Om att återvända till samma resmål – och inte räkna länder

Vissa vill pricka av så många ställen som möjligt här i världen. Andra kan tänka sig att återvända till samma ställe – också. Ja, till och med om och om igen. Sådan är jag. Och här berättar jag varför!

Jag har alltid älskat att resa. Men jag räknar inte länder. Varför då, det är väl inget fel med det, kanske du invänder? Det är väl bara kul. Jo, säkert, för många. Men för mig är det inte intressant. Jag skulle ha varit uppe i ett ganska saftigt antal vid det här laget om jag inte vore en sådan återvändare.

Därför reser jag tillbaka till samma ställen

Vid ett återbesök är eventuella misstag avklarade. Det kan vara rätt skönt att veta precis var den där genuina restaurangen i bergsbyn ligger, var den obefolkade strandremsan gömmer sig och vilken grönsakshandlare som har de saftigaste tomaterna. Att bara njuta.

När jag återvänder träffar jag också vänner och gamla bekanta. Hyresvärdinnan visade sig kanske bli en äkta vän, som jag mer än gärna besöker igen. Föreståndaren för New York-salongen som årligen har tusentals kunder, kan vinka glatt när just jag närmar mig på trottoaren, och restaurangägaren kan lysa upp i äkta glädje när jag och min familj för andra året i rad slår oss ned på den bästa skaldjursrestaurangen på Dubrovniks Riviera – bara den värd en resa.

Ett skäl kan också vara att jag inte är klar. Jag vet att det finns fler öar att utforska, en avlägset belägen vingård, en vandringsled eller en maträtt jag inte hann med första gången.

Här handlar det absolut inte om måsten. Faktum är att jag är ganska så allergisk mot just sådana: att man ”måste se just det museet”, ”måste stå i just det gathörnet” och så vidare, ”annars har man inte varit där”. Av just den anledningen har jag – trots ständiga New York-resor – inte besökt Frihetsgudinnan. Och, tro det eller ej, jag har inga planer på att göra det! För mig räcker det gott att ha sett henne på håll, som en del av New Yorks gigantiska kalejdoskop. Ändå har jag förstås den största respekt för dem som gör det.

Vissa resmål är också i ständig förändring, och därmed alltid nya – hur många gånger man än reser dit. Givetvis tänker jag återigen på min favorit: New York.

Därför är New York mitt favoritresmål

New York är som en levande, mystisk organism växande och krympande på samma gång, oberäknelig, överraskande och alltid, alltid stadd i förändring. En bar som finns i varje guidebok finns plötsligt inte i morgon. En restaurang som kom i går blir världsberömd över en natt. Och runt nästa gathörn väntar allt från en filminspelning till en vinkande hand från en frisersalong där jag plötsligt och helt utan anledning blir inbjuden på en espresso och en pratstund. Bara ”för att”.

Jag kommer aldrig att sluta ”åka tillbaka”. Jag kommer aldrig att försöka pricka in exakt vartenda av jordens alla länder. Därmed inte sagt att jag inte har en bucket list med resedrömmar och att jag inte vill se nytt. För det vill jag, sannerligen – också.

Både återvända och se nya resmål

Men det ena behöver inte utesluta det andra. Med ett öppet sinne och en tacksamhet över att kunna resa över huvud taget, låter jag dags- och årsformen avgöra vad det blir just den här gången.

Nu, sommaren 2018, blev det återbesök både till vackra Stora Karlsö och till Grekland, dock till en för mig ny grekisk ö. Rapporter från dessa resmål kommer inom kort.

En sak vet jag i alla fall med besked. Om jag var New York-mätt i april har det gått över i augusti. Alltid.

Vissa platser blir helt enkelt som ett andra hem. Och då får det gamla talesättet en tvetydig innebörd: ”Borta bra men hemma bäst!”

Brukar du återvända – och i så fall varför?

PS. På bloggen Resfredag kan du läsa Annika Myhres tankar om samma tema. Evelina Utterdahl med bloggen Earth Wanderess räknar inte heller länder, men av lite andra skäl.

Välkommen att följa mig även på Instagram. Mina blogginlägg om New York finns här.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén utom det av mig som tagits av mig: Ulrika Andersson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise
5 years ago

Jag är också en återvändare… Jag har visserligen en stor längtan efter att lägga nya länder till min lista över besökta länder men det går väldigt långsamt just av den här anledningen. 🙂 Hade jag inte återvänt till USA 25 gånger så hade jag förmodligen haft en betydligt längre lista med olika länder jag varit i. Men när jag väl sitter där och ska boka en resa så är det ändå alltid USA som lockar och eftersom hela familjen känner likadant så blir det oftast dit resorna går och listan med besökta länder förblir ganska kort jämfört med många andra… Read more »

Ama de casa
5 years ago

Här är det både-och som gäller. Gillar att se nya platser men även att återvända till både favoriter och ”gamla godingar” om man så säger. Två ställen jag återvänder till varje år är Alicante och Murcia, men dom ligger bara 1 – 1,5 timmar bort med buss, så det kanske inte gills 😀 Men vi ger båda dom städerna lite mer tid och stannar över nån natt på hotell där. Santorini återvände vi till i våras på en kryssning och det var verkligen kul att se ön igen efter många år. Minnenas allé är inte dum att gå i, den… Read more »

Lena i Wales
5 years ago

När jag reser som reseledare återkommer jag ofta till samma plats, för att det är enkelt. Nytt resmål kräver mycket studier, dagar och ibland veckor av inläsning. Privat reser jag kanske inte så mycket längre, eftersom jag rest så mycket i jobbet och sett så mycket. Dessutom bor jag ju delar av året i Spanien. Däremot gör jag många småresor, typ dagsutflykter eller 2-dagars, det gillar jag. Jag räknar egentligen inte heller länder, men tänker ibland på mitt reseledarjobb och hur jag ska kunna vara mer pensionär och då räknar jag länder jag jobbat i för att avskräcka mig själv,… Read more »

Reiselinda
5 years ago

Jag är nog en återvändare! Jag kommer alltid hem med en längre ”lista” än jag hade när jag åkte. Tyskland och speciellt Berlin lockar för min del. Är just nu i Berlin för andra gång i sommar och cirka trettionde gången totalt.

Fantasy Dining
5 years ago

Jag måste också då och då återvända till mina favoriter. Särskilt Tokyo och London.

Ditte
5 years ago

Jag är nog både och! Jag tycker om att komma till vår spanska sommarstuga utanför Alicante, i Torrevieja, och ha det som bas. Sedan gör jag gärna turer därifrån. Jag vill inte jäkta när jag reser utan vill ha tid att se och ta in det jag upplever. Så att ta mig runt och stanna en eller ett par dagar på varje ställe är inte längre för mig. Jag har gjort det i olika sammanhang både i Europa och när vi reste jorden runt. (Men så kort tid som ett par dagar blev det aldrig) Nu planerar vi en resa… Read more »

Evy Knoph
5 years ago

Jag återvänder oxå.. snart till New York för tredje gången i år… ca 2 gånger/år är standard sedan 2013. Det känns som att komma hem. Gamla favoriter o nya. Jag brukar kalla Bangkok för mitt New York i Asien, återvänder gärna, nu var det 2 år sedan sist..hmm.. London dras jag också tillbaks till, och så som Hotel Pennsylvania är ”landet” i New York har St Giles blivit det i London.. Dras även till nya ställen, gärna kombinerat med bra konsert eller sportevenemang :-). Annars står HongKong högt på min lista, Tokyo o kanske Taiwan hade varit kul att besöka… Read more »

4000mil
5 years ago

Kul inlägg. 🙂 Själv är jag ju både en ”räknare” och en ”upptäcka nytt”:are. Som ibland också återvänder. I år återvände jag till Prag för tredje gången och det var verkligen ett kärt återseende.
Humor ändå att du aldrig varit ut till Frihetsgudinnan. Själv gjorde jag naturligtvis det under mitt första besök 1990. Stod i kö 3 timmar för att få klättra upp. Helt värdelöst förstås, men ett måste för mig då som oerfaren resenär.

Johanna Elisabet Bergström

Äntligen kom jag till att läsa detta inlägg. Vi pratade ju om det på eventet häromsistens. Jag är en återvändare. Av flera skäl tror jag. Dels är världen en föränderlig plats och det finns alltid nya platser, årstider, dofter, smaker och intryck att upptäcka, även om man tekniskt sätt reser tillbaka till ”samma” destination. Sedan tycker jag om att börja känna mig hemma på ett resmål, hitta de där guldkornen. Baren nere vid strandpromenaden där man kan dricka cava och läsa en bok ostört, det mysiga lilla fiket, butiken där de säljer veganskt godis, kaffebaren som häller drip coffee för… Read more »

Johanna Elisabet Bergström

Tusen tack för dina fina ord!
Kram!