Mr Purple – takbar på Lower East Side

En takbar med två terrasser, pool och utsikt från Lower East Side. Det hittar du på Hotel Indigo i New York. Följ med till Mr Purple!

Att vi ska ses på en takbar har vi bestämt, jag och mina vänner i New York. Men var då? Just den här resan bor jag i Nolita, så det ligger närmast till hands att kika
på området runt omkring.

Takbaren på Hotel Indigo

Valet är därför lätt när Mr Purple dyker upp. Det är nämligen takbaren på Hotel Indigo, den relativt nya skrapan på södra Manhattan. Att se New York från ovan tackar man ju inte nej till. Särskilt inte kvällstid, när miljarder ljus tänds i myriader av fönster. Högt som lågt.

Redan lobbyn ger ett spektakulärt intryck med sina konstfulla dekorationer. Nedan är det vännerna Susanne och Ulrika som utforskar dem närmare. Men sedan är det hissen till 15:e våningen som gäller.

Vem är Mr Purple?

Mr Purple är den okände herre som givit namn åt denna takbar. Eller är han så okänd? Grundarna själva hävdar att Mr Purple är en fiktiv konstnär medan New York Times har andra teorier. I en artikel har de spekulerat kring om det bara kan vara ett sammanträffande att verklighetens Adam Purple faktiskt bodde i närheten.

Adam Purple var en miljökämpe och trädgårdsmästare som huserade på Lower East side under flera decennier. Han tog vara på allt, från glasflaskor till rostiga spikar. Mest känd är han för sin Garden of Eden, en Community Garden på Forsyth Street som han rustade upp för hand under fem år, med start 1975. Allteftersom byggnader revs i grannskapet, utökade han trädgården i cirklar. För att gödsla den cyklade han regelbundet till Central Park för att samla upp efter parkens hästskjutsar … Dessvärre föll Eden offer för grävskopornas käftar, redan 1986.

Adam Purples verkliga namn var David Lloyd Wilkie. Smeknamnet var ett av dem han fick, bland annat för sin ”kungliga” klädsel, så varför skulle han inte kunna vara den lila förebilden?
Under många år levde Mr Purple i en rivningskåk, utan el och vatten, fjärran från miljöerna på dagens Hotel Indigo. Men på äldre dagar blev Brooklyn hans hemvist, innan han gick bort 2015 vid 84 års ålder.

Två terrasser och en pool

Oavsett förebild, så har i alla fall takbaren på Hotel Indigo anammat återvinningstemat och den rustika industrikänslan, med gammalt trä, synliga rör och fritt hängande glödlampor. Men här finns också inbjudande soffgrupper bland grönskande växter. Två terrasser finns det också, en lite mindre och mer gemytlig och en större. Bägge med utsikt som gör dig knäsvag fortare än din drink.

Sugen på att besöka Mr Purple? Det tycker jag du ska göra. Utsikten från södra Manhattan var mer imponerande än jag föreställt mig. Tack vare den lägre bebyggelsen runt omkring ser man riktigt långt. Priserna är inte direkt fyndmässiga. Räkna med 18 dollar för en, visserligen delikat, drink: 16 för drinken och 2 dollar i dricks. Men det du betalar för är förstås läget.

Poolen förblev orörd denna svala vårkväll. Men stämningen var på topp och skratten många, under vår första kväll som ”gäng” denna resa till New York. Det var nämligen första gången vi sammanstrålade allihop: jag, Ulrika, sociala medier-vännen (tillika New York-nörden) Evy och hennes tillresta vänner Bodil och Susanne. Numera även mina vänner!

Strax efter detta skulle vi besöka Queens och äta gudomliga arepas, besöka en skulpturpark och ta en båttur på East River. Men det är en annan historia som du kan läsa om i tidigare inlägg.

Enjoy!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
5 years ago

Häftigt ställe! Måste vara sanslöst att på sommarkvällar ligga där i poolen och titta ut.

Fast jag skulle nog ta en allvarlig diskussion med mig själv huruvida jag skulle våga åka upp till den där baren ens …

Ditte
5 years ago

Så läckert! Hit skulle jag mer än gärna ta mig. Vilken takbar! Och vilken makalös utsikt. Fantastiska bilder!Och vilket härligt gäng ni var!
stor kram!

Eva på rucksack
5 years ago

Indigo är min absoluta favorithotellkedja för designhotell, alltid så snyggt! Antar att du snart hänger där igen? 🙂

Lena i Wales
5 years ago

Har mer och mer blivit förtjust i skybarer och denna verkar kanon.
Roligt också att läsa om Mr Purple. Trodde först att det var färgen det fått namnet från.
Ha det bra!

Ann-Louise
5 years ago

Jag älskar takbarer och speciellt takbarer med pool. Inte nödvändigtvis för att bada i men för att det blir så snyggt på bild. Underbar utsikt och intressant historia om Mr Purple.