” och inga nya restriktioner utfärdas. Fullt vaccinerade vill vi ströva i vindlande gränder med blanknött sten. Alldeles intill det glittrande Adriatiska havet.

Det är soliga Split som lockar, en plats som förhoppningsvis ger revansch på tågluffen 1983 (!). Då öste nämligen regnet ner i nämnda stad och jag drog vidare till Grekland. Men oftast skiner ju faktiskt solen i Split så här års. Här vill vi njuta av nyfångad fisk, ljum sommarbris, härligt sällskap och att slippa laga mat. För restaurangernas mat i Kroatien är något alldeles speciellt.

Saknad och sorg

Slutligen, vad är det då för sorg jag menar i rubriken? Faktum är att jag började skriva på detta inlägg för ganska länge sen men kom av mig. Därav ny radiotystnad på denna blogg. Då stod det inte ”sorg” i rubriken utan bara ”citroner”, du vet det där sura i livet som man råkar på och som man då ska ”göra lemonad av”, enligt det välmenande men ack så klyschiga rådet. För min egen del har det handlat om en inflammerad fot, med ett ”big no no” för motionspromenader. Promenader som annars är mitt allt, en nödvändighet för att orka vid datorn. Men nu börjar det nog äntligen vända.

Betydligt värre har det varit angående en nära anhörig. Min mans mor har, efter några hastigt påkomna veckor på sjukhus, blivit svagare och nu somnat in. Även om det är livets gång, är det aldrig enkelt att förlora någon nära och kär, så sommaren fick en tung start. Tankarna vandrar, livets skörhet kommer i dagen.

Allt vi har är här och nu. Det är så viktigt att vara tacksam och ta vara på det man har! En sanning som är långt ifrån självklar, när citronerna blir för många och lemonaden kväljer. Därför: Låt oss ta vara på allt: varandra, livet och den grönskande sommaren. Den är så kort och det är nu den är här.

Ta hand om er alla!

Foton, nr 1: Gatumusiker i Split, Kroatien, av Partha Narasimhan, nr 5: Split, Kroatien, av Sander Lenaerts., nr 6 : Citroner av Taylor Simpson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
2 years ago

Åååå beklagar bortgången av din svärmor😢😥😪Fy så jobbigt. Skönt att din fot börjar bli bättre & hoppas så ni kommer iväg o kan njuta av Kroatien!!!❤Varma kramar från Falkenberg🤗🤗🤗

Gerd Lindblom Collin
2 years ago

Beklagar förlusten av din svärmor!
Sorg är sorg även om det tillhör livet. Svårt att mista.
Sverige är så otroligt vackert och jag tror fler har uppskattat det nu. Men hoppas ni också kommer iväg till vackra Kroatien, så som ni önskar.
Kram!

Lena i Wales och Spanien

Beklagar sorgen😢, så jobbigt för er.
Tråkigt också ang din fot, men skönt om du är på bättringsväg.
Inte lätt att boka utlandsresa i dessa tider, allt ändras så fort, men hoppas ni kan komma iväg.
Stora Karlsö har jag läst om hos dig tidigare, så fint.
Sköt om dig!

Ditte
2 years ago

Din guide till Stora Karlsö är så fin och jag har läst den med stort intresse. Hoppas verkligen att jag vid tillfälle ska komma dit. Har varit här en gång i ungdomen men det räknas inte. Önskar er nu fina dagar i Split. Har varit en del i Kroatien under årens lopp och redan på 70-talet när det tillhörde Jugoslavien. Minns just detta kristallklara vatten. Så trist att din svärmor somnat in och även om man vet att det kommer hända så är man inte och kan inte vara beredd. Beklagar. Väldigt trist även med din fot men hoppas den… Read more »