Stora shoppinggatan i Harlem: 125th Street

Shoppar du mest i Soho eller vid Union Square i New York? Då är det dags att vidga vyerna. Ta tunnelbanan till 125th Street och den stora shoppinggatan i Harlem.

Alla som har ägnat sig åt shopping i New York vet att utbudet är enormt. Här finns allt från riktigt prisvärda secondhandaffärer till stora kedjor och exklusiva butiker som vi vanliga dödliga bara kan drömma om. Men fönstershoppa går ju alltid! Tänk bara på Holly Golightly i Breakfast at Tiffany’s.

För min egen del blir det gärna besök på de stora ouletvaruhusen. Här gäller det dock att vara på plats tidigt för att slippa trängas vid provrummen.

Åk till butikerna på 125th Street i Harlem i stället så slipper du köerna. På denna gata finns nämligen mängder av butiker: Old Navy, G.A.P., Duane Reade, Burlington, DSW och
Banana Republic. På den relativt nyöppnade filialen av Burlington har jag varit så gott som ensam i butiken. Leendet blev dessutom ännu bredare när jag travade ut med en Michael Kors-väska till fyndpris. Ett H&M finns det också, om hemlängtan blir stor.

Detta är ingen gata som får pris för den vackraste utsikten. Det framgår nog av bifogade bilder som dessutom är tagna en regnig dag. Men håll ögonen öppna efter street art (gatukonst) som förgyller vilken miljö som helst.

Behöver du en peruk? Eller vill du bara vara någon annan för en dag? Kika in på Orange Beauty Supply. Här finns mängder av kalufser av både syntet och äkta hår. Som gammal teaterapa älskar jag förstås att botanisera här. Flera peruker och hårförstärkningar har fått följa med mig hem. De har sedan kommit till användning på maskerad men även på plats i New York. Att prova tre peruker kostar en dollar. Men den får du sedan tillbaka om du köper en av dem. Och det är inte direkt svårt när de finns från 150 kronor och uppåt!

När man är i New York måste man ju vara lite ”wild and crazy” och det är självklart jag med. Här bryr sig nämligen ingen ett skvatt om ifall du går i pyjamas på Fifth Avenue eller äter brunch i aftonklänning. En dag såg jag en kille som lugnt gick omkring med en jordglob på huvudet. Only in New York!

Mina peruker har både fått följa med på takbar och restaurang. Dock enbart på hösten, eftersom det annars kan bli rätt hett om öronen i bokstavlig bemärkelse. Fantastiskt kul var det, att med midjelånga lockar trippa iväg till tunnelbanan. (Så pass uppseendeväckande ändå att en kille vi mötte cyklade ett extra varv runt kvarteret och ropade ”How you doin’?” i bästa Joey-stil).

Hungrig på 125th Street? Titta då gärna in hos Marcus Samuelsson på Red Rooster om du inte gjort det förr. Du kan också promenera två gator norrut till Maison Harlem. Där blir du garanterat nöjd.

Sugen på fler shoppingtips? Här kan du läsa om hur du kan fynda trots hög dollarkurs.

Enjoy!

PS. Välkommen att även följa New York-bloggens Facebooksida.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén, utom det sista som är taget av Anna Evertsson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hade missat din kommentar, Ditte, så sent omsider svarar jag:

Ja, visst är Harlem helt annorlunda än förr och du skulle absolut uppskatta ett återbesök. Jag blir alltid lika glad för dina uppskattande kommentarer. Tusen tack!

Stor kram

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Haha, ja, det var ett kul minne. 🙂 Härligt (och inte förvånande) att gatan är en favorit även för dig.

Kram

Ditte
6 years ago

Så häftigt! Så härligt! Jag tittar och längtar. Och nu är ju Harlem ganska "coolt" och inne. Skulle gärna ta en tur hit igen. Inser att jag får öka min resetakt för visst vill jag tillbaka till "The Big Apple" ännu en gång. Helt klart.
Och då ska din fantastiskt fina guide till N.Y. finnas med-
Stor kram!

Eva - People in the Street

Hihihi, jag minns killen som tog ett extra varv runt kvarteret 🙂
125th Street är en återkommande favorit även för mig.
Kram